Ujedinjena balkanska mafija

Part of dossier KORUPCIJA I ORGANIZOVANI KRIMINAL May 27, 2003
Uvod:

Uvod. Ujedinjena balkanska mafija

Možda su i tačne ocjene da su novonastale nezavisne balkanske države okončale svoje ratove. No nesumnjivo je da su većina njih, ako ne i sve postsocijalističke države regiona, okovane nalazeći se u kandžama organizovanog kriminala i korupcije koji se sve više i više manifestuju kao razorni po ovdašnje kržljave demokratije postavši toliko snažni da kontrolišu ključne društvene segmente. Ovo je možda i očekivan rezultat u društvima u kojima je politika shvaćena kao najrentabilniji biznis koji omogućuje bogaćenje preko noći i obilje privilegija. Ali, zato, ne podliježe nikakvoj odgovornosti.

Iz ovih nekoliko tekstova iz šest balkanskih zemalja uvidjećete da se na ovim prostorima svi verbalno zalažu za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Medjutim, iz dana u dan ove pojave postaju sve uočljivije sa sve moćnijom i presudnijom ulogom u svakodnevici običnog čovjeka. Iz ovih tekstova sagledaćete sličnost priča o organizovanom kriminalu i korupciji kao i regionalnoj povezanosti onih koji se bave nedozvoljenim poslovima te priča o ispraznom parolaskom političkom jeziku kojim se bije bitka protiv ovih zala. Znači, balkanska mafija i lokalni kriminalci već odavno su ostvarili ono čemu teže svi projekti za budućnost Balkana - multietničnost svojih mreža i relativizaciju državnih granica. I, baš zato cinici vele: "Balkanom vlada multietnička mafija kojoj sekundiraju nacionalističke političke elite. Moglo bi se reći i obrnuto. Jer, poodavno niko ne može odrediti granicu koja odjeljuje neke političare i kriminalce. Štavise, počesto oni koji viču "drž'te lopova! To čine ne bi li metež bio sto veći kako se ne bi znalo ko koga juri. Pri tome se nameće dilema: stvaraju li ove zemlje mehanizme kojim će zaštititi poštene gradjane od destrukcije ili, pak, institucije koje će kriminalce zaštititi od zakonitosti.

Poznata izreka da sve države imaju kriminalce a samo na Balkanu kriminalci imaju svoje države mogla bi se dopuniti konstatacijom da se u svim državama možete suočiti sa zakonom zbog svoje krivice, jedino u nekim ovdašnjim možete nastradati zato što ste nevini. Jer, u takozvanim "zemljama u tranziciji" odavno su izjednačeni politika-bizniskriminal-pravda pa zato i možete nastradati ako naivno vjerujete da su to odvojene profesije. Toje ista rijeka samo nazvana drukčije, tek koliko da budu zbunjene naivčine, rijeka u kojoj se dave nezastićeni - oni nemoćni da bilo sta preduzmu - obični smrtnici.