Novi krug zapleta

Podgorica Apr 21, 2002

Pala Vujanovićeva vlada

Tek sada ništa nije jasno: da li će, nakon Vujanovićeve ostavke, biti formirana nova vlada od tri suverenističke stranke ili je stepen međusobne mržnje toliki da će se sve završiti vanrednim parlamentarnim izborima u kojima će svi biti gubitnici

AIM Podgorica, 21.04.2002. godine

Premijer Filip Vujanović vratio je u petak mandat Predsjedniku Republike i obavijestio o tome crnogorski parlament. Učinio je to petnaestak dana poslije odluke LSCG da uskrati podršku njegovom manjinskom kabinetu, iz koga su, u međuvremenu izašli i ministri SDP, koalicionog partnera Vujanovićeve DPS. Premijerov potez bio je očekivan, jer su liberali uslovljavali početak pregovora o "rearanžiranju izvršne vlasti" upravo Vujanovićevom ostavkom. Time je, barem formalno, kriza vlasti kulminirala, nakon potpisivanja beogradskog Sporazuma o preuređenju odnosa Crne Gore i Srbije, kojeg su LSCG i SDP ocijenili kao štetan po interese manje (kon)federalne jedinice. Sam Vujanović, u pismu Đukanoviću, ocijenio je da je "nepotrebno otvorena kriza funkcionisanja vlasti, koja samo može da ugrozi strateški interes Crne Gore da obnovi državnost i da se integriše u EU".

Sada je na potezu Đukanović i DPS. Ustav ne propisuje rok u kojem Predsjednik Republike mora da predloži mandatara. Regulisana je samo situacija eventualnog odbijanja Skupštine da prihvati Predsjednikov prijedlog i, po toj normi, Đukanović bi imao deset dana za predlaganje novoga kandidata. Ukoliko u roku od 60 dana od prvog predlaganja ne bi bila izabrana vlada, Skupština bi bila automatski raspuštena i uslijedili bi prijevremeni parlamentarni izbori. Zahvaljujući takvom ustavnom rješenju DPS, SDP i LSCG imaće mogućnost da pregovaraju bez opterećenja "cajt-not"-om, što nikako ne znači kako pred sobom za taj posao imaju mjesece. Potvrda toga zaključka je i izjava predsjednika SDP, Ranka Krivokapića da su se stekli uslovi za početak razgovora "utroje" već iduće sedmice. Suočene sa, po njih, izuzetno lošim retultatima posljednje sondaže raspoloženja birača, tri stranke koje se zalažu za nezavisnost Crne Gore pokušaće da uoči lokalnih izbora, 15 maja, dogovorom o novoj vladi povrate izgubljene pozicije.

No, uprkos anketama koje pokazuju da im izbori sada ne bi išli na ruku, treba očekivati teške i neizvjesne pregovore, prije svega na relaciji DPS - LSCG, pošto SDP uglavnom preuzima ulogu medijatora u tom procesu i čini sve ne bi li tzv. crnogorski blok (p)ostao jedinstven. Liberali su beogradski Sporazum okarakterisali kao "izdaju, nezabilježenu u novijoj evropskoj istoriji". Svoj uslov za nastavak saradnje definisali su kao "konačno razvlašćivanje DPS i preuzimanje svih komandnih poluga, u vladi i šire". Đukanović je, pak, odgovorio da neće prihvatiti nikakve ucjene, a ukoliko liberali ne pronađu dobru mjeru zahtjeva - "vidimo se na izborima".

Prve reakcije na Vujanovićevu ostavku nagovještavaju da postoji mogućnost dogovara independističkih stranaka. Portparol Liberalnog saveza, Slavko Perović označio je taj čin kao "veliki iskorak za demokratsku Crnu Goru", iako nije propustio da Vujanovićevo obrazloženje pada Vlade pritiskom liberala, nazove tragikomičnim. Perović je potvrdio da su liberali sada spremni za razgovor o formiranju nove vlade, ali je odbacio mogućnost da njen mandatar ponovo bude Filip Vujanović. Portparol liberala, međutim, nije saopštio da novi premijer mora biti kandidat te stranke, pa je ostala nedoumica je li LS odustao od toga zahtjeva, ranije isticanog kao neizostavnog.

Direktor Centra za tranziciju, Nebojša Medojević smatra da su male šanse za formiranje nove vlade od triju suverenističkih stranaka. Vjerovatnijom mu se čini mogućnost stvaranja "tehničke, koncentracione ili ekspertske vlade", pod dirigentskom palicom Brisela, a sa zadatkom da sprovede pripreme za prijevremene parlamentarne izbore, najesen, zajedno sa predsjedničkim, i, nadasve, da omogući nesmetanu realizaciju Sporazuma o redefinisanju odnosa Crne Gore i Srbije. No, mnogo je značajnije što se za takvo rješenje, osim medojevića, nekoliko puta do sada založio - Svetozar Marović. U političku težinu stavova potpredsjednika DPS ni ranije se nije sumnjalo, ali je posljednjih mjeseci, naročito povodom sadržaja Sporazuma, on stekao oreol čovjeka čije se "prognoze" ostvaruju.

U koaliciji "Zajedno za Jugoslaviju", dakako, smatraju da problem treba riješiti prijevremenim izborima. Potpredsjednik SNP, Zoran Žižić ocijenio je da bi to bilo "najpravičnije rješenje", dodajući kako, ipak, više vjeruje u dogovor DPS, SDP i LSCG. "Prijevremeni izbori do kraja godine neminovni su, s obzirom na to da će Ustav Crne Gore, saglasno Sporazumu, biti promijenjen" - uvjeren je Žižić. Predsjednik SNS, dr Božidar Bojović kaže da je Vujanovićev potez "iznuđen, a ne demokratski čin", ističući kako su prijevremeni izbori "jedino demokratsko rješenje". Lider NS, Dragan Šoć smatra da bi formiranje nove vlade suverenističkih partija bilo "loš signal za Crnu Goru" i predočava još nekolika moguća scenarija raspleta: raspisivanje novih izbora, dodjelu mandata nekom drugom ili "nešto treće"?

Upravo to "treće", sve više je opcija na koju tipuju politički prognozeri, a ogleda se u novom paktu DPS (i SDP?) upravo sa Narodnom strankom. Javna je tajna da su odnosi NS sa SNP i SNS na tački zamrzavanja. Konflikti su eskalirali povodom Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom i podjele mandata na lokalnim izborima. Sve su brojniji zagovornici teze da NS namjerno forsira sukob, a SNP i SNS ga sa radošću prihvataju, kako bi i jedni i drugi dobili alibi za razlaz. I u toj političkoj igri "kvaka" je u rukama SDP, bez koje bi Đukanoviću bilo teško da obnovi savez sa narodnjacima, jer bi to moglo imati po njega fatalne posljedice na predsjedničkim izborima.

U sjenci pada Vujanovićeve vlade ostao je zahtjev DPS da ostavku podnese i predsjednica Skupštine RCG, liberalka Vesna Perović. Ona je odgovorila da joj abdiciranje ne pada na pamet, a odsustvo sluha za tu inicijativu pokazale su i ostale parlamentarne stranke. SDP je procijenila da to pitanje sada samo komplikuje odnose procrnogorskih stranaka; SNP je saopštila da neće glasati za njenu smjenu jer bi time unaprijedili potpredsjednike parlamenta: Rifata Rastodera (SDP) ili Dragana Kujovića (DPS); NS "ne vidi razloge za takav potez"; SNS to smatra "ličnom stvari separatista"...

Crnoj Gori, dakle, predstoji još jedno toplo političko ljeto, po mnogima, tek uvod u vrelu političku jesen. Ionako zamršen i nezdrav politički milje samo se komplikuje. "Sve do jedne ure", reklo bi se lokalnim žargonom, a mislilo na sredinu jeseni i, najvjerovatnije, konačno svođenje računa na crnogorskoj političkoj sceni.

Darko ŠUKOVIĆ (AIM)