Rezultati opštih izbora I posledice

Pristina Nov 26, 2001

Mitrovica, 26.11.2001.

Medjunarodna zajednica je I pored delimičnog bojkota parlamentarnih izbora na Kosovu od strane kosovskih Srba zadovoljana njihovim odzivom. Okupljeni u Koaliciji Povratak oni su obezbedili 22 poslanička mesta, mada se na samom Kosovu odazvalo njih nešto preko 40 odsto, u Srbiji preko 60, a u Crnoj Gori preko 50 odsto kosovskih gradjana. Razloga što se izbornom procesu nije odazvao veći broj ima više. Medju njima je svakako veoma kratka predizborna kampanja, koja je trajala oko desetak dana, jer je predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica u poslednjem trenutku pozvao sunarodnike na Kosovu da učestvuju na izborima. S druge strane, iako su se članovi Koalicije Povratak trudili da za vreme predizborne kampanje obidju sve regije na Kosovu nastanjene Srbima, stiče se utisak da su neka namerno zaobišli, što se svakako odrazilo na odziv birača. Klasičan primer je upravo severni deo Mitrovice gde predizborna kampanja uopšte nije održana, mada se zna da je upravo ovaj deo grada centar političke scene, mnogi smatraju I političke moći kosovskih Srba. Jedan od kandidata Koalicije Povratak Nenad Radosavljević, inače I predsednik opštine Leposavić je priznao da je Mitrovica namerno zaobidjena iz straha od nepredvidivih I nepoželjnih akata koje bi se loše odrazili po predizbornu kampanju. Ovakav stav nije iznenadio, jer je ekspolozija koja se dogodila tokom predizbornog skupa srpske koalicije u Zvečanu, nadomak Mitrovice, ukazivala da bi moglo nešto gore da se desi u samoj Mitrovici. Čini se da su zbog tih razloga od dolaska u Mitrovicu - da bi ponovili potrebu izlaska na izbore - odustali I Vojisalav Koštunica I premijer Srbije Zoran Djindjić. Još jedan razlog ovakovog rezultata izbora je što se jedan deo kosovskih Srba I njihovih lidera nije složio sa ocenom vladajućeg vrha u Beogradu da je izlazak na izbore od "nacionalnog interesa''. Ipak, nepredvidivih situacija bilo je na pretek, kako na sam dan izbora tako I nakon njihovog održavanja.

  1. novembar, dan izbora, u Mitrovici je osvanuo pozivom šefa Koordinacionog centra za Kosovo Nebojše Čovića preko lokalnog radija, upućenom mitrovičkim Srbima da ne obraćaju pažnju na tzv. antikampanju, jer će se protiv ljudi koji su je zastupali biti pokrenute odredjene mere I da izadju na izbore. Odmah mu je, takodje preko istog radija odgovorio predsednik Regionalnog odbora u Srpskom nacionalnom veću za sever Kosova Milan Ivanović, inače zastupnik neizlaska na izbore: Da je vreme Slobodana Miloševića prošlo da bi se sada mogli kažnjavati neistomišljenici i da su oni koji su se odlučili protiv izbora njega ne plaše. Zatim se ponovo obratio Čovic I tako u nedogled, u stvari do 19 sati kada je prestala predizborna tišina I kada su se biračka mesta zatvorila.

Član Koordinacionog centra za odnose sa UNMIK-om I nezavisni kandidat Koalicije Povratak Oliver Ivanović je takodje pretio da će se protiv onih koji su vodili antizbornu kampanju preduzeti oštre mere I to u narednih nedelju dana. Srpsko Nacionalno veće (SNV) je ostalo pri stavu da su kosovski Srbi sami odlučili da bojkotuju izbore, jer ne žele da "daju legitimitet albanskoj državi", I kao dokaz ovome istakli činjenicu da je u Severnom delu Mitrovice na glasanje izašlo svega 7, 8 odsto gradjana.

Ipak, pretnje su počele da se ostvaruju. Već je 21. novembra Nebojša Čovic zatražio od predsednika Jugoslavije Vojislava Koštunice da se ukine Jugoslovenski komitet za saradnju sa UNMIK-om, jer "nije ni principijelno braniti organ jedne države koji je bio medju najpozvanijim da se stara za uspeh Kolalicije Povratak na kosovskim izborima, koji je voljom svog predsednika (Momčila Trajkovića) odlučio da to ne učini". Čović takodje smatra "da je ponašanje izvesnih državnih zvaničnika I duplo dno u odlukama nedosladnost I da podseća na vreme gore od prošlih, kada je vlast jedno govorila, a drugo radila". No, predsednik Koštunica se usprotivio inicijativi za ukidanje Saveznog komiteta za Kosovo, obrazlažući da "nijedna stranka niti Koalicija nema vlast da ukine državne ustanove".

Ipak, na sednici Koordinacionog centra osudjeno je ponašanje predsednika saveznog komiteta za Kosovo Momčila Trajkovića I potpredsednika DSS za Kosovo Marka Jakšića tokom predizborne kampanje. I dok je Jakšić priznao da je vodio antizbornu kampanju I najavio ostavku na članstvo u Koordinacionom centru, Trajkovic se branio tvrdnjom da nije vodio ni kampanju niti antikampanju I da se ne smatra odgovornim.

22.-og novembra sa funkcije predsednika Jugoslovenskog komiteta za saradnju sa UNMIK-om I potpredsednika Koordinacionog centra, odlukom savezne Vlade, smenjen je Momčilo Trajković, dok je odlukom republičke sutradan smenjen član Koordinacionog centra Marko Jakšić. Izjave predstavnika Koalicije Povratak povodom ovih smena bile su identične. "Dobili su šta su tražili".

Marko Jakšić, predsednik SNV je u susretu sa novinarima kazao da svojim izjavama Nebojša Čović doprinosi novim sukobima medju kosovskim Srbima. "Gospodin Čović pokušava da ubedi srpsku javnost da na severu Kosova vlada kriminal I da na ovom prostoru deluju srpski ekstremisti", objasnio je Jakšić, a zatim dodao: "Mene je smenila republička Vlada ali ne I savezna, te će gospodin Čović sačekati da I oni to učine kako bi moje smenjivanje bilo legitimno". On je naglasio da je najvažnije da Srbi sa Kosova imaju jasnu podršku predsednika Jugoslavije Koštunice:"On kaže da bez obzira da li je neko izašao na izbore ili ne, mora da dodje do srpske sloge I da Srbi moraju da deluju I parlamentarno I vanparlamentarno u svojoj političkoj borbi za opstanak", preneo je g. Jakšić.

Uporedo sa celom zbrkom na srpskoj političkoj sceni na Kosovu, Kolicija Povratak razmišlja I o mogućim koalicijama. Ona je treća snaga u budućoj skupštini Kosova, koja će nakon 15 godina ponovo biti multietnička I već ima jedno rezervisano mesto u budućoj Vladi. Ne isključuje se da ima I svog predstavnika u predsedništvu Skupštine. Ali, sa kime u koaliciju. Sudeći po doduše još uvek uzdržanim izjavama, za kosovske Srbe bi najprihvatljiviji bio Demokratski savez Kosova na čijem je čelu Ibrahim Rugova. Njihov stav je da koalicija sa partijama koje vode Hashim Thaci I Ramush Haradinaj nisu moguće, jer smatraju da su njih dvojica odgovorni za sudbinu brojnih nestalih lica srpske nacionalnosti od

  1. godine, ali I za druge kako smatraju oni "zločine". Odluka još nije doneta, a dosta zavisi I od ponuda koje budu imali. Njihov zahtev za moguću koaliciju je da se garantuje bezbednost, sloboda kretanja I povratak kosovskih gradjana koji se trenutno nalaze u Srbiji. Ova Koalicija ističe da buduća skupština nema mandant da raspravlja o finalnom statusu Kosova, a ukoliko tako nešto pokušaju albanski poslanici, da će sami proglasiti srpsku autonomiju I svoju skupštinu.

AIM Mitrovica, Valentina ČUKIĆ