Spletke z neobstoječega dvora

Beograd Jan 24, 2002

Kraljevska družina pol leta po prihodu v Beograd

Vse bolj opazna medijska kampanja srbskega presolonaslednika Aleksandra Karađorđevića do sedaj ni naletela na odobravanje javnosti. Nesojeni kralj se diči z kraljevskimi privilegiji - vendar še zmeraj ne zna srbsko. "Poglejte ga - kralj!" Tako je nedavno na sejmu v Topoli zaklical nek šumadijski kmet ko je videl princa Aleksanda Karađorđevića s spremstvom, kako si ogleduje blago na stojnicah. Čeprav je Srbija že več kotpetdeset let republika, se ta Šumadinec ni veliko zmotil. Vsi jugoslovanski mediji sina zadnjega jugoslovanskega kralja Petra Drugega, princa Aleksandra, naslavljajo z "Vaše kraljevsko visočanstvo", naslovnice časopisov pa so polne raznih vesti z neobstoječega "dvora". Kdor je sredi decembra prišel v Srbijo, ne da bi o njej kaj posebnega vedel, bi lahko pomislil, da je tukaj monarhija tako "trdna", da celo že resni dnevniki na vrh strani postavljajo - kraljevske dvorne intrige.

Krstno slavo Karadjordjevićev, svetega apostolo Andreja Prvopoklicanega so namreč člani kraljevske družine proslavili ločeno. Princ Aleksander je slavil v kompleksih Starega in Belega dvora, kjer s soprogo in sinovi živi odkar mu je vlada z uredbo dodelila v uporabo del objektov, ki so bili v lastništvu njegovih prednikov. Med ljudmi zelo priljubljena princesa Jelisaveta, hčerka kneza Pavla je slavo proslavila v Skupščini občine Voždovac in obtožila člana svoje družine, da ji je prepovedal dostop do >dedovine.<

"Aleksander je dobil ključe dvora 18. julija 2001 in ob tej priliki mi je dejal da naj seumaknem, ker nisem dobrodošla. Sedaj mi je propovedano prihajati v dvor enako kot mi je to Tito prepovedal z zakonom iz leta 1946, jaz pa sem se tu rodila, za razliko od njega, ki je rojen v hotelu v Londonu," je izjavila Jelisaveta in pozvala predsednika ZRJ Vojislava Koštunico, da razreši spor.

Tako so Srbi komaj nekaj več kot leto dni, odkar je padel Miloševićev režim, dobili novo dinastično zabavo. Princ Aleksander je postal del vsakdana. Poleg tega, da se njegov kabinet oglaša v zvezi z vsemi važnimi državnimi vprašanji nesojeni kralj tudi sprejema, čestita, daje intervjuje, se pojavlja na sprejemih, jih organizira...kot pravi kralj. Komentira odnose Srbije in Črne gore, stanje na Kosovu, iz rok prav tako ni ispustil priložnosti, da letos čestita za osvojeno zlato medaljo jugoslovanskim košarkarjem, odbojkašem in vaterpolistom, Božič je čestital tako katoličanom kot pravoslavnim, k njemu pa na večerje prihajajo najvišji državni funkcionarji. Na "dvorski večerji" so bili tudi predsednik ZRJ Vojislav Koštunica s soprogo Zorico Radović, premijer Zoran Djindjić s soprogo Ružico, člani zvezne vlade in poslanci koalicije "Vrnitev" v Skupščini Kosova. V takoimenovanem "Kronskem svetu" sedijo vodeča imena srbske kulture in znanosti in celo 11 akademikov. Od dramskega pisca Dušana Kovačevića, književnika Svetlane Velmar Janković in Milorada Pavića vse do arhitekta Branka Pešiča in slikarja Mladena Srbinovića.

Ne glede na to, kako glamurozno vse to izgleda v Srbiji na pragu monarhije niti v "navadnem" življenju niti v raziskavah javnega mnenja Aleksander za sedaj nima ravno veliko možnosti. Osnovni razlog za to so repi, ki se vlečejo že od 1991 leta, ko je prvič od svojega rojstva prišel v deželo prednikov in pri vseh, razen zakletih monarhistih četniškega porekla kmalu postal priljubljen lik za razveseljevanje. Povprečne Srbe moti predvsem njegovo katastrofalno znanje srbskega jezika, ki se je v desetih letih izboljšalo, vendar prestolonaslednik še naprej govori tako, da meša sklone, glagole, zaimke, pretekli in sedanji čas in zato ima še danes govore z vnaprej zapisanim izgovorom. Intervjuje daje v "materini" angleščini, ko pa se mora kje odzvati spontano lahko slišite tudi najbolj neverjetne kombinacije srbskih besed vrste: "Jaz vaša kralj."

Monarhisti in ljudje iz Kronskega sveta se bodo seveda polomili, da bi vam pojasnili, kako se "on v izgnanstvu ni mogel naučiti srbsko" vendar se nabriti nasprotniki iz njih norčujejo in trdijo, da celo tisti črnec, študent veterine iz beograjskega Zoološkega vrta bolje govori "po naše" od nesojenega srbskega kralja, pri čemer se prvi jezika naučil v letu dni. Nekateri med tistimi, ki bi še požrli jezikovne in vsakršne drugačne nespretnosti naslednika srbske krone pa so ob tem pogledali tudi v knjige in odkrili, da se prestolonaslednik pravzaprav niti ne more povzpeti na tron Karadjordjevićev. Aleksander namreč ne more biti prestolonaslednik zato, ker so od smrti njegovega deda prekršena mnoga pravila kraljevskega doma. Prvi prekršek je storil že oče princa Aleksandra, Peter Drugi, ker je v nasprotju z voljo dinastije prevzel oblast pred polnoletnostjo sina na začetku Druge svetovne vojne, nato s pučisti zbežal iz države in leta 1944 abdiciral ter prenesel oblast na Titovo vlado. Prav tako se sumi, da je soba londonskega hotela "Klerixis" razglašena za jugoslovansko ozemlje šele v trenutku, ko je bil v njej rojen princ Alexander, saj o tem ne obstaja dokumentacija. Nasprotniki Aleksandra prav tako trdijo, da je prepreka njegovi vrnitvi na prestol tudi dejstvo, da je angleški državljan, ki je služil vojni rok v britanski armadi in da je bil v nasprotju z monarhističnimi kanoni poročen s katoličanko, brazilsko princeso Dono Marijo de Glorijo. Razen tega se je tudi ločil in sedaj živi v zakonu z Grkinjo Katarino.

Prestolonaslednikova vse intenzivnejša medijska kampanja do sedaj ni naletela niti na odobravanje najbolj vplivnih politikov. Razen tega, da ga obiskujejo, se o mogoči spremembi ustavne ureditve opredeljujejo samo, kadar so v to prisiljeni in brez reklame za princa. Ponavadi rečejo, da se mora o tem odločiti samo ljudstvo ali kaj podobnega. Celo Vuk Drašković, vodja Srbskega gibanja obnove, (SPO), ki se je zavzemalo za obnovitev monarhije in je princa leta 1991 tudi pripeljalo na prvi obisk v Srbijo tega več ne postavlja v prvi plan, morda tudi zato ker je medtem na njih pozabil tudi princ. SPO pa je ob tem ljubosumen tudi zato, ker si je Demokratična opozicija Srbije (DOS) z izročitvijo ključev Belega in Starega dvora Karadžorđevićem pridobila simpatije monarhistov. Sam Aleksander trenutno igra na karto vstopa ZRJ v Evropsko Unijo. Njegova teza je, da polovica članic EU deluje v "naprednem in demokratičnem sistemu ustavne monarhije." Obstaja tudi teorija, da bodo vrnitev monarhije nekega dne sprožile srbske neveste, ki že sedaj, zagledane v trojico Aleksandrovih sinov Petra, Filipa in Aleksandra sanjarijo, da bodo postale princese. Prav v tem je tudi "štos" - bolje obveščeni glede dogajanja na dvoru trdijo, da bo šele tedaj, ko vsi trije končajo šole zgodba o monarhiji postala bolj realna. In morda se bodo Srbi tedaj naučili tudi stihov "stare-nove" srbske himne "Bože pravde", ki poleg ostalega pravi "Bog čuvaj srbskega kralja."

Dragoljub Petrović (AIM)