Akademci po automatizmu

Skopje Jul 6, 2002

Sest osoba je pritvoreno, a protiv 25 su podnete krivicne prijave zbog falsifikovanja diploma sa bugarskih fakulteta, koje su u Makedoniji prodavane od 1.400 do 3.500 evra. Profesori skopskog univerziteta zatrazili moralnu i krivicnu odgovornost od ministra za obrazovanje i nauku Nenada Novkovskog, a od Ustavnog suda da ponisti dogovor o nostrifikaciji diploma iz Bugarske i Albanije.

AIM Skoplje, 06.07.2002.

Pre petnesetak dana, na nekoliko fakulteta u Makedoniji otkriveno je cak 30-tak falsifikovanih bugarskih i albanskih univerzitetskih diploma, koje su u "zavrseni studenti" u Makedoniji probali da nostrifikuju. Da se to desilo u nekoj normalnoj drzavi, ministar obrazovanja glatko bi leteo iz fotelje. Posto Makedonija, po mnogo cemu, nije normalna drzava, a neki postavljaju pitanje da li je uopste i drzava, ministar resora obrazovanja, Nenad Novkovski se i dalje spokojno nalazi na svojoj funkciji, sa koje, sta vise, deli lekcije da je vazno znanje, a ne obican list papira.

Afera sa laznim univerzitetskim diplomama "pukla" je zahvaljujuci vremesnom poslaniku vladajuce VMRO-DPMNE, Aleksadru Florovskom, koji je pod stare dane odlucio da zavrsi fakultet, i to tamo gde je mnogo lakse

  • na bugarskom privatnom univerzitetu u Plovdivu. U diplomi Florovskog pise da je stekao visko obrazovanje u oblasti odnosa sa javnoscu i komunikacija. Pocetkom oktobra ove godine Florovski je svoju diplomu poslao Ministarstvu za obrazovanje i nauku na nostrifikaciju. U saglasnosti sa tadasnjim zakonima, vladin resor obrazovanja diplomu Florovskog je poslao skopskom Pravnom fakultetu. Komisija za nostrifikaciju ovog fakulteta od Florovskog je zatrazila da kao dokaz da je zaista studirao u Bugarskoj prilozi pasos, nastavni program i status fakulteta koji je zavrsio, kao i program ispita koje je polagao. Kada je, iako nevoljno, poslanik VMRO-DPMNE sve to prilozio, utvrdilo se da dopunski mora da polaze nacionalnu istoriju i ustavno pravo - i to kod profesora bliskih opoziciji.

Od te pomisli Florovski se najezio, ali se, na kraju, ipak, nije morao pojaviti pred ispitnom komisijom. Muke mu je na vreme skratilo kabinet njegovog partijskog sefa, premijera Ljubca Georgievskog, koji je, pre nesto vise od mesec dana, pravo za nostrifikaciju diploma iz Albanije i Bugarske, i to po automatizmu, dodelio Ministarstvu za obrazovanje i nauku. Tako je Florovski, konacno, u poodmaklim godinama, postao akademski gradanin.

Slucaj Florovski, tacnije vladina odluka da diplome iz susednih zemalja nostrifikuje Komisija Ministarstva za obrazovanje, a ne odgovarajuci fakulteti, kao sto je to bio slucaj pre toga, razestila je univerzitetske profesore. Oni strahuju da ce odlukom kabineta premijera Ljubca Georgievskog, svaki clan njegove VMRO-DPMNE ili koalicione Demokratske partije Albanaca, koji je zavrsio studije u Bugarskoj ili Albaniji, bez provere moci da dobije diplomu i u Makedoniji. Sa druge strane, njih je zaintrigirala i cinjenica da je samo u martu i aprilu ove godine za nostrifikaciju bilo podneto cak 400 zahteva za nostrifikaciju bugarskih i toliko albanskih diploma.

Afera sa falsifikovanim diplomama iz susednih zemalja otkrivena je zahvaljujuci profesorima Ekonomskog fakulteta u Skoplju, kojima je predhodno, prema starim odredbama, Ministarstvo obrazovanja za nostrifikaciju dostavilo 27 diploma sa nekoliko bugarskih fakulteta. To se ucinilo sumnjivo zaposlenima na Ekonomskom fakultetu, koji nisu bili lenji, pa su sumnjive diplome proverili kod njihovih bugarskih kolega. Otkrice do kojeg su dosli frapiralo je sve. Od 27 diploma izdatih u Bugarskoj, samo tri su bile validne. Ostalih 24 su bili cisti falsifikati. Profesori Ekonomskog fakulteta o tome su alarmirali javnost, navodeci da su najveci broj falsifikovanih diploma za nostrifikaciju podneli drzavni sluzbenici. To je otvorilo sumnju da takve diplome mozda imaju i pojedini politicari i poslanici vladajucih partija.

Pored Ekonomskog fakulteta, falsifikovane diplome su otkrivene i na medicinskom i na fakultetu za fizicku kulturu u Skoplju, kao i na Pedagoskom fakultetu u Stipu. Prodekan Fakulteta za fizicku kulturu, Atanas Kajcevski je naveo primer da je telohranitelj visokog funkcionera vladajuce partije iz Bugarske doneo diplomu o zavrsenoj sportskoj akademiji. "Covek iz obezbedenja, koji je dobio nostrificiranu diplomu od Novkovskog, nikada nije ni izasao iz Makedonije, a kamo li da je studirao u inostranstvu", gnevno je izjavio profesor Kajcevski.

Slicnih primera ima na pretek, a pod pritiskom univerzitetskih profesora i javnosti ovih dana se oglasila i policija informacijom da je MUP Makedonije podneo krivicne prijave protiv 30 osoba, koje su sa laznim diplomama preko noci hteli da postanu akademski gradani.

Portparol MUP, Voislav zafirovski kaze da je policija sprovela postupak za samo 30 falsifikovanih diploma, i to za 24 koje je otkrio i dostavio Ekonomski fakultet i jos 6 osoba, koje je policija ovih dana uhvatila na makedonsko-bugarskoj granici u pokusaju da falsifikovane diplome unesu u zemlju. Sestorica ljudi, za koje se tvrdi da su organizatori kanala falsifikovanih diploma iz Bugarske su pritvoreni, a protiv ostale 24 osobe su podignute optuznice zbog falsifikovanja isprava i pomaganje.

Sest falsifikovanih diploma je otkriveno na granici prema Bugarskoj, kada je makedonski drzavljanin Bajrus J. pokusao da ih unese u zemlju. On je predhodno od zainteresovanih buducih makedonskih "akademaca" svoju uslugu naplacivao od 1.400 do 3.500 evra, a u tome mu je pomagao bugarski drzavljanin, izvesni Krasi, koji mu je u Custendilu predao falsifikovane diplome.

Od tridesetak otkrivenih "akademaca" sa laznim bugarskim diplomama, najmladji student je imao 24 godine, a trojica najstarijih su pedesetogodisnjaci. U policiji ne znaju, ili ne zele da kazu da li medju njima ima zaposlenih u drzavnoj administraciji, javnim sluzbama, policiji, carini, kao sto se tvrdilo prilikom izbijanja skandala.

Na ovu temu, pre nekoliko dana, raspravljao je i Univerzitetski Senat, koji je zatrazio moralnu i krivicnu odgovornost od ministra obrazovanja, Nenada Novkovskog zato sto nije sprovodio odredbe iz Zakona o visokom obrazovanju, jer je dozvolio da ove falsifikovane diplome stignu do fakulteta na nostrifikaciju.

U pokusaju da se odbrani, ministar Novkovski je nemusto izjavio da je, navodno, za godinu dana policiji na proveru dostavio cak 200 sumnjivih diploma, a da do sada nema nikakvih rezultata zato sto je, veli, policija spora. Nadobudnom ministru, koji je, nazalost, i univerzitetski profesor, sto bi trebalo da znaci i pedagog, u MUP odgovaraju da o tim diplomama nista nisu culi i da je "to cista manipulacija" ministra. Svojevrstan ping-pong je nastavljen ponovnim odgovorom Novkovskog, koji je rekao: "Neka si provere po fijokama. Policija treba da vrsi svoj posao. Ministarstvo za obrazovanje i nauku je samo htelo da im pomogne. To sto im mi saljemo sumnjive diplome nije nas posao. Policija treba da juri falsifikatore i zato oni treba da nam se zahvale na tome sto im pomazemo."

I tu je, bar privremeno, okoncan dijalog izmedju ministra i policije, ali ne i sa Univerzitetskim senatom, koji je od Novkovskog zatrazio disciplinsku i krivicnu odgovornost.

Bez angazovanja advokata, a verujuci u svoje intelektualne sposobnosti, koje se oslanjaju na partijske drugove iz vrha vladajuce VMRO-DPMNE, Novkovski je opet pokusao sam da se odbrani optuzujuci ovoga puta za celu aferu i Univerzitet i policiju i Rektorat, ali i bivsi sistem. "Prema zakonu, za falsifikate je odgovoran onaj ko ih falsifikuje i pusta u opticaj. Mi govorimo o jednom sistemu u socijalizmu kada je diploma bila sve. U gradjanskom drustvu diploma nije nista drugo do obican list papira, koji je referenca poslodavcu da proveri ako mu trebaju dopunske informacije sa kim ima posla. Prakticno, na ceo ovaj slucaj se gleda sa apsekta socijalistickog drustva gde se sa diplomom zavrsavala karijera", rekao je Novkovski i - ostao ziv.

Nezadovoljni vladinom odlukom o automatskom priznavanju diploma iz Bugarske i Albanije, profesori skopskog Univerziteta su najavili mogucnost pokretanja inicijative pred Ustavnim sudom o preispitivanju njegove ustavnosti i zakonitosti. Rektorska uprava u tome vidi jedini nacin ocuvanja i zastite digniteta visokog obrazovanja u Makedoniji.

Iako je bilo najavljeno da ce Ustavnom sudu biti podneta inicijativu o preispitivanju ustavnosti dogovora oko ratifikacije diploma sa Albanijom i Bugarskom i zatrazena odgovornost od ministra Novkovskog, ovi zakljucci jos nisu usvojeni zbog protivljenja nekolicine profesora bliskih vladajucim partijama, a Senat ni u petak, 5.jula, nije odrzao sednicu zbog nemanja kvoruma. Dakle, prica treba da ima i svoj nastavak.

DUSAN JOKSIC