Moguće opstrukcije!?

Pristina Dec 12, 2001

Priština, 12.12.2001.

Oštrim raspravama I sa par sati kašnjenja šef-a Misije OUN na Kosovu Hansa Haekkerupa, održana je prva konstitutivna sednica kosovskog parlamenta proizašla iz opštih izbora od 17. novembra, organizovanih od strane OEBS-a I realizovanih pod medjunarodnim nadgledanjem.

Kao za sve velike premijere, čini se da je povodom I ove scenario bio dobro pripremljen. Još u jutarnjim satima, kada su akreditovani novinari morali da se pojave u zgradi parlamenta, zvaničnici press službe UNMIK-a su promrzlim novinarima greškom podelili nekoliko "kopija tog scenarija". Naime, radilo se o prigodnom govoru civilnog administratora, ali I didaskalijama kao za istinsku predstavu, gde je pojačanim slovima u zagradi pisalo: "U slučaju da predstavnik Demokratske partije Kosova (PDK) počne da osporava proceduru treba isključiti mikrofon". Jedan broj pogrešno podeljenih kopija zvaničnici UNMIK-a su uspeli da povrate, ali je bilo I novinara koji su ljubomorno "sačuvali" ovaj dokument tvrdeći još tada da se radi o "argumentu osporavnja regularnosti parlamentarne seanse". Kasnije je isto obrazloženje imala i pomenuta politička partija.

Hroničari kosovskih prilika su zabeležili: Prva sesija parlamenta Kosova nakon 12 godina započela je bez himne, nacionalne zastave i bez polaganja zakletve poslanika. Hladni Danac (kakvim se smatra medju albanskom javnošću) Hans Haekkerup je izmedju ostalog u svom govoru pred poslanicima rekao da je parlament inaugurisan I ocenio da je to značajan korak u pravcu implementacije Rezolucije 12 44 Saveta bezbednosti OUN. Zatim je pozvao predsednika Demokratskog saveza Kosova (LDK) da predlozi dva člana za predsedništvo skupštine Kosova iz njegove partije, od kojih jednome od njih po ustanovljenom mehanizmu pripada funkcija predsednika Skupštine.

Dobre poznavaoce lokalne političke scene nije iznenadilo što Demokratska partija Kosova, na čijem je čelu Hashim Thaci (bivši politički lider OVK) nije podnela preloge svojih predstavnika, navodeći da ih još nisu izabrali. Fatmir Limaj, uticajan član ove partije je za govornicom izmedju ostalog rekao: "Mi smo zatražili od Haekkerupa da kao gost bude pozvan i predstavnik porodice Jashari"... Tu je Haekkerup isključio mikrofon gospodinu Limaju, sa obrazloženjem da se ne pridržava unapred utvrdjenog dnevnog reda. "Gospodine Limaj, moram da skrenem pažnju da se morate pridržavati utvrdjene tačke dnevnog reda", kazao je Haekkerup, oduzevši tako reč predstavniku Demokratske partije Kosova.

Mikrofon je isključen I šefu poslaničke grupe Koalicije Povratak Radi Trajković iz istog razloga, ali je I ona uspela da iznese žaljenje što su predstavnici Koalicije Povratak imali teškoća prilikom dolaska na sednicu I što konstitutivnoj sednici ne prisustvuju jugoslovenski zvaničnici. Ipak, nakon opomene, ona je predložila dva člana predsednistva Skupštine, Gojka Savića I Olivera Ivanovića. Aškalije, Romi I Egipćani predložili su jednog svog predstavnika, ali su obavestili da će naredne godine umesto njihovog u predsedništvu parlamenta biti predstavnik Bošnjaka, a treće godine I predstavnik turske zajednice.

U međuvremenu, zbog sprečavanja predstavnika PDK da govore van dnevnog reda, poslanici ove partije su napustili sednicu da bi se vratili nakon završenog glasanja. Sa 78 glasova za, tri protiv I dva uzdržana glasa, izabrano je petočlano predsedništvo parlamenta, a za predsednika je imenovan akademik dr. Nexhat Daci iz LDK. Tokom glasanja nije bilo prisutno 27 poslanika PDK, a nije glasalo ni osam poslanika Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja.

Nakon kraće pauze, pošto je već Nexhat Daci preuzeo funkciju predsednika parlamenta I objavio da se nakon konsultacija u pauzi sa članovima predsedništva složio da se sednica nastavi za tri dana, za govornicom je izašao predsednik PDK Hashim Thaci, koji je zatražio argumentovana objašnjenja zbog čega se sednica odlaže I iskoristio priliku da elaborira protivljenje vođenjem prve sesije parlamenta, izjavljujući da je poslanicima njegove partije prekršen I poslanički imunitet. "Pošto je danas 10. decembar, Dan ljudskih prava, mogu reći gradjanima I zvaničnicima medjunarodne zajednice ovde u sali, da je g. Haekkerup počino danas najveće kršenje ljudskih prava u svetu". Nakon toga, g. Thačiju je isključen mikrofon, da bi zatim Nexhat Daci rekao da ova govornica ne može da služi za kritikovanje predstavnika Generalnog sekretara OUN, ponovo zaključujući sednicu. Tako se okončala konstitutivna sednica kosovskog parlamenta.

Nakon sednice dr. Rugova je novinarima izjavio da su razgovori za vladinu koaliciju završeni: "Nismo postigli sporazum, zato je danas izabran predsednik Parlamenta, zatim će se izabrati predsednik Kosova I DSK ce osnovati Vladu. Predložili smo da PDK I AAK imaju pet ministarstava, dva zamenika premijera I potpredsednika parlamenta" rekao je dr. Rugova, koji će se na narednoj sednici I zvanično ispred svoje partije kandidovati za predsednika Kosova.

Tenzije iz skupštinske sale su prešle u sedišta političkih partija. PDK je održala konferenciju za štampu na kojoj je parlamentarnu sednicu nazvala dirigovanom I izmanipulisanom, kritikujući g. Haekkerupa koji je isključio mikrofon predstavniku ove partije. Ova partije je poslala I protestno pismo Generalnom sekretaru OUN Koffiju Ananu, u kojem su zatražili "disciplinske mere" prema g. Haekkerupu. Ljuti su bili I predstavnici Alijanse za budućnost Kosova. "Dr. Rugova zna veoma dobro da je izmislio funkcije pošto prema Ustavnom okviru nema zamenika premijera niti potpredsednika parlamenta", rekao je Bujar Dugolli predstavnik AAK. Lider ove partije Haradinaj je inače ulagao velike napore prethodnih dana da obezbedi veliku koaliciju kosovskih Albanaca. "Rugova je odlučio da stupi u koaliciju sa Srbima. Neka to uradi", komentarisao je g. Dugolli. "Srećna mu koalicija sa Povratkom", poručio je I Driton Lajci iz PDK. S druge strane, predsednik parlamentarne grupe PDK Jakup Krasniqi je izjavio da ne veruje da će se postići neki pozitivan pomak do nastavka sednice skupštine Kosova. "Ne verujem da je g. Rugova spreman da stupi u koaliciju sa albanskim faktorom" izjavio je Krasniqi.

Na ovaj način kritike onih koji će definitivno predstavljati opozicju u kosovskom parlamentu, uperene su ka nacionalnom kaljanju LDK I njegovog moderiranog lidera dr. Rugove, optužujuci ga da je izabrao predsednika Skupštine I da želi da bude izabran za predsednika Kosova glasovima koje će dobiti u trećem krugu glasanja od srpske Koalicije Povratak.

S druge strane, bliski izvori LDK tvrde da je dan nakon konstitutivne sednice Rugova "stopirao unutrašnju reakciju u partiji koji su smatrali da je potrebna koalicija sa dve ostale političke partije za stvaranje institucija Kosova". Naime, kako se prenosi, on je kazao da ne namerava da odstupi od dosadasnjih ponuda "bez obzira na posledice". Sam Rugova je u jednom intervjuu za BBC kazao da je bilo protivljenja u njegovoj partiji, jer se mnogo nudilo rivalskim partijama.

A šta misle kosovski analitičari? Većina njih smatra da će doći do potpune dekompozicije albanske političke scene ili stvaranja dva snažna bloka, jednog u poziciji, koji će se poyivati na legalizam delujući u okviru institucija Kosova I drugi blok, opozicioni, koji će se protiviti svemu što će preduzeti prvi, nastojeći u medjuvremenu da srpski poslanici postanu saveznici dr. Rugove.

Po njima, 22 poslanika Koalicije Povratak će uspeti da postanu glavna osovina razvoja u parlamentu. "Oni će uspeti da podstaknu niz napada u unutaralbanskom bloku, čas se stavljajući na stranu institucionalizma koji predstavlja Rugova, a čas na stranu onih koji blokiraju proces - identifikujući se tako sa krilom koje blokira I protivi se Rugovi i koji će glasati protiv ili apstinirati takoreći redovno", smatraju albanski analitičari.

Ukoliko se to bude ostvarilo, onda se čini izvesnim da će u naredne tri godine - koliko traje mandat institucijama vlasti na Kosovu, poslanici zaboraviti obećanja data biračima - da su spremni da rade za dobrobit Kosova I da će prevazići partijske interese.

AIM Priština, Rrahman PACARIZI