INCIDENT NA MAKEDONSKO-SRPSKOJ GRANICI

Skopje Nov 17, 1993

AIM, Skopje, 17.11.1993

Naoruzana grupa vojnika iz Srbije odjevena u maskirne uniforme u srijedu oko podne kidnapirala je na makedosnkoj- srpskoj granici dvojicu makedonskih policajaca i jednog makedonskog vojnika. U vecernim satima policajci i vojnik makedonske vojske pusteni su i vratili su se u Makedoniju.

Taj, kako su ga makedonski mediji ocijenili, "tezak incident" dogodio se u trenutku kada se makedonska patrola (dvojica policajaca i vojnik) nalazili na uobicajenom poslu kontroliranja jednog ilegalnog prijelaza srpsko-makedonskoj granici u blizini Kumanova, 350 metara duboko na teritoriji Republike Makedonije.

Na tom se mjestu, inace za Srbiju ilegalno prenosila nafta u plasticnim kantama, dakle, u manjim kolicinama. Prilikom zaustavljanja jedne "Lade Nive" za koju su mislili da sverca naftu, makedonska patrola ostala je zatecena. Iz nje su izisli naoruzani vojnici takozvane SR Jugoslavije s uperenim automatskim puskama i pod prijetnjom oruzja prisilili makedonske policajaca i vojnika da s njima predju na srpsku stranu granice, odveli su ih u karaulu vojske SR Jugoslavije, gde su bili zadrzani nekoliko sati.

Povodom ovog incidenta reagiralo je makedonsko ministarstvo vanjskih poslova uputivsi ostar protest Beogradu. VERA GEORGIEVSKA