TRAZI SE ZABRANA MAKEDONSKIH AVIO-KOMPANIJA

Skopje Nov 21, 1993

AIM,22.11.1993, Skopje

Nakon jos jedne velike avio-nesrece u Makedoniji u toku jedne kalendarske godine, reagovale su pliticke partije koje traze da se zabrani let makedonskim avio-kompanijama. Radnicka partija u svom saopstenju za javnost istice da se odma treba zabraniti rad svim avio-kompanijama u Makedoniji jer one, prema saopstenju ove partije, vodeci trku za zaradu zaboravljaju na sigurnost putnika. Istu intonaciju imaju i ostale mnogobrojne reakcije pojedinaca i politickih partija u Makedoniji koji ujedno traze ostavku Ministra za saobracaj, Antonija Peseva.

U ovdasnju javnost sada se javno postavlja pitanje koliko je bezbedno makedonsko nebo posebno kad se ima u vidu da se obe nesrece u toku ove godine dogadjaju ili pri sletanju ili pri uzletanju aviona. Avion koji se srusio ove subote cetiri kilometara zracne udaljenosti od ohridskog aerodroma pri sletanju, samo nekoliko mjeseca nakon sto se srusio avion "Foker 100" avio kompanije "Paler Makedonija", otvara vise pitanja oko bezbednosti na makedonskim aerodromima.

Da je avio biznis u Makedoniji jedan od najunosniji potvrdjuje i broj avio-kompanija koje posluju u ovoj republici. Pri tome zacudjuje "lakoca" s kojom one dobijaju dozvole za rad. Mozda bas zato imaju pravo politicki subjekti u ovoj republici koji postavljaju cak i pitanje: dali Makedonija mora da ima sopstvenog avio-prevoznika ako za to nema uslova.Sve u svemu, leteti iznad Makedonije postaje opasno. A to je pre par mjeseci priznao i direktor najvece makedonske avio kompanije "Paler Makedonija" kad je izjavio da je njemu cudno kako do sada nije doslo do neke vece avio-nesrece. To je Vanja Bitoljani izjavio prije ovih nesreca ali po svemu sudeci njegovi reci nisu dopreli do usiju onih koji su odgovorni za avio-promet u Makedoniji. EMIN AZEMI