NOVA GEOGRAFIJA JUZNIH SLOVENA

Beograd Dec 12, 1993

SVAKOJ GENERACIJI SVOJA DOMOVINA

Osnovci u Republici Srpskoj uce lekciju o svojoj novoj domovini koja se prostire na 65% teritorije bivse Bosne i Hercegovine, koja se granici sa Republikom Srspkom Krajinom a nigde se ne "dodiruje" sa Muslimanskim delom Bosne. Deca jos uce da je namera srpskog naroda da se ujedini u jednu drzavu.

AIM,Beograd, 11. 12. Decu sa prostora bivse SFRJ od pocetka treba uciti da sumnjaju u svoje ucitelje. Bar kada im ovi drze lekcije o domovini. Uciteljica koja je svoje djake ucila da mu je domovina od Triglava do Djevdjelije, posle 25 godina njihovim sinovima drzi drugaciju lekciju-sada je domovina od Horgosa do Dragasa i obratno. Uciteljica je ista, roditelj je isti, a domovina se siri ili skuplja, tako da svaka generacija ima svoju.

Granice domovina bi trebalo odredjivati u vreme skolskog raspusta, jer prave nevolje nastaju kada se skolski godisnji ciklus podudari sa drzavno-gabaritnim, odnosno zenevsko-politicko-pregovarackim ciklusom. Primer: lekcija "Granice Republike Srspke" za cetvrti razred osnovnih skola u RS. Lekcija kao takva ne postoji u udzbeniku beogradskog Zavoda za udzbenike, pa ih ucitelj, prema instruktazi Ministarstva prosvete RS, deci diktira u pero.

"Ranije smo naucili da se nasa nova drzava zove Republika Srpska " pise lepim decijim rukopisom u svesci. "Nastala je poslije raspada bivse Jugoslavije i to na teritoriji nekadasnje BIH, gdje zivi vecinsko srpsko stanovnistvo. Ona zauzima oko 65% teritorije bivse BIH. Njene prirodne granice su : na istoku rijeka Drina, na zapadu rijeka Una i na sjeveru rijeka Sava."

"Susjedne drzave su: na istoku i jugositoku Republika Srbija i Crna Gora , koje, zajedno, cine Jugoslaviju. Sa sjeverne strane Republika Srspka dijelom granici sa Republikom Hrvatskom i Republikom Srspkom Krajinom. Na zapadu, takodje, granici sa republikom Srspkom Krajinom i novoformiranom Herceg-Bosnom. Juznu granicu cine dijelom Herceg-Bosna i Crna Gora. "

"U Republici Srspkoj zivi oko jedan i po milion stanovnistva srpske nacionalnosti pravoslavne vjeroispovjesti. U manjem broju tu zive jos Hrvati, Muslimani, Ukrajinci, Romi i drugi, koje nazivamo nacionalnim manjinama."

"Srpski narod u Republici Srspkoj je u istorijskom i kulturnom pogledu jako vezan za srpki narod u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srspkoj Krajini. Govore istim jezikom, pisu istim pismom, imaju iste obicaje i zajednicku pravpslavnu vjeru. Pored postojecih veza, sada se sve vise ostvaruju ekonomske veze. Zbog svega toga postoji zelja i namjera cijelog srpskog naroda da se ujedini u jednu srpsku drzavu."

"U Republici Srspkoj su 84 opstine. Veci gradovi su Banjaluka...Kupres...Brcko...Pale.."

"Glavi grad jos nije zvanicno proglasen.." Ovo je , po svemu sudeci, lekcija koja ce se dopunjavati i ispravljati tokom cele 1993. -94. skolske godine. Gledano i kroz sadasnje fakticko stanje, deca nemaju tacnu predstavu o juznoj granici jer su "izostavljeni" Muslimani i na zapadnoj strani- Abdiceva Zapadna Bosna i na jugu- Tuzlanski region i srednja Bosna.

Ovu lekciju je najbolje nabrzinu nauciti, dobiti ocenu i odmah zaboraviti.

Ona je u sukobu sa Zenevom u kojoj je Srbima odredjen maksimum od 53% teritorije (a ne 65), u sukobu sa Vens-Ovenovim planom koji ne priznaje drzavu Republiku Srpsku Krajinu. Treba biti posten i reci deci kako Hrvati cekaju da im se preda Kupres, da Pale nisu veliki grad, vec velika vazdusna banja...reci im da je sve u nastajanju i nestajanju , da je sve relativno i da lekcije o granicama treba odloziti za 50-ak godina. Ako ni zbog cega drugog, a ono da se ne bi stvarao generacijski jaz izmedju onh kojima je domovina od Triglava do Djevdjelije, onih kojima je od Une do Drine, od Kupe do Timoka....

Gavrilo Mikic