Istraga protiv Tuđmanove kćeri

Zagreb Jul 20, 2001

Aim, Zagreb, 20.7.2001.

Prije desetak dana istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Milan Došen donio je rješenje o provođenju istrage protiv Nevenke Tuđman, kćeri pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, i Igora Kneževića, mladog zagrebačkog biznismena, osumnjičenih za protuzakonito posredovanje i uzimanje provizija za poslove koje je obavljala Kneževićeva tvrtka . Naime, istragom koju je pokrenulo Državno odvjetništvo otkrivena su računi koje je Nevenka Tuđman, odnosno njena tvrtka ispostavila tvrtki Igora Kneževića, a . To znači da su konačno, nakon godinu i pol od prve informacije o nelegalnim posredovanjima Nevenke Tuđman, otkriveni i prvi pisani dokazi, o čemu je do sada postojala tek Kneževićeva izjava, ovjerena kod javnog bilježnika, kako je Nevenki Tuđman za nezakonito namještanje poslova njegovoj tvrtki isplaćivao provizije u gotovini.

Odluka o pokretanju istrage donesena je nakon što su Nevenka Tuđman i Igor Knežević pred istražnim sucem dali iskaze o svojoj petogodišnjoj poslovnoj suradnji. I dok je Nevenka Tuđman sve negirala, Igor Knežević potvrdio je ono za što ih se tereti, ali iznio i mnoštvo novih detalja koji svjedoče kako o njihovom poslovnom odnosu, odnosno nizu kriminalnih radnji koje su počinili, tako i o brojnim ličnostima, mahom iz državnih struktura, koje su im pomogle da ostvare svoj naum i veliku financijsku korist.

Iako se tijekom desetljeća HDZ-ove vladavine nebrojeno puta pisalo o sumnjivim poslovnim aranžmanima Nevenke Tuđman, kćeri pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, nitko od njenih poslovnih partnera nikada nije htio progovoriti što je dotična uistinu radila i kako je od niže službenice u Leksikografskom zavodu u samo nekoliko mjeseci postala jedna od najuspješnijih poduzetnica u Hrvatskoj. Izjava koju je Igor Knežević dao 22. veljače 2000. godine i ovjerio kod javnog bilježnika, u kojoj je na tri gusto tipkane stranice teksta detaljno pobrojao sve novčane isplate u gotovini koje je od 1996. do

  1. godine isplatio Nevenki Tuđman u njezinom poslovnom prostoru u Ulici kralja Zvonimira 5 i u njenoj kući u Nazorovoj 69, postala je tako prvi službeni dokument o neviđenom kriminalu koji se odvijao van svih zakonskih normi.

Prema toj Kneževićevoj izjavi, Nevenka Tuđman na osnovu provizija za sklopljene poslove koje je odradila Kneževićeva tvrtka , dobila je više od 2,6 milijuna kuna gotovine, odnosno 700.000 DEM. Općinsko državno odvjetništvo iz Zagreba našlo je dokaze za 2,1 milijun kuna nelegalno isplaćenoga novca, s tim da osim Nevenke Tuđman i Igora Kneževića - bar za sada - nitko drugi nije optužen. No, prema iskazu koji je Knežević dao 5. srpnja ove godine pred istražnim sucem Milanom Došenom, osim njih dvoje optuženi bi mogli biti i neki od najistaknutijih predstavnika bivše vlasti te brojni čelnici najvećih domaćih banaka, tvrtki i fakulteta.

<sve napravio="" naputcima="" nevenke="" po="" sam="" tuđman="">, izjavio je pred sucem Igor Knežević. <nevenka -="" 15="" 1996.="" a="" bi="" bih="" bruto="" da="" dati="" do="" dobio="" dogovorila="" doći="" ga="" godine="" i="" imao="" ivica="" iznosa="" izradu="" izvoditelja="" ja="" je="" jedno="" koje="" kojem="" kostović.="" ministar="" ministarstva="" ministarstvo="" ministarstvom="" mogla="" mogli="" mogućnost="" moja="" morao="" najpovoljnijeg="" napraviti="" navedenog="" nevenka="" nevenke="" nikolom="" njoj="" o="" obaviti,="" odabir="" odabiru="" određenim="" opreme,="" ovlasti="" ponuda,="" ponuđača.="" poslove="" poslovima="" posredovanje="" posto="" potpisao="" predložila="" prije="" prof.="" protuuslugu="" ružinskim,="" s="" sam="" sastanak="" saznanja="" sudjelujem="" tadašnji="" tako="" te="" tehnologije="" teksta="" tijelo="" tuđman="" tvrtka="" u="" ugovor="" ugovora="" ugovoru.="" usuglašavanje="" uvjeta="" uz="" uđem="" ušao="" vršim="" za="" zajedničke="" zaključen="" zaključenja="" znanosti="">, rekao je Knežević pred istražnim sucem. Inače, Nikola Ružinski bio je zamjenik ministra znanosti i tehnologije, i višekratno je u javnosti ponavljao kako s Kneževićem nema nikakvih kontakata.

Nikada tijekom četiri godine nije bilo žalbi na odabrane ponuđače, a Knežević priznaje kako je s njima također bilo sve unaprijed dogovoreno - svaki put izabran je drugi izvođač, i svi su bili zadovoljni. Da bi bili izabrani, plaćali su tzv. proviziju, koja bi se u normalnim državama zvala - reket.

Po istom su sistemu rada Nevenka Tuđman i Igor Knežević dobili poslove u nekim od najvećih državnih tvrtki - Privrednoj banci Zagreb, u tvrtkama kojima je PBZ bila vlasnikom, zatim na brojnim fakultetima, institutima, ugostiteljskim tvrtkama i državnim ministarstvima. Neki su direktori, poput direktora Robnih terminala Zagreb, pristajali na ovakvo lažiranje natječaja samo da bi bili bliže predsjednikovoj kćeri, jer su mislili da time stječu politički utjecaj. I svi su bili spremni platiti im koliko su tražili.

Knežević je dio sredstava zadržavao, a dio davao Nevenki Tuđman. <ta a="" ako="" bi="" bilo="" briga,="" brinem="" da="" dao="" faktura="" fakturu="" gotovini="" gotovini.="" i="" isplata="" isplate="" ispostavlja="" ispostavljala,="" izbjegao.="" jasno="" je="" kad="" kako="" koje="" kojima="" mi="" mora="" na="" nakon="" navedeno="" ne="" nevenka="" nevenki="" ništa="" njen="" njena="" o="" obračunati="" odnose="" ona="" onaj="" onda="" opravdala="" platiti="" plaćanja="" porez="" porez,="" porez.="" poreza.="" porezima,="" posredovanja.="" prebacivao="" predložila="" primjedbu="" računovođa="" rekao="" rekla="" riješiti="" sam="" se="" sredstva="" ta="" taj="" temeljem="" time="" tko="" to="" toga="" tu="" tuđman="" tuđman,="" u="" usluge="" vršim="" znao="" će=""> Isplate u gotovini, na koje su potom prešli, radili su u Nazorovoj ulici broj 69, u kući obitelji Tuđman, ili pak u Zvonimirovoj ulici gdje su bile prostorije njene tvrtke.

<većina a="" auto="" bih="" bio="" brzo:="" dio="" dovezen="" i="" imao="" isplata="" ispred="" izašao="" ja="" je="" kad="" kojim="" kunama,="" manji="" markama,="" ministarstva="" nevenki="" njemačkim="" njenim="" novca="" novce.="" obavljane="" obrane,="" odobrenje,="" ona="" parkiran="" posebno="" predao="" primopredaje="" prostorijama="" sam="" samo="" su="" to="" tuđman="" u="" van="" vršena="" za="" zamolila.="" što="">

Igor Knežević radio je i s Ministarstvom obrane, a tamo su ga i upoznali s Nevenkom Tuđman. Upoznao ih je general Matko Kakarigi, koji je u ime MORH-a sklopio ugovor s , između ostaloga i za ugradnju telefonske centrale u MORH-ovoj zgradi na Pantovčaku 258, u zgradi koju je MORH ustupio Zakladi , koju vodi Ankica Tuđman, Nevenkina mama. General Vladimir Zagorec, donedavni direktor MORH-ovog poduzeća , namjestio je Kneževiću posao u Brodarskom institutu, koji velik dio svojih poslova radi za MORH i u čijim je prostorijama smješten dio MORH-a. Ministarstvo obrane sve je financiralo, a Kneževićev odradio, dok je Nevenka Tuđman dobila proviziju.

Što se pak Nevenke Tuđman i njenog iskaza tiče, ona je ostala pri svojim izjavama kako joj se Igor Knežević osvećuje jer mu nije omogućila neplaćanje poreza, a

, rekla je sucu. Ona tvrdi kako Kneževića poznaje

, ali ne zna točno od kada. No, nije htjela objasniti dva računa svog poduzeća ispostavljena 8. svibnja 1996. godine na ime

.

Kolika je stvarna svota koju je Igor Knežević isplatio Nevenki Tuđman, očito se još neko vrijeme neće znati. Možda čak ni na kraju samoga suđenja, koje se uskoro očekuje. No, već je dovoljna i činjenica što je do ove istrage došlo, da se pokaže makar manji dio procesa bogaćenja obitelji Tuđman, čiju je imovinu još prije nekoliko godina procijenio na najmanje 700 milijuna dolara.

Milivoj Djilas

</financial>

</usluga></tnt>

</alcatel></rh></za></telecomom>

</većina></ta>

</nevenka></sve>

</telecom>

</na></telecom></tnt></telecom>