Utjerivanje blagoslova

Skopje Oct 8, 2002

Makedonija je dobila svoje prvo Sobranje zbratimljenih naroda i narodnosti

AIM Skoplje, 07.10. 2002.

U cetvrtak, 3. Oktobra u zgradi makedonskog parlamenta konstituisano je cetvrto visepartijsko Sobranje zemlje od uvodjenja visepartijskog sistema i sticanja nezavisnosti. Nije lako pogoditi, sta je motivisalo policijski vrh da centar grada preplavi andjelima-cuvarima kad nikakav ozbiljan razlog nije postojao: svi oni koji bi eventualno mogli biti zainteresovani da pokvare opstenarodno veselje u Sobranju bili su unutra

  • i bivse UCKE-e, i nalogodavci kojekakve flore i faune VMROovske provenijencije, i predstavnici nacionalnih zajednica, i strani diplomati. A valjda je i Bin Laden tog dana imao preca posla.

Verifikaciona komisija utvrdila je mandate za ukupno 119 poslanika (jedan ce se pridruziti kad u njegovoj izbornoj jedinici prodju svi propisani rokovi). Buduca pozicija ima nategnutu parlamentarnu vecinu. Partije Albanaca imaju jednu petinu poslanika a po prvi put s parlamentarne govornice obracace se i predstavnici Bosnjaka, Srba, Roma. Sve u svemu, jedno saroliko, pomalo egzoticno drustvo kome se za naredne cetiri godine (ako se prije ne oklizne na kakav glatki belutak) valja baviti hrpama najraznovrsnijih zakonskih propisa. Neki mastovitiji izvjestac ovaj saziv parlamenta uporedio je s glasovitim zasjedanjem Antifasistickog sobranja narodnog oslobodjenja Makedonije (ASNOM) iz

  1. Kad su vijecnici/poslanici stigli ravno iz borbe s mirisom baruta u kosi. E pa i sada za malo da je bilo tako: u poslanickim klupama nasli su se mnogi poznati komandanti bivse Oslobodilacke nacionalne vojske koje je makedonska javnost upoznala samo po (ne)djelima u vrijeme krize
  • razumije se, onako kako su ih predstavljali lokalni bojovnici s mikrofonima i kamerama.

Novinare su tog cetvrtka najvise zanimali upravo oni za koje ce se ispostaviti da nisu ni dosli u Skoplje. Sam mozak bivse Oslobodilacke nacionalne vojske, trio Ali Ahmeti, Fazli Veliu i Gzim Ostreni, sada kao novoizabrani poslanici vlastorucno svjeze osnovane Demokratske unije za integraciju, televizijski prenos su posmatrali s pristojne udaljenosti, iz partijskog sjedista kraj Tetova. Kako rece njihov partijski saborac Agron Buxhaku prenoseci izrucujuci tople pozdrave Ahmetija i drugova, oni sami u rad Sobranja ce se ukljuciti vec na narednim sjednicama. Bas zbog nedolaska trilinga DUI suknulo je par varnica izmedju poslanika ove partije i rivalske Demokratske partije Albanaca. Ujedno to je bila prilika da albanski jezik premijerno zazvuci u parlamentu. Predsjedavajuci zasjedanjem, za mnoge dobro znan mestar od skandala Stojan Andov, pravio se nagluv i pustio da ga tek zacudjeni poslanici Makedonci podsjete da ne razumiju i da im treba bar titlovanje. Kazu, u zadnji cas je naredio da se pokupe slusalice za simultani prevod. A znao je u neka bolja vremena kao bik na crvenu krpu zaurlati da se, dok je on predsjednik Sobranja, albanski u zakonodavnom domu govoriti nece!

Sto jest jest, nije se ni govorio jer je upravo na ovoj inaugurativnoj sjednici kao (cinilo se dozivotni) predsjednik parlamenta predao uzde svom nasljedniku Nikoli Popovskom. Za Popovskog, shefa parlamentarne grupe svoje partije u proslom sazivu i potpredsjednika Socijaldemokratskog saveza cija politicka zvijezda je ocito trenutno vrlo sjajna glasali su poslanici iz koalicije koja je dobila izbore i poslanici Demokratske unije za integraciju, protiv VMRO-DPMNE odlazeceg premijera Ljubca Georgievskog, liberali Stojana Andova i pokoji opozicioni Albanac.

U skladu s novim poslovnikom o radu Sobranja, s parlamentarne govornice uz makedonski moci ce se govoriti i albanski. Ima, istina, nekih caka kad se albanski nece moci upotrebljavati i ne treba sumnjati da ce oni koji nisu neki ljubitelji ovog drevnog jezika najbolje poznavati taj dio poslovnika. Prevedeno na jezik novca, to ce znaciti da ce Sobranje morati angazovati dodatni broj simultanih prevodilaca, sekretarica,daktilografkinja. Albanci kazu da to mozda sada izgleda bolno kad se vec nije radilo kad je trebalo. Sve brojniji cinici odvracaju: demokratija boli. Ako vec hoce u Evropsku uniju, Makedonija se mora poceti ponasati kao Unija -poceti liciti na kulu vavilonsku. Zaista ce biti zabavno slusati i gledati neke poslanike-cutologe kako ce, sve uz simultani prevod, zatraziti pauzu od 15 minuta

Iskreno govoreci, skoro da nema Makedonca koji ne krije potistenost sto je doslo vrijeme da bivsi pripadnici Oslobodilacke nacionalne vojske, isti oni koji su se onomad borili protiv vojske i policije, sada sjede u parlamentu. Na to logicno pitanje, jedan od njih, poznat kao "Komandant Ucitelj" jos logicnije je odgovorio: "Mi se nismo borili protiv Makedonije nego za veca prava Albanaca". Ostaje nejasno, da li ce bivsi komandanti i novoizabrani poslanici u Sobranju preferirati da ih oslovljavaju po imenima (koja su vecini gradjana nepoznata) ili po ratnim nadimcima po kojim ih je znao cijeli svijet.

Ozlojedjeni VMRO-vci koji nikako da se pomire da su prezivjeli poraz, nesto su se kao jogunili da nece ucestvovati u radu konstitutivnog zasjedanja ali na neciji mig odlucili su ipak da se ponasaju pristojno. Da ce biti nemilosrdna opozicija, nije potrebno ni isticati. Nisu se izjasnili, hoce li prihvatiti mjesto jednog od potpredsjednika parlamenta, drugo je vec rezervisano za Demokratsku uniju za integraciju. Mjesto potpredsjednika velikodusno im je ponudio novi spiker Popovski zeleci na sitne fore izgraditi imidz nepristrasnog i za sviju pravicnog pastira.

Za divno cudo, predstavnici medjunarodne zajednice koji obicno imaju potrebu da govore i kad to niko od njih nije trazio, drzali su se tokom zasjedanja nekako nezainteresovano. Zato, stize "sitna knjiga" evro-komesara Javiera Solane u kojoj, uz gomilu onih praznoslovnih fraza o Makedoniji kao demokratskoj zemlji, bi i opomena da se transfer vlasti izvrsi mirno. Oni koji sricu diplomatsku abecedu ipak shvatise da bi to trebalo znaciti da se svi trebaju uzeti u pamet inace bi moglo biti belaja.

Pobjednicka koalicija na proslomjesecnim izborima "Za Makedoniju zajedno" I Ahmetijeva DUI, ne gubeci vrijeme, latili su se posla na pravljenju vlade. Reklo bi se, sve ide "k'o podmazano". Ali, posao jos nije gotov. Kad bude, cuce se.

ZELJKO BAJIC