Jos jedan skandal povezan s Demokratskom alternativom

Skopje Feb 13, 2001

Tupurkovski dijelio kredite pod sumnjivim okolnostima i bez hipoteke i to visokim drzavnim funkcionerima i poslanicima. Tupurkovski je ovo potvrdio no svoje ucesce u aferi pravda "nepostojanjem zakona koji ce sankcionisati konflikt interesa" - kako je nedavno izjavio

AIM, Skoplje, 13.02. 2001.

Poslije izlaska Demokratske alternative iz vladine koalicije u javnost je plasirana jos jedna afera povezana s Vasilom Tupurkovskim, liderom te partije i Antoniom Bikovim, visokim funkcionerom Alternative. U protekle dvije godine dok su njih dvojica bili direktori vec nepostojece Agencije za obnovu i razvoj (AOR) dodijelili su 21 milion dolara kredita za razvoj malih i srednjih preduzeca i to pod sumnjivim uslovima i bez hipoteke. Mediji su objavili da medju korisnicima kredita ima firmi koje su u porodicnom vlasnistvu ili bliske poslanicima odnosno visokim drzavnim funkcionerima iz redova Demokratske alternative i VMRO-DPMNE, najvece vladajuce partije. Zbog toga sto su krediti davani pod sumnjivim uslovima i bez hipoteke, korisnici zajmova su "zaboravili" isplacivati rate cime su napravili stetu drzavi od cak 850.000 dolara odnosno prispjele kamate na tajvansku kreditnu liniju vlada je morala platiti novcem iz drzavnog budzeta posto Agencija za razvoj i investicije (koja je nasljednica AOR) nije uspjela skupiti pare da isplati kamate na kredit. Povodom Afere ministar finansija Nikola Gruevski je izjavio da je drzava morala vratiti novac jer bi to "u protivnom, srusilo ugled Makedonije kao zemlje koja redovno vraca svoje zajmove stranim povjeriocima". Potvrdio je pisanje dnevnog lista "Dnevnik" koji je otkrio da je drzava iz vlastitog dzepa vratila 850.000 dolara kredita koji su dodjeljivani bez pokrica. Vasil Tupurkovski je tokom svog gostovanja na privatnoj televiziji A-1, radiodifuznoj stanici koja, prema anketama, ima najvisi rejting u zemlji, ovih dana potvrdio da su iz tajvanske kreditne linije zajmove dobili visoki funkcioneri i poslanici no to je opravdao "nepostojanjem zakona koji ce sankcionisati konflikt interesa koji postoji kad javna licnost u licnu korist moze iskoristiti privilegovan status u drustvu". Tupurkovski je iznosenje afere ocjenio kao jos jedan napad sa strane VMRO-DPMNE na njegovu partiju.

Mediji su odmah poceli spekulisati da je zbog afere s kreditima nekoliko poslanika i preslo u "nezavisne" ili najavilo da ce podrzati vladajucu koaliciju u parlamentu. Na takvom spisku je i Natalija Markovic-Dimova, poslanik iz Velesa koja je izdejstvovala kredit od milion DM ali na koji nema hipoteku.U istom kontekstu je pomenuto i ime njenog supartijca i poslanika Ljupca Anuseva. Osim alternativaca kredite su dobijali i clanovi VMRO-DPMNE. Takav kredit od 400.00 DM je dobio Tihomir Petrovski, otac poslanika Filipa Petrovskog koji je nedavno imenovan za generalnog konzula u Sjedinjenim Drzavama. Osim toga, Tihomir Petrovski je zamjenik direktora Agencije za razvoj i investicije ciji direktor je, pak,Saso Staninov koji je na funkciju postavljen kako bi napravio reviziju uslova pod kojim su dodjeljivani krediti Agencije za obnovu i razvoj. Kredit iz AOR je dobila i kompanija "Almako" ciji vlasnici su vrlo bliski visokim funkcionerima Demokratske alternative. Visoki vladini funkcioneri koji nisu bili umjesani u aferu su potvrdili da je Staninov pripremio spisak poslanika i funkcionera koji su uzimali kredite bez hipoteka i sada tom listom VMRO-DPMNE obezbjedjuje podrsku poslanika Alternative. Staninov, i pored insistiranja medija vise od nedjelju dana, odbija da objavi listu "privilegovanih funkcionera". Kako god bilo, kad je pozvan na zatvorenu sjednicu vlade, Staninov je saopstio i prezentirao listu privilegovanih referisuci da je uspio "utjerati" samo 218. od 850 hiljada dolara koliko je do sada isplaceno Komercijalnoj banci Tajvana koja je povjerilac za tajvanski kredit.

Stoga su clanovi vlade nalozili Staninovu da do kraja aprila sabere novac koji je do sada isplacen iz budzeta. Na ovome je najvise insistirao ministar finansija Nikola Gruevski koji je zahtijevao da se pare skupe u najkracem mogucem roku posto zbog ovim uzrokovanog manjka sredstava u budzetu Makedonija moze imati problema s Medjunarodnim monetarnim fondom.

Saso Staninov je ranije bio direktor drzavne Uprave za javne prihode, Bio je smijenjen usljed pritiska javnosti jer je vrsio nezakonite upade u firme praveci reviziju njihovog komercijalnog poslovanja. Izlaskom Demokratske alternative iz vladine koalicije VMRO-DPMNE je postavila Staninova za direktora u Agenciji za obnovu i razvoj a odmah zatim je preimenovala tu vladinu agenciju u Agenciju za razvoj i investicije. Staninov je bio postavljen upravo da napravi reviziju uslova pod kojim su Tupurkovski i Bikov dijelili kredite iz tajvanske linije. Dok je Alternativa bila u vlasti Tupurkovski je cetiri puta odbijao podnijeti izvjestaj vladi o nacinu i uslovima pod kojim je dodjeljivao kredite. Staninov je odmah po imenovanju najavio da ce objelodaniti sumnjive kreditne linije i njihove korisnike. Ipak, do sada nije ispunio obecanje.

Agencija za obnovu i razvoj je u javnosti poznata kao filijala preko koje je Demokratska alternativa finansirala svoje biznis-aranzmane novcem sto ga je Tupurkovski upsijevao obezvbjediti u vidu kredita poslije priznanja Tajvana pri cemu je upravo on imao odlucujucu ulogu. Upravo preko Agencije Alternativa je kreditirala firme bliske visokim funkcionerima Partije.

AIM Skopje

NIKOLA STOJANOV