Stanje zadovoljavajuće, a restrikcije na snazi

Pristina Jan 9, 2002

Priština, 9.01.2002.

Dve osobe preminule usled niskih temperatura koje su ovih dana zahvatile I Kosovo, tragična je posledica ne samo siromaštva ili "loše sreće", već I stalnih I kraćih ili dužih restrikcija struje koje na ovom prostoru traju već treću godinu. Gradjani Kosova su I u ovu 2002.-gu ušli sa restrikcijama, a kako najavljuju odgovorni u Elektrokorporaciji Kosova (KEK) one će trajati do proleća. Ovakva "obećanja" kosovari su već slušali I prošle I pretprošle godine. Razlika je samo u tome što je izgleda njihovo strpljenje pri kraju. Valjda zato što I zaposleni u kosovskim elektranama više ne ćute. S vremena na vreme neko od njih skupi hrabrost I prstom pokaže na rukovodeći kadar, ali to se u javnosti brzo "zataška". Mediji su takođe nešto otvoreniji u kritikama, ali efekata ima veoma malo. I dalje može da se kaže da "remont" (u koji je uložena velika suma deviza od strane donatora) jednostavno "nije uspeo".Ili, pak, da su probušeni kazani, da je slomljena traka za dovod uglja itd. Ovakvim pravdanjima se sve manje veruje, ali s druge strane nema nekih konkretnijih poteza u rukovodstvu KEK-a koji bi konačno stabilizovali proizvodnju I snabdevanje potrošaća električnom energijom. Kako su aktuelno snabdeveni gradjani Kosova strujom I ko je odgovoran za aktuelnu situaciju?

Portparol Elektroenergetske korporacije Kosova g. Fadil Lepaja tvrdi da je uopšte snabdevanje gradjana električnom energijom zadovoljavajuće. No, posmatrajući po gradovima ili ruralnim sredinama, daleko je od zadovoljavajućeg. U nekim delovima Kosova stanovnici ne mogu da podmire ni osnovne potrebe. Na primer, redukcije struje u severnom delu Mitrovice su česte I po nekom nepisanom rasporedu. Primera radi, u nekim stambenim objektima je nema po četiri ili osam sati uzastopno, u nekim struja ne dolazi I po tri, četiri dana. Navodno, pored "redovnih" restrikcija isključuje se struja I kada u severnom delu Mitrovice gradjani preteraju sa njenom potrošnjom. A I ne čudi da se ona troši prekomerno, obzirom da struje više nema nego što je ima, te gradjani čim je dobiju uključe sve grejne aparate u stanovima, jer se grejanje na drva baš I ne isplati. Pogotovo ako je neko na primer, radnik "Trepče", a dobije mesečnu stipenduju 60 nemačkih maraka. Toliko košta metar drva, pa je jeftinije grejati se na struju. Doduše, kosovski Srbi ne plaćaju račune, ali ni kosovski Albanci nisu baš ažurni po tom pitanju.

Direktor Elektroenergetske korporacije za mitrovički region Ismet Berani kaže da u južnom delu grada (gde žive kosovski Albanci) 26 odsto gradjana redovno plaća račune za električnu energiju, dok u severnom delu (kosovski Srbi) niko. Portparol KEK -a, g. Lepaja kaže da su se vodili razgovori sa UNMIK-om u vezi plaćanja računa za struju I da će najverovatnije uskoro početi I naplata na terenu. Srbi na severu Kosova nemaju ništa protiv naplate računa ako će se time poboljšati snabdevanje električnom energijom. Medjutim, pitanje je, hoće li.

Zbog čega je snabdevanje strujom u Mitrovici lošije nego u drugim krajevima, Lepaja nezna, ali je zato "optimista". On je obećao struju za novogodišnje praznike (osim ako se dotrajali transformatori za napajanje strujom ne pokvare), ali su restrikcije zabeležene širom Kosova.

Direktor Elektrodistribucije za Mitrovicu Zoran Dragović, medjutim, nije bio optimista I nagoveštavao je "novogodišnju noć pod svećama". Ipak, dva transforamtora u severnom delu Mitrovice poklonile su organizacije iz Velike Britanije, a francuski vojnici KFOR-a su poklonili jedan napon u stambenom objektu koji deset dana nije imao struje. Jugoslovenski Koordinacioni centar za Kosovo odobrio je dva miliona I 760 hiljada dinara kao pomoć Eketrodistribuciji Kosova, a ovim novcem će se kupiti dve trafostanice koje su u poslednjih nekoliko dana izgorele, kao I kabal za snabdevanje strujom četiri stambena objekta u gradu. Ipak, zastarele trafostanice I pohabani kablovi nisu jedini uzrok što gradjani nemaju struje.

Izmet Berani direktor KEK-a za mitrovički region tvrdi da Republika Srbija Kosovu ne daje ni minimum struje, dok Fadilj Lepaja tvrdi suprotno. "KEK saradjuje sa Srbijom po pitanju energetike. Oni nam traže energiju kada je nemaju noću, a to isto radimo I mi. Normalno, na kraju plaćamo usluge jedni drugima. Jedan trgovački odnos treba I da se nastavi", kaže Lepaja. S druge strane, odgovornost za loše snabdevanje strujom odgovorni u KEK-u, zatim u Elektrodistribuciji na severu Kosova I UNMIK krivicu bacaju jedni na druge. Portparol UNMIK-a u Mitrovici Djordji Kakuk kaže da problem snabdevanja elekrtičnom energijom nije u nadležnosti UNMIK-a već KEK-a. "Zbog loših vremensih uslova I teške situacije UNMIK I KFOR zajedno pokušavaju da poboljšaju elektroenergetsku situaciju. Problem nije u tome da mi nemamo struje već se problem, pored kvarova, nalazi u distribuciji struje", kaže Kakuk. Kao najdramatičniji region on pominje naselje Partizansko brdo, gde stanovnici nisu imali struje I po desetak dana.

I dok zvaničnici KEK-a I UNMIK-a optužuju jedni druge što zbog manipulisanja odobrenog novca za remonte I razne skupe delove, što zbog neobavljanja posla I nadgledanja, gradjani u severnom delu Mitrovice gube srpljenje. Uoči novogodišnjih praznika radnici Elektrodistribucije često su bili verbalno napadani, a nisu bili retki ni fizički obračuni. "Ovo je gore nego rat, niko ne zna da nam kaže šta se u stvari dešava. Imam bebu staru mesec dana, a deset dana nemam struje. Dodje mi da odem u Elektrodistribuciju I da im bacim bombu, pa neka se oni pitaju šta će I kako dalje. Verujete mi ovo više ne može da se izdrži, bio je ogorčen jedan mitrovčanin.

Ipak, iz svega ovoga, nameće se pitanje: treba li da dodje do ozbiljnog incidenta da bi neko preuzeo odgovornost I konačno objasnio zbog čega je na Kosovu energetska situacija loša. Ili, pak, zbog čega odgovorni ne podnesu ostavke I mesta prepuste onima koji su u stanju da se Kosovo pomere sa tamne tačke?

AIM Priština, Valentina Čukić