Policijska intervencija u selu Raduša

Skopje Feb 22, 2001

Skoplje, 21.02.2001.

Pripadnici makedonske policije nakon preduzete akcije u tetovskim selima, posle napada na policijsku stanicu u selu Tearce, intervenisale su i u selu Raduša, koje se nalazi na periferiji Skoplja. Na meti policijske ekspedicije je bila kuća porodice Saiti. Policijska intervencija se završila tragično po Muzafera Saitia. On je brutalno prebijen i život mu je ugrožen. Kako svedoče članovi porodice, policija je ušla u kuću u ranim jutarnjim satima. Oni su naredili članovima porodice da ostanu u dvorištu kuće dok su pretresali staru kuću. Policija je ušla sa pretekstom traženja oružja i smatra se da je to kontinuitet započete akcije nakon napada na policijsku stanicu u Terace, gde je jedan policajac izgubio život a trojica bila povređena. Rezultati policijske kontrole nisu potvrdili njihove sumnje. U kući porodice Saiti nije pronađeno oružje. Prilikom odlaska, policija je u policijsku stanicu privela Muzafera Saitija, koji je tamo brutalno prebijen. Nakon nekoliko sati provedenih u policijskoj stanici, Muzafer je doveden kući od strane slučajnih prolaznika. On je pronađen kako leži pored asfaltnog puta u nesvesnom stanju. Njegovi ekstremiteti bili su modri kao posledica policijske torture. S druge strane, lekari su konstatovali da je on zadobio teške povrede glave i da njegovi bubrezi više ne obavljaju nikakvu funkciju. Muzafer Saiti je smešten u državnoj bolnici u Skoplju. Prema nekim informacijama, o njegovom zdravlju se brine i nekoliko lekara koji su doputovali iz zemalja Zapadne Evrope. Lekari su izneli svoj pesimizam u pogledu zdravstvenog stanja Saitia. Oni tvrde da, iako bude uspeo da izbegne smrt, nikada više neće biti kao ranije i teško da će moći da izbegne aparate za dijalizu.

Muzafer Saiti je otac šestoro dece. On je nezaposlen i jedini izvor egzistencije mu je bila simbolična socijalna pomoć. Njegova majka kaže da je najveći deo vremena tražio neki posao. "Često se kretao u blizini kampa u Raduši gde su smeštene izbeglice iz Preševske doline". To je, kaže njegova majka, to radio da bi nešto uspeo da dobije od pomoći koja se delila u kampu. Oni su mišljenja da je to možda podstaklo sumnje kod policijskih organa u pogledu moguće saradnje Muzafera Saitija sa Oslobodilačkom vojkom za Preševo, Medveđu i Bijanovac. Pitanje koje je često postavljano i koje se ticalo razloga brutalnog prebijanja Muzafera saitija i dalje ostaje bez zvaničnog odgovora.

Takvo ponašanje policije osudili su svi državni organi i dve albanske političke partije u Makedoniji. Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije je priznalo da je policija prekoračila njene kompetencije. Broj jedan tog ministrastva, sada u ostavci, Dosta Dimovska, naredila je sektoru za internu kontrolu pri tom Ministrastvu da izvrši detaljnu kontrolu. Rezultati ove kontrole su potvrdili odgovornost šefa uprave za bezbednost i kontraobaveštajnu službu zaduženu za Skoplje.

Na osnovu pripremljenog izveštaja o prekoračenju kompetencija direktor Uprave za državnu bezbednost i kontarobeveštavanje Dragi Mitevski je doneo odluku o suspenziji službenih lica koja su prekoračila svoje kompetencije i zatražio je pokretanje procedure za utvrđivanje njihove odgovornosti zbog nepoštovanja discipline. Prema nekim napisima dnevne štampe u Makedoniji, samo je pet osoba suspendovano sa posla, četvorica njih makedonske, a jedno srpske nacionalnosti.

O policijskom nasilju izvršenom nad Muzaferom Saitiem iz Raduše izjasnio se i narodni advokat Branko Naumovski. Narodni advokat je posetio Muzafera Saitija na urološkoj klinici u Skoplju i njegovu porodicu u selu Raduše. Nakon izvršene posete, narodni advokat je konstatovao da je bilo kršenja policijske procedure tokom hapšenja i vođenja razgovora sa zlostavljanim licem. Po njemu, postoji takođe osnovana sumnja da je od strane pripadnika policije izvršeno krivično delo torture.

Albanska opoziciona partija PPD je oštro reagovala na ovaj slučaj. Poslanik ove partije Mursel Bilalli je zatražio pokretanje parlamentarne istrage oko rada Ministarstva unutrašnjih poslova. I najveća albanska partija PDSH koja učestvuje u makedonskoj Vladi je reagovala na policijsku brutalnost u selu Raduša. Ova partija će zatražiti odgovornost i istovremeno čišćenje policijskih organa od ovakvih struktura, koje ovakeve slučajeve koriste za pogoršanje međuetničlkih odnosa i kompromitovanje aktuelne Vlade pred domaćom i međunarodnom javnošću.

Ministar unutrašnjih poslova Dosta Dimovska je nedelju dana nakon ovog slučaja podnela ostavku. Razlog za to, prema Dosti Domovskoj, nisu događaji koji su se desili u poslednje vreme, nakon granatiranja policijske stanice u selu Tearce. Zamenik ministra unutrašnjih poslova, Refet Elmazi, iz PDSH, je odmah nakon brutalnog prebijanja Muzafera Saitia od strane policije ponudio svoju ostavku. Njegovu ostavku je zatražila i albanska opoziciona partija PPD. U svojoj izjavi zamenik ministra Refet Elmazi svoju ostavku smatra moralnom odgovornošću i kao posledicu izvršenog pritiska od strane poslanika PPD.

AIM Skoplje, Nexhbedin SHAQIRI