PREGLED STAMPE

Skopje Dec 12, 1993

DELOVI INTERVJUA DOSADASNJEG SEKRETARA PDP

(Intervju je objavljen u revijalni broj "Flaka e vllazerimit" 10.12.1993)

-Mahi Nesimi je sekretar u ostavci najmocne albanske partije Partije Demokratskog Prosperiteta. Njegovo ime je bilo spomenuto u komentar ATS kao jedan od "izdajnika" albanskih interesa.

  • Za prodolzuvanjeto na agonijata vo PDP dosta doprinese i aferata so oruzjeto koja na nekoj nacin PDP ja preokupira so eden mosne ozbilen problem kojosto mozebi doprinese da nastane segasnata situacija.

M.N.-Da. Ovaa afera Pretsedatelstvoto na PDP i drugite nejzini tela gi iznenadi i celosno gi potrese. Zatoa sto stanuva za afera koja direktno ili pak na indirekten nacin vlijae vo prezentiranjeto na Albancite kako vakvi ili onakvi. Pretsedatelstvoto, pratenicite i ministrite, so najgolema ozbilnost mu se posvetija na ovoj slucaj.Se odrzaa nekolku zaednicki sredbi na pretsedatelstvoto, parlamentarnata grupa i ministrite...Aferata mnoigumina nastojuvaa i nastojuvaa da ja upotrebat za odredeni celi koi ne mu odat vo prilog na nitu edna grupacija ili pak organ. PDP i site nejzini tela nastojuvaat ovaa afera da gi poprimi onie dimenzii kako i site drugi slicni aferi ia da poprimi takov tretman. SE spekulira so mnogu nesta za ucestvoto na PDP i razni poedinci vo ova afera. No za nesreca i vo ovoj slucaj se spekulira bez nikakvi fakti so involviranjeto na poedincite vo ovaa rabota. Ne e cesno vo vakvi slucaevi da se zboruva bez argumenti. zatoa sto sekoe pausalno obvinuvanje ne moze da ni posluzi na cest na nas Albancite oti na ovoj nacin stvarame somnitelni licnosti.

-Dali moze kolektivnata ostavka na Centralnoto Pretsedatelstvo da se povrze so komentarot na ATA?

M.N.-Vistina e deka toj komentar uste povece gi razbrani valovite vo PDP. Za mene licno toj nemase nekoe vlijanie. Samiot sebesi ne se najdov i ne se naodjam vo toj komentar. Kako vrsitel na sekretarskata zadaca gi sledam i rabotite okolu organizacijata za predvremeniot kongres. Zatoa bev informiran i za drugite aktivnosti na ogranocite. Me iznenadi dvizenjeto na nekoi aktivisti na partijata nadvor od nea i vo ogranocite...

-Sepak vaseto prezime so sega vece poznatite kvalifikacii se najde vo sredstvata za informiranje_

M.N.-Moeto prezime go imaat povece gradjani vo Makedonija i nadvor od nea. Ludjeto imaat licni iminja i nivnata identifikacija se vrsi vrz baza na imeto a ne na prezimeto. Fakt e deka vo ovoj slucaj prezimeto e staveno so odredena cel i mracna pozadina. No, treba da se dodade oti vo vrska so ova se odvivale razni necisti igri koi mozat da gi igraat samo onie koi se uceni so vakvi raboti i koi imaat afiniteti za izmislici i kleveti.

Kako mozete da gi narecete na drug nacin delata na ludjeto koi vo eden ist komentar tri pati go menuvaat ednoto prezime. Vo originalniot komentar na ATA ne stoi moeto prezime. Komentarot Albanskata Televizija ednas go prenesuva izvorno. Po cetri casa go brisat ednoto prezime i go stavaat moeto. Albanskoto konzularno pretstavnistvo vo Skopje zabrzano ja deli ispravenata verzija niz odredeni adresi vo Makedonija. Dva dena podocna, na treti dekemvri, ATA istiot komentar go objavuva uste ednas, no sega so edno sosema drugo prezime....

Na seszti dekemvri ATA objavuva uste eden komentar vo vrska so nastanite vo PDP. Ovoj pat prethodnata lista se prosiruva uste so dve preziminja. I vo ovoj slucaj so guma vrace stoi spremno Albanskoto konzularno pretstavnistvo vo Skopje, brisat edno prezime i so penkalo go pisuvaat moeto prezime. Ova mozete da go proverite i samite.

Zasto i treba ovaa igra so moeto prezime na ATA, Albanskata Televizija i Konzularnoto pretstavnistvo na Albanija vo Skopje e rabota sto moze da ja otkrie samo nekoj covek so sklonostite na Serlok Holms. No, i jas imam nekoi soznanija za deluvanjeto na konzularnoto pretstavnistvo...