Leti na krilima od papira

Podgorica Apr 7, 2002

Kraj bajke o crnogorskom bloku

Ovih dana obračuni u crnogorskom bloku dostižu vrhunac. Počeli su još u lanjskoj predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore, a eskalirali kada su liberali saopštili uslove za formiranje postizbornog saveza sa DPS i SDP. Konačan udarac nesigurnom savezu zadali su Đukanović i Vujanović stavljajući potpise na beogradski sporazum bez konsultacije sa koalicionim partnerima

AIM Podgorica, 07.04.2002. godine

Liberalni savez Crne Gore početkom prošle sedmice obavijestio je Đukanovićeve socijaliste da uskraćuje svoju podršku vladi premijera Filipa Vujanovića. Na taj način liberali su presudili Vladi i odustali od svoje ranije najave da će koaliciji Demokratske partije socijalista i Socijaldemokrata ponuditi svoje uslove za formiranje nove Vlade. Situaciju usložnjava i to što su socijaldemokrate najavile da će izaći iz Vujanovićevog kabineta čim poslanici u parlamentu prihvate Polazne osnove koje su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Vujanović potpisali u Beogradu 14. marta.

Potez LS je bio očekivan i pored toga što su najavljivali da će tražiti mjesto premijera i predsjedničkog kandidata iz svojih redova. Međutim, na iznenađenje dijela političke javnosti odlučili su se za novu strategiju. Vruće kestenje ubacili su u ruke DPS-a. Sada čekaju šta će im Đukanović ponuditi.

Njihovi potencijalni politički partneri već im prigovaraju na nedostatku političke hrabrosti i nemoći da diktiraju pravila i uslove igre. Ali, možda je riječ o procjeni vrha LSCG da je ova varijanta politički mudrija. Sada im se više ne može reći da ucjenjuju, da traže previše ili nemoguće, ili da ruše crnogorsku opciju.

Odgovor DPS još nije stigao. Crnogorski predsjednik, koji zakazuje sjednice Predsjedništva svoje stranke, koje treba da donese odluku o ponudi liberala, upravo je završio posjetu Bijelom Polju. U ponedjeljak će boraviti u Briselu i tek se onda može očekivati odrđavanje sjednice. Prema najavi njegovog savjetnika Miodraga Vukovića, za desetak dana bi trebalo da se zna da li će novu vladu formirati indipendističke partije. Ili će se, kako je najavljivao potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović ići na nove izbore.

Ovih dana obračuni u crnogorskom bloku kao da dostižu vrhunac. Ali, sukobi su počeli još u lanjskoj predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore, nakon što je vlada Filipa Vujanovića pala pošto su vladajuću koaliciju napustili narodnjaci Dragana Šoća.

Sukobi su eskalirali kada su liberali saopštili uslove za formiranje postizbornog saveza sa DPS i SDP. Pored kontrole nad glavnim polugama moći liberali su od DPS tada tražili i ono što DPS nije mogao prihvatiti - još pet mandata u parlamentu. Nakon propalih pregovora sa Koalicijom za Jugoslaviju liberali su konačno dali podršku manjinskoj vladi DPS-SDP. Od tada do danas ona je stajala na staklenim nogama.

Sada, nakon potpisivanja beogradskog sporazuma, kada je DPS odustala od skorog organizovanja referenduma, nameće se pitanje: da li je za Đukanovićevu partiju crnogorska državna samostalnost bila veliko breme, pa je zato i požurila da ga se riješi? Ili su pleća (bila) nejaka?! SDP nije mogao više pomoći, a LS to nije želio.

Đukanovićevi socijalisti su propustili šansu da vrijeme od 5. oktobra i pada Miloševića iskoriste za afirmaciju državnog suvereniteta Crne Gore, iako su za to postojali mehanizmi. Uz to, da je crnogorska politička elita zaista ozbiljno krenuila u taj posao, promovišući reforme, a ne braneći se od afere "Nacional", vjerovatno bi i odoljela pritisku EU i Beograda da se održi država sa Srbijom.

Sukobi su ovih dana nastavljeni u parlamentu. Pravdajući sporazum sa Beogradom, Đukanović tvrdi da će ipak obnoviti crnogorsku državnost. Lider LS Miodrag Živković optužuje "da se to što je uradio Đukanović naziva izdajom i da je riječ o obmani i prevari LS i SDP".

Potpredsjednik Vlade i doskorašnji predsjednik SDP Žarko Rakčević u parlamentu i grije i hladi: "Ne mislim da je izdaja, već loš potez u ključnom trenutku za Crnu Goru". Rakčević je upozorio i da je od trenutnog stanja samo lošije rješenje nastavljanje političkog rata tri suverenističke stranke. Ocijenio je i da "bez tog bloka nema više ni nade".

Njegova upozorenja nijesu ostavila poseban utisak na DPS i LS. Politički sukob između njih se ne smiruje. Zato se postavlja pitanje - čemu se Rakčević nada ako je cilj LS razvlašćivanje DPS i rušenje Đukanovića, a njihova namjera opstanak na vlasti.

Konačan udarac tom nesigurnom savezu zadali su Đukanović i Vujanović stavljajući potpise na beogradski sporazum bez konsultacije sa koalicionim partnerima.

Ulje na vatru dolila je izjava poslanika LS Miroslava Vickovića. On je u parlamentu na dobacivanje poslanika DPS i gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše rekao: "Kunem vam se bogom i Svetim Petrom Cetinjskim da nećete vaše prljave milione trošiti s mirom. Neće naša ženska đeca igrati po stolova za 20 maraka na proslavama stotog "zarađenog" miliona vaših bogataša", aludirajući na proslavu u podgoričkom hotelu "Crna Gora", organizovanoj prije mjesec i po dana.

Očekivati je da se u takvoj atmosferi formira suverenistička vlada izgleda nerealno. Prije će biti da će se, nakon lokalnih izbora, optužbe među posvađanim prvacima DPS, SDP i LSCG nastaviti. Sve ovo pokazuje da crnogorski suverenisti~ki blok nikad nije ni postojao. Osim u govorima partijskih lidera i ostalih kadrova.

Miloš PAVIĆEVIĆ (AIM)