Hemijsko ciscenje

Skopje Nov 11, 2002

Clanovi nove vlade jedva da su i ugrijali svoje nove fotelje, prihvatili se posla na rasciscavanju "smeca" koje su im prethodnici ostavili. I figurativno i doslovno

AIM, Skopje, 11.10. 2002.

Sve se desava kao u onom starom izlizanom aforizmu: nismo imali nista a onda su dosli Nijemci pa nam unistili sve. Tako nekako se sada ponasa nova makedonska vlada predvodjena Brankom Crvenkovskim i njegovim Socijaldemokratskim savezom. Malo-malo pa neko od njegovih izadje pred novinare da bi saopstio veliku istinu da su prethodnici iza sebe ostavili pustos. Ko malo duze cita novine (hajde da se ne oslanjamo na pamcenje!) sjetice se da se isti film prikazivao i prije cetiri godine kada se sadasnja a i ondasnja vlast preselila u opoziciju. Dakle, isti film, drugi glumci: tada su Ljubco Georgievski i drugovi, koji su upravo ostvarili "tisucljetni san" da se dokopaju drzavnih jasala, rastrubili kako su Crvenkovski i kompanija raskucili jednu tako prosperitetnu drzavu kakva bi Makedonija u njihovim tlapnjama valjda trebala biti. I, sta je bilo? Nista! Pojeo vuk magarca

Zestoko, zapravo najzesce, svjeze iskovana vlast je startovala u policiji. Ne zato sto drugdje nema jada vec zato sto racuna da prost svijet najvise golicaju policijske tajne i tracevi.

Na celo resora zastao je Hari Kostov, jedan od uspjesnijih bankara ovdasnjih, koji je svojevremeno bankarski zanat pekao, pored ostalog, kao decko koji obecava, i u Svjetskoj banci. Kapiten tima Branko Crvenkovski svoj pomalo cudan izbor glavnog navalnog igraca pravdao je argumentom da drzava ponajvise strada od organizovanog kriminala, sive ekonomije, pranja novca - rijecju, prije svega od posasti u finansijskoj sferi. Ipak, nije jasno, zasto bi se odlican bankar morao kuziti u mutne finansijske zavrzlame osim ako No, dobro! Predsjednik vlade je po opisu posla dalekovid a zato je valjda i predsjednik vlade.

Novi ministar izvrsio je odmah po dolasku pravu dezinfekciju u svom okruzenju. Udaljio je iz svoje blizine podosta onih koje je njegov prethodnik Ljube Boskovski, ubojita pesnica sada opozicionog VMRO-DPMNE, doveo kao sebi lojalne. Uzgred, jedna dostojanstvena smjena na kormilu, kakva bi prilicila ministrima, nije ni izvrsena. Najvise je nadrapao jedan od skutonosa ministra Boskovskog koji je, neki kazu po kazni, premjesten u Tetovo (dodje mu nesto kao makedonski Sibir) u zvanje inspektora. Ne bez gadjenja, svoj postupak novi policijski shef objasnio je rijecima: "Kao covjek iz obezbjedjenja predsjednika Republike, spijunirao je njega, sta bi sad trebalo da spijunira i mene?!" Receni savjetnik/inspektor podnio otkaz da ne bi isao u predaleko Tetovo (35 km od prijestonice) uz najavu da ce protiv Kostova podnijeti krivicnu prijavu za nanijete dusevne boli.

Ekipa koju je okupio novi drzavni redar istinskim demokratskim povjetarcem mogla se smatrati tamo negdje neposredno poslije cuvenog Brionskog plenuma i pada Aleksandra Rankovica. Ali od tada je proslo bezmalo 40 godina. Vecina pridoslica visoke policijske polozaje zauzimala je u vrijeme socijalizma a i tokom devedesetih u vrijeme prosle vladavine Socijaldemokratskog saveza, presrojavajuci se u hodu, uceci ljudska prava i tako to na vecernjim kursevima.

Socijaldemokratski savez, vidimo, nije zaboravio sebi odane. Neke od njih, istina iz sasvim drugih razloga, ne zaboravljaju ni drugi. Naprimjer, novine na albanskom su se prisjetile da se bas na dan kada su objavljena nova policijska imenovanja navrsilo 10 godina otkako su na skopskom Bit-pazaru policajci ubili trojicu Albanaca. Specijalnom jedinicom kojoj su policajci pripadali komandovao je jedan od upravo imenovanih Ili: novinarima palo na um da je novi shef tajne policije za zemana Socijaldemokratskog saveza tokom prosle decenije bio najsutljiviji portparol najsutljivijeg ministra unutrasnjih poslova. Covjeku za vrat jos stala i Koalicija za borbu protiv korupcije zato sto je nekad davno zaboravio vratiti jedan sluzbeni stan a kasnije, vec kao funkcioner, dobio jos jedan znatno veci, takozvani "generalski". ""Takvo vrijeme bilo" vajkao se pred novinarima, od srca, zamolivsi ih da nadju kakav-takav pravni osnov da se baksuznog viska nekako otarasi. U ponedjeljak vratio stan. Ministru Kostovu mediji spocitavaju da neka kadrovska rjesenja tu i tamo zaudaraju na nepotizam, medjutim on sam preferirao da pres-konferenciju sazvanu tokom vikenda, ne docekavsi ponedjeljak kao radni dan, posveti liku i (ne)djelu svog prethodnika. Zlosretni Ljube, bice, nekud odmaglio (ne moze biti da se jedan tako grlat negdasnji branitelj domovine, nacionalnog dostojanstva a, ispade, ponajvise licnog dzepa ne bi cuo). Elem, popularni Brat Ljube oplijevio kasu Ministarstva, dokumente, placao strane detektive da obavljaju poslove u interesu njegovog VMRO-DPMNE. Tako rece Hari Kostov. Kao najbolji bankar medju policajcima, ispostavio covjek i racun koliko je Brat Ljube "usrecio" tatkovinu; boli glava. Uz to, ostavio Ljube svoje sirocice, svojih skoro hiljadu "Lavova" kojima se tako ponosio na cjedilu, prepustio ih "zlotvorima" iz nove vlasti da vide sta ce s njima. A bili mu vjerni, sve vjerniji jedan od drugog. A kako i nece kad su regrutovani iz partijskih i, kako se prica, kriminalnih slojeva.

Moze novi ministar do mile volje ponavljati da se "Lavovi" moraju transformisati (oni sami citaju: raspustiti) jer, kako rece, policija nije socijalna ustanova. Ipak, morace biti oprezan, materija je vrlo zapaljiva.

Ako je Brat Ljube toliki gresnik kolikim ga smatra nasljednik na funkciji, bilo bi logicno da nova vlast potegne topuz pravne drzave. Ali, ocito, Ljubco nije popravio uslove u zatvorima znajuci unaprijed da njegovi ljudi nece oprobati njihov konfor. Zna to i novi ministar. Prvo ce biti nadobudan da mu bude lakse pri dusi; kasnije kasnije ce se vec umoriti i oguglati. Daj Boze da bude drukcije!

ZELJKO BAJIC