Opori dijalog s Evropskom unijom

Skopje Apr 18, 2002

Iako nije zamisljen kao sredstvo u politickoj borbi, isforsirani susret predsjednika vlade s "evro-trojkom" posluzio je upravo takvoj svrsi: skupljanju predizbornih poena. I vladi no i opoziciji

AIM Skoplje, 17. 04. 2002.

Politicki dijalog Makedonije i "trojke" Evropske komisije u jakom sastavu - Javier Solana (visoki predstavnik za zajednicku spoljnu i odbrambenu politiku), Chris Patten (shef evro-diplomatije) te Jose Piquet (spanski ino-ministar kao trenutni predsjedavajuci unijom) u utorak u Luxembourgu povodom prve godisnjice potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju pretvorio se u direktan pritisak na premijera Ljubca Georgievskog da se 15. septembra odrze fer i demokratski izbori i da bude raspustena sporna specijalna policijska jedinica "Lavovi" - prenijeli su skopski mediji izvan vladine kontrole. Sta je trazio, to je i dobio - zlurado su rekli mnogi neskloni predsjedniku vlade. Jer, ova etapa politickog dijaloga koncipirana je da sagovornik "evro-trojke" bude shef diplomatije a ne "prvi ministar". Sam Georgievski je na drzavnoj televiziji demantovao da je uopste pokrenuto pitanje raspustanja "Lavova" i da je dao saglasnost za to: "Specijalna jedinica "Lavovi" ce i dalje funkcionisati posto to nalaze bezbjednosna situacija. Ovakvim spekulacijama neko ponovo nastoji potkopati stabilnost zemlje i oslabiti bezbjednosne strukture. To je proizvod kampanje politickih partija na pragu izbora".

Kriticari su podsjetili Georgievskog da je i on, pored ostalog, u slobodnom vremenu i partijski lider te se i njegovo "prenemaganje" o sadrzini luksemburskih razgovora ima tretirati kao partijski izborni marketing.

Luksemburskom susretu prethodio je vrlo ostro intoniran proslonedjeljni izvjestaj Komisije u kome je preporuceno postivanje demokratskih institucija pravne drzave, transparentna privatizacija, borba sa svercom drogom, oruzjem i cigaretama, sloboda medija, borba protiv korupcije i sl.

Tragican izvjestaj za mnoge kao rekapitular jednogodisnjeg hoda ka evropskim institucijama. A prije godinu dana sve je izgledalo bitno drukcije! Makedonija je, istina uz topovsku kanonadu, jos uvijek grickalastare zalihe slave kao "lider u regionu". U medjuvremenu na tu izandjalu diplomatsku frazu se zaboravilo,zajednicka drzava Srbije i Crne Gore ili Hrvatska zdusno su se trudile da postanu bolje, ostali - Bosna ili Albanija nastojale su bar ne postati gorim. Tako, hoces-neces, Makedonija je postala "komordzija" u koloni koju je nekoc predvodila.

Portparol Unije Emma Adwynn je za skopsku televiziju A1 rekla da je predsjednik vlade Georgievski rekao da ce sa zadovoljstvom prihvatiti preproruke Komisije te da ce one postati dio njegove buduce politike. Kazu, cak se zauzeo da ce razgovarati s bandoglavim predsjednikom Sobranja Stojanom Andovim e ne bi li ga nekako ubjedio da je najbolje da se parlamentarni izbori drze 15. Septembra a ne nekog tamo Andovu zgodnog dana.

U pisanoj izjavi koju su poslije dijaloga s Georgievskim distribuirali skopski mediji, predstavnik za zajednicku spoljnu i odbrambenu politiku EU Javier Solana istice da se situacija u Makedoniji posljednjih mjeseci poboljsava te, stoga, pozdravlja rezultate provodjenja Ohridskog sporazuma". Solana smatra da ova zemlja mora nadoknaditi izgubljeno vrijeme u primjeni Ohrida, prije svega donoseci Zakon o upotrebi jezika, propise o odgovarajucoj zastupljenosti pripadnica nacionalnih zajednica u drzavnim institucijama kao i ubrzati primjenu Zakona o lokalnoj samoupravi. Pozdravljajuci dogovor medju partijskim liderima o datumu za odrzavanje parlamentarnih izbora, Solana ocekuje da predsjednik Sobranja Stojan Andov uskoro izbore zakaze u odredjenom terminu sto ce omoguciti organizovanje pravovremenog medjunarodnog monitoringa. I, sve je jasno. Drvenim diplomatskim jezikom receno je otprilike isto ono sto su oni koji znaju citati u stvari prethodno procitali u premijeru nenaklonjenim novinama.

Koliko god bilo tacno ili ne ono sto je nekako, putevima Gospodnjim, procurilo iz luksemburske dvorane za sastanke, komentatori podsjecaju da funkcioneri Evropske komisije nisu zaboravili sva ona natezanja o mnogocemu s makedonskim zvanicnicima, pa i premijerom licno, tokom proslogodisnje krize, a da bi se sada povjerovalo da je susret sa Solanom i drugovima protekao kao ugodno caskanje. Sama cinjenica da je u svojoj prvoj izjavi bezrezervno stao iza "Lavova" ukazala je da nece bas lako biti otklonjeni grebeni u komunikaciji s medjunarodnom zajednicom. Nije jednom s razlicitih nivoa briselskih piramida receno da bi bilo najbolje da sporni specijalci budu poslani kucama.Nije predsjednik vlade sigurno bio ocaran ni diplomatskom nijansom da EU podrzava predsjednika Republike Borisa Trajkovskog, istog dakle onog negdasnjeg partijskog kamerada kojeg bi se Georgievski najradije otarasio. Ima jos. U srijedu je u Bruxellesu uzalud cekano da makedonska carina povuce blokadu za ulazak cisterni kompanije "Makpetrol" s gorivom iz Grcke (clanice EU) cime bi bio okoncan svojevrsni "naftni rat" vlade i Evropske komisije.

Opozicioni Socijaldemokratski savez mogao je samo trljati ruke. "Vlada je pokazala da moze funkcionisati samo po instrukcijama" razdragano je izjavio visoki partijski aparatcik Djordji Spasov. Eto, po njegovom misljenju, jos jednog bitnog razloga da se izbori odrze sto prije. Ovim je pokazao da je receni Izvjestaj Evrop-ske komisije, rodjendanski poklon vladi Ljubca Georgievskog, dobrodosao u kampanji za toliko zeljene, ipak jos samo imaginarne izbore.

Izvjestaj Evropske komisije i luksemburski izlet premijera, dakle, tesko da ce posluziti onome sto bi u Bruxellesu zeljeli - plaase se mnogi - krcenu puta k evropskim strukturama. Sve ce, onako balkanski, biti za "kucnu upotrebu" i medjupartijsko nadmudrivanje. A Evropa je ionako daleko.

ZELJKO BAJIC