Preliminarni rezultati opštih izbora na Kosovu

Pristina Nov 21, 2001

Priština, 20.11.2001.

Veoma izbalansiran preliminarni rezultat proizašao iz veoma mirne predizborne kampanje za parlamentarne izbore na Kosovu, ne izgleda da je karakterističan i održiv za Kosovo koje je samo pre dve ipo godine izašlo iz rata i koje ima iskustvo lokalnih izbora, održanih prošle godine.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Daan Everts bio je najoduševljeniji čovek u press centru njegove organizacije prilikom iznošenja preliminarnih rezultata izbora. Naime, Demokratski savez Kosova (LDK) Ibrahima Rugove, poznatog kao moderiranog političara, a koji je dan ranije zatražio od SAD i EU brzo priznavanje nezavisnosti Kosova, dobio je ''samo'' nešto preko 46 odsto glasova za razliku od blizu 58 odsto, koliko je dobio prošle godine ili 70 odsto koliko je proglasio dan nakon glasanja. Manje od predviđenog rezultata, dobila je i Demokratska partija Kosova (PDK) bivšeg političkog predstavnika OVK Hashima Thačija, 26 odsto glasova. Koalicija Povratak, koja okuplja kosovske Srbe, dobila je oko 11 odsto glasova mada je za nju glasalo oko 52 odsto registrovanih Srba. S druge strane, treća politička snaga na Kosovu sada je prešla na četvrto mesto, sa svega 8 odsto glasova, Alijansa za budućnost Kosova, na čijem je čelu jedan od bivših komandanata OVK Ramush Haradinaj, iako su njegovu predizbornu kampanju vodili i veoma značajne ličnosti, među kojima i bivši kosovski čelnik Mahmut Bakalli, dok se veruje da je u njegovom izbornom štabu bio angažovan i poznati analitičar Shkelzen Maliqi.

Glasači su se ''postarali'' da dva politička entiteta nesrpskih manjina Koalicija Bošnjaka ''Vatan'' i Turska Demokratska partija dobiju po jedan odsto glasova, kao i dve albanske partije radikalnije orijentacije - Narodni pokret Kosova i Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova, inače jedina albanska partija koja se izjasnila protiv nezavisnosti, ali za ujedinjenje sa Albanijom.

Ono što je interesantnije od proglašenih rezultata iznetih na osnovu 92 odsto prebrojanih glasova su vanredni rezultati srpskog političkog subjekta ''Koalicija Povratak'', koja je postala treća snaga u budućem parlamentu Kosova, koji će se konstituisati najkasnije u prvoj polovini decembra meseca. Sa 10 već rezervisanih mesta, Koalicija Povratak koja se tokom deset dana predizborne kampanje suočila sa snažnom reakcijom i protivljenjem radikalnog dela njihovih sunarodnika, sada će imati najmanje 20 poslanika u parlamentu koji broji 120 mesta. Lokalni analitičari su već zaključili da ova Koalicija neće biti snaga koja će moći da blokira donošenje odluka, ali da će svakako biti respektabilna snaga koja može da napravi ''buku oko čega bude htela''.

S druge strane, čini se da je na ovim izborima ''izgubila'' upravo politička partija koja se nalazi na vrhu liste po broju dobijenih glasova. Poslanici LDK sa dobijenih preko 46 odsto glasova neće moći da izaberu dr. Ibrahima Rugovu za predsednika Kosova. Naime, Privremenim ustavnim okvirom Kosova, najvišim pravnim dokumentom donetim pod vladavinom međunarodne administracije, predviđeno je da se predsednik bira dvotrećinskom većinom. Ukoliko se predsednik ne izabere u dva kruga glasanja, onda se primenjuje sistem proste većine, što znači da je kandidu za predsednika potreban 51 odsto glasova da bi bio izabran ili najmanje 61 glas. Demokratski savez će imati tek nešto manje od 50 svojih poslanika u parlamentu.

Zbog toga sve češće i pitanje, sa kime će LDK u koaliciju. Jedna od varijanti je da ponudu dobije Alijansa za budućnost Kosova,i ona bi mogla da pristane ukoliko joj se obeća neko značajno mesto u budućoj Vladi, možda i samo mesto premijera, kako se špekuliše po novinarskim krugovima. No, to je ipak malo verovatno. Druga varijanta je da svoj glas dr. Rugovi daju poslanici srpske nacionalnosti iz Koalicije Povratak, što je takođe pod velikim znakom pitanja. Posebno zbog činjenice što su poznata jasna zalaganja Rugove za formalno priznavanje nezavisnosti koja ''de facto postoji na Kosovu''. U stvari, uvrežen je stav da za otvorenu Koaliciju sa Srbima, u ovoj fazi odnosno u nekoliko narednih godina, nije spremna ni jedna politička partija kosovskih Albanaca. Ipak, manji je broj ali ima i onih koji misle suprotno...

Neki komentatori političkih zbivanja kažu da Daan Everts, šef Misije OEBS-a može da bude ponosan što je uspeo ba pronađe formulu i primora razne političke partije Kosova na međusobnu saradnju, pre svega tri najveće, stavljajući im kao izazov 20 srpskih poslanika čije će prisustvo učiniti da albanski poslanici zaborave na svoju partijsku pripadnost. Ipak, malo je za verovati da će Hashim Thači dati svoj glas dr. Ibrahimu Rugovi za predsednika, ne barem u prva dva kruga glasanja, a utoliko manje izgleda verovatnim da bi dr. Rugova mogao da ponudi Hashimu Thačiju - čiju će partiju u budućem parlamentu predstavljati 25 poslanika, - funkciju premijera Kosova.

Srpskoj Koaliciji Povratak ostaje dovoljan prostor za manevrisanje unutar parlamenta Kosova i za ponudu podrške albanskim partijama, koje će svakako morati da se obavežu i konkretno rade na poboljšanju položaja srpske manjinske zajednice na Kosovu.

Predstavnici albanskih političkih partija 20 mesta koje će dobiti Srbi u kosovskoj skupštini, doživljavaju kao ''izrečenu'' kaznu od strane međunarodne zajednice. Takođe i kao nepravdu prema njihovim biračima, pošto bi barem 10 mesta, koliko je rezervisano za ovdašnje Srbe, pripalo najvećim albanskim partijama. Dakle, prema njihovim računicama, svaka od najvećih političkih partija bi u proporcionalnoj raspodeli mogla da ima barem tri do četiri poslanika više.

Bilo kako bilo, šef Misije OUN na Kosovu Hans Haekerup je izbore ocenio kao veliki uspeh. ''Zadovoljan sam što su ovi izbori organizovani veoma dobro i što je čitav proces prošao bez nasilnih incidenata'', rekao je u ponedeljak Haekerup čestitajući građanima Kosova za položeni test iz demokratije - kako ga je sam nazvao.

  1. novembar je komandant KFOR-a Marcel Valentino okarakterisao kao veliku pobedu. ''17. novembar je bio velika pobeda za Kosovo i bio sam impresioniran mirnim tokom izbora i glasanja'', rekao je Valentino izražavajući spremnost za saradnju sa izabranim liderima Kosova i UNMIK-om u izgradnji sigurnijeg ambijenta i progresa na Kosovu.

Ambasador Daan Edverts je istakao: ''Po okončanju izbora ja sam ih okvalifikovao kao izbore visokog kvaliteta i čini mi se da nisam požurio kada sam dao takvu ocenu, pošto su kasniji događaji potvrdili tu moju ocenu''...

S druge strane, na albanske lidere Kosova ove godine nisu ostavile neki utisak vanredne pohvale, upućene od strane visokih zvaničnika posmatračke Misije Saveta Evrope, niti od strane njihovog velikog prijatelja Vilijema Vokera, (šef Verifikacione Misije OEBS-a na Kosovu 1998/1999.), koji je kazao da su izbori od 17. novembra bili mirni i regularniji od izbora koji se održavaju u Americi demokratije. Albanski lideri su, više nego pohvalama, ove godine zbunjeni činjenicom što će se najmanje 20 srpskih poslanika naći u parlamentu Kosova i koji će ih staviti pred brojnim dilemama u pogledu stvaranja koalicija, posebno kada je u pitanju težak posao međualbanskog partijskog pomirenja. Doduše, proteklim izborima, odnosno rezultatima najzadovoljnija je Koalicija Povratak. Dobila je više mesta u parlamentu nego što pripadnika srpske zajednice procentulano na Kosovu ima. Albanski politički subjekti, međutim, sumnjaju ili blaže rečeno izražavaju rezervu prema rezultatima koje je objavio OEBS. Izborni štab LDK je izašao sa podatkom da je za njih glasalo oko 70 odsto glasača Kosova. PDK je izjavljivao da očekuju između 33 i 37 odsto glasova, dok je najuzdržanija bila AAK, mada je poznato da je i ova politička snaga nepoverljiva prema objavljenim rezultatima. Nevladine organizacije - Kosovska akcija za civilne inicijative KACI i Kosovski Odbor za zaštitu ljudskih prava došli su, međutim, do veoma sličnih rezultata koje je objavio OEBS. Svi ipak čekaju i konačne rezultate.

U međuvremenu, postavljaju se i razna pitanja koja će svakako u većem broju ostati bez odgovora. Među njima, jedno od najosetljivijih: Kako je moguće da su se u glasačkim kutijama nalazili i glasovi za Koaliciju Povratak u stopostotno albanskim sredinama? Ili, pak, ako je zaista tačna informacija portparola UNMIK-a Suzan Manuel da su u jednom selu nastanjenom Srbima pronađeni i glasački listići na kojima se glasalo za neku od albanskih političkih partija? Čak ima i špekulacija da je bilo listića na kojima su građani dopisivali i davali glas - UNMIK(u), OEBS(u) ili KFOR(u), a da su takvi glasovi ''dati'' ili Koaliciji Povratak ili nekoj od albanskih političkih partija. Jedan od predstavnika Alijanse za budućnost Kosova Bujar Dugolli smatra da je OEBS manipulisao glasovima iz Srbije i Crne Gore, te da zbog toga ova politička snaga ima manji procenat. Politički subjekti s druge strane veoma malo pominju i nizak izlazak birača na glasanje. Naime, po podacima OEBS-a glasalo je samo 65 odsto Albanaca, a takav odziv je na neki način takođe uticao na rezultat izbora na kojima se primenjivao proporcionalni sistem. Ipak, gotovo su svi ubeđeni da rezultati izbora nisu realni. No, politički subjekti mada nezadovoljni, priznaće rezultate izbora. Na to ih poziva i šef OEBS-a Dan Everts preko posebnog spota koji se emituje na Javnoj RTK. Albanske političare sada čeka veliki posao - kako se organizovati. Srpski su već na oprezu, da im nešto ne promakne. Pitanje finalnog statusa Kosova je važno političko i nacionalno pitanje - i za jedne i za druge...

AIM Priština, Rrahman PAÇARIZI