Ujdurme vlade vakumirane

Skopje Oct 13, 2002

Najnoviji postizborni hit u Makedoniji je rasprodaja raznih drzavnih dobara "zasluznim" gradjanima po licnim kriterijima celnika vladajuce koalicije u odlasku. Masovno se na poklon, ili za male pare, bez raspisanog tendera, dele stanovi, atraktivni poslovni prostor, gradjevinske parcele, sluzbeni automobili...

AIM Skopje, 11.10.2002

U ocekivanju smene na kormilu izvrsne vlasti, dok novoizabrani utvrdjuju platformu nove Makedonsko-Albanske koalicije i intenzivno pregovaraju o raspodeli obaveza i odgovornosti, stari nikako da se pomire sa porazom. Koristeci interregrum, bez imalo stida, a sa mnogo drskosti, svojski se trude da naslednicima sto vise zagorcaju zivot.

Vlada "vakumirana", kako se slikovito, misleci na politicare koje su gradjani na septembarskim parlamentarnim izborima jednostavno "otpisali", izrazio pred televizijskim kamerama jedan srednjoskolac, svakodnevno priredjuje nove skandale.

Jos se nije stisala bura izazvana masovnim pred i postizbornim zaposljavanjem nekoliko hiljada partijskih vojnika VMRO-DPMNE i DPA u drzavnim sluzbama, na koje je ostro reagovao MMF i Svetska Banka, Makedoniju potresa nova, jos veca oluja.

Premijer u ostavci Ljubco Georgievski i njegovi lojalniji puleni, ministri policije, urbanizma i poljoprivrede, velikodusno, besplatno, ili za male pare, zavisno od minulog rada pojedinaca i licnih partijskih zasluga, dele razna drzavna dobra: stanove, atraktivni poslovni prostor, gradjevinsko zemljiste, sluzbene automobile, fabrike... I to ne samo u Skoplju, vec sirom zemlje. Na dugorocno koriscenje, uz simbolicnu nadoknadu, daju cak i planine, pasnjake i obale makedonskih jezera. Kao da im je sve to nekakva porodicna ostavstina. I to bez ikakvog tendera, konkursa, ili drugih, zakonom propisanih procedura!

Rasprodaja svega sto je u posedu drzave "zasluznima" na osnovu vlastitih kriterija je pravi postizborni makedonski hit od kojeg se vecini obicnih gradjana naprosto dize kosa na glavi. Obelodanjen je ovih dana, zahvaljujuci revnosnosti takozvanih nezavisnih medija. Da nije rec o nekakvoj tendencioznoj "novinarskoj patki" vec o istini i procesu koji ce trajati dok se ne formira nova vlada, potvrdio je licno jedan od prozvanih, ministar za transport i veze i prvi urbanista u vladi Georgievskog, Ljubco Balkovski. Negira napravljene zloupotrebe na koje ukazuju glavni gradski arhitekti i mnogi politicki i ekonomski analiticari. Istice da je sve radjeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i legalnim diskrecionim pravom vlade. Briga za svoje ljude je za njega vrlina, a ne greh, kako im se pripisuje!?! Zvucao je tako kao da preporucuje da ujdurme ove vrste postanu tradicionalne! Pitanje je samo dali Makedonija ima toliko bogatstava koliko ima "zasluznih" gradjana?!

Trenutno je nemoguce dobiti tacne i zvanicne podatke o broju poklonjenih nacionalnih dobara, ili izvrsenih kupoprodajnih transakcija "bud-zasto" sa drzavnim gradjevinskim zemljistem od strane vlade na odlasku. Ali nekoliko afera danima ne da mira obicnim smrtnicima i privlaci paznju sire javnosti.

Ministar policije na odlasku Ljube Boskovski, je na primer, kako pise tirazni "Utrinski vesnik", kupio desetine hiljada kvadratnih metara zemlje, takoreci pola planine Kozuv, nedaleko Kavadarca. Na planinskim masivima Gladnica, Djibarica i Dudica, koji imaju vise od dve hiljade metara nadmorske visine, Boskovski planira da izgradi sportsko rekreativni ski- centar. Sluzbenim helikopterom u drustvu prijatelja obilazi teren i uveliko se hvali kako ce svoj ugostiteljsko turisticki talenat stican na hrvatskom primorju, u Makedoniji dokazati i usavrsiti! Ideju je, navodno, dobio od grckog ministra za Makedoniju i Trakiju Joanis Paskalidisa, nakon proslogodisnjeg rata kada su poznati makedonski ski- biseri Popova Sapka i Mavrovo bili u rukama albanskih ekstremista. Spekulira se da je kompletni nacrt projekat, koji je dostavio nadleznim drzavnim sluzbama da bi mu izdale imotni list i sve potrebne gradjevinske dozvole, "pozajmio" od austrijske firme "Dopel-maer" sa sedistem u Becu. Ona je, naime, vladi VMRO- DPMNE predlozila izgradnju ski centra na planini Kozuv vrednog 260 miliona dolara, jos na pocetku mandata,1998 godine, ali je bila odbijena!

Dobro upuceni iz lokane samouprave, zaduzeni za odrzavanje tog planinskog masiva u centralnoj Makedoniji, kazu da je ministar Boskovski najlepse delove Kozuva dobio za svega sto hiljada eura, te da u ovoj slozenoj politickoj biznis igri nije sam!

Poznati kosarkas, sada poslanik, neki kazu najzasluzniji sto VMRO- DPMNE nije dozivela jos drasticniji izborni poraz, Pece Naumovski, je dobio nekoliko atraktivnih placeva, ukupno oko dvadeset hiljada hektara, na skopskoj planini Vodno i u centru glavnog grada. Javno priznaje da je nameravao da u neposrednoj blizini hotela "Panorama" podigne balon- salu za kosarku, da nesto dalje napravi porodicnu kucu, a u gradu otvori prodavnice i ugostiteljske objekte. Spekulira se da je to samo paravan, te da ce zemljiste biti upotrebljeno za izgradnju luksuznog stambenog kvarta gde ce se smestiti kompletni partijski vrh i njima najblizi.

Neocekivano otkrice afere ce mozda uticati na realizaciju biznis planova Naumovskog. Taj zasluzni sportski as, koji je nekada punio koseve golovima braneci klubske boje drzavne reprezentacije Makedonije i Turske, sada pliva u mutnim politickim vodama, iz kojih se navodno zeli izvuci ponovnim odlaskom u inostranstvo.

Pozamasne placeve i poslovni prostor na skopskom Vodnu, ili u elitnim centralnim gradskim podrucjima je dobilo i desetine najvernijih "drugova" premijera iz prvog esalona. Bivsi poslanici vladajuce koalicije, koji se u septembru ove godine nisu nasli na izbornim listama, su za utehu dobili mogucnost da privilegovano otkupe sluzbene stanove u kojima su tokom mandata privremeno boravili.

Javni tuzilac Stavre Djikov, i jos, ako je verovati "Utrinskom vesniku": "tri hiljade drugih drzavnih funkcionera i zasluznih nizeg ranga", od sekretarica, kurira, do telohranitelja, portira i sofera, su takodje, pocasceni novim stanovima. Sto u izgradnji, sto vec zavrsenih koji su inace, bili namenjeni korisnicima socijalne pomoci!

Nadlezne drzavne uprave su danima u mobilnom stanju i takoreci danonocno, stancaju resenja i sva druga potrebna dokumenta iz fascikli sa naznakom "strogo poverljivo" koje im stizu iz raznih krajeva. Obicni gradjani u Katastaru za neki izvod cekaju i po dve godine. Zasluzni partijski vojnici dokumente dobijaju bukvalno"preko noci", ili najvise za dva-tri dana!

Posla ce, vec se pokazuje, tek biti za pravosudne organe kada se nova vlada formira. Osnovni sud u Strugi je probio led. Na zahtev grupe gradjana, doneo je privremenu meru kojom je stopirao Ugovor o zakupnini 32.397 hektara najekskluzivnijeg dela obale ohridskog jezera, koje je sa izvesnim Veap Ajrom iz sela Radoliste, krajem avgusta, potpisao ministar za poloprivredu, sumarstvo i vodoprivredu Marjan Gjorcev.

Pritisnut ostrom reakcijom javnosti, ministar Gjorcev, kao da je pao s Marsa, sam je izjavio, da nije znao da se to zemljiste u centralnom gradskom podrucju Struge, vec decenijama koristi kao plaza i poligon za izvidjace i veslace. A covek kome je dato na koriscenje je tamo nameravao da gaji psenicu! I da za to opstini placa 150 eura godisnje! Koliko je para dao u necije privatne djepove, tek treba da se utvrdi i dokaze! Carsija spekulira da je i u ovom slucaju, vise ljudi umesalo prste!

Politicki analiticari su ubedjeni da ovakvo ponasanje celnika VMRO- DPMNE i njihovih koalicionih partnera DPA na odlasku, nije nimalo slucajno. Niti je samo obicno nezakonito nagradjivanje partijskih poslusnika u znak zahvalnosti za ucinjene usluge tokom proteklog cetvorogodisnjeg mandata. Jos manje se moze smatrati inatom u stilu one narodne: "da crkne krava komsiji". Ocenjuju da je ovakav nacin rada vazan dio sistema razgradjivanja makedonske drzave i sistema na kojem je ona stvarana, na kojem se temelji i sada pociva! Stoga savetuju mandataru, lideru pobednicke izborne koalicije"Za Makedoniju zajedno" Branku Crvenkovskom da ubrza pregovore sa partnerima Demokratske Unije za Integraciju, da formira vladu i da, ako moze, jos istog dana preduzme konkretne korake kako bi navedeno zlo sasekao u korenu. Vremena za cekanje i neodlucnosti nema! Preporucuju mu da se kloni revansizma, da "ne udara po samaru" i da ne lovi "sitne ribe", vec da na odgovornost pozove najodgovornije "krupne zveri" bez mogucnosti za amnestiju!

U savet spada i zelja da se razradi pazljivo sistem zastite nacionalnih dobara i da se, kroz zakonsku proceduru i uz pomoc medjunarodnih revizora, utvrdi visina nanetih steta, kao i posledice koje se narednih godina mogu ocekivati. Gradjani traze da se ono sto je drzavno vrati drzavi, odnosno da se oduzme ono sto je nezakonito steceno, bez ikakvog pardona! A za to, ipak, treba i vremena i mnogo snage i hrabrosti. Jer, nazalost, mnogo je lakse govoriti i deliti savete, nego preporuceno ostvariti!

BRANKA NANEVSKA