Izborni rezultati u FBiH - svi tvrde da su pobijedili

Sarajevo Nov 13, 2000

Već 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta nakon parlamentarnih izbora u BiH svi su objavili da su pobjednici. Za sada je samo jedno izvjesno -nacionalistička koalicija SDS-SDA-HDZ, nakon deset godina vladavine, teško da će biti u prilici sama formirati vlade niti na jednom nivou, osim možda u nekoliko kantona.

AIM, Sarajevo, 13.11.2000.

Novinari u BiH su dan pred izbore elektronskom poštom dobili "pismo" sa tekstom iz novina sa naslovom "Opekli se i vodeći mediji"(koji se bavi ponašanjem medija u SAD neposredno nakon tamošnjih izbora) popraćen porukom: "Sve najbolje tokom pokrivanja izbora u BiH". Kao prvo, birača je izašlo značajno više od pola, možda čak i više nego na opštinske izbore, procjenjuju u OSCE-u. S druge strane, prema prvim nezvaničnim rezultatima koji uglavnom dolaze od političkih stranaka, odnosno od njihovih posmatrača sa mjesta gdje se prebrojavaju glasovi - mnogo je mjesta za novinarski oprez. SDA i HDZ i SDP BiH proglašavaju pobjede,
Stranka za BiH ističe dobre rezultate, a SDS već "slavi" pobjedu u Republici Srpskoj. Kolika je stvarna konfuzija na političkoj postizbornoj sceni, može ilustrovati proturječnost jednim izvorima kandidat SDS-a za predsjenika RS Mirko Šarović osvojio je 37 posto glasova, a po drugima čak 63!?

"Neki su ohrabreni što nisu pali koliko su očekivali" ustvrdio je predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija, dodajući da je zatečen podacima koje iznose izborni štabovi pojedini politčkih partija nakon prebrojavanja malog procenta glasačkih listića. I zaista - prije svega pred "prebrojačima" je veliki posao - po tri listića (za državni, entitetski i kantonalni nivo), potom prebrojavanje glasova po zasebnim izbornim jedinicama, pa glasovi dati u odsustvu i oni koji poštom dolaze iz inostranstva.

U SDA tvrde da imaju sedam do osam 8 hiljada glasova više nego SDP BiH.Najjača su, tvrde, politička partija na području Federacije BiH i BiH u cjelini, a prema vlastitim nezvaničnim rezultatima osvojili su većinu u Unsko-sanskom,Srednjebosanskom, Zeničko-dobojskom, Bosanskopodrinjskom i Hercegovačko- neretvanskom kantonu, dok u Kantonu Sarajevo još nisu sgurni u pobjedu, ali su

blizu, procjenjuju u SDA. Istovremeno, oni su najavili mogućnost koalicije sa Strankom za BiH i drugim probosanskim strankama. U SDP BiH tvrde da su, nakon prebrojavanja jedne petine glasova na teritoriju Federacije BiH, najjača pojedinačna stranka u BiH i u Federaciji BiH, te da očekuju da će od 120 poslaničkih mjesta u federalnom Parlamentu imati oko 50, a u državnom od 42 - 22. Procjenjuju da su osvojili ubjedljivu pobjedu u Kantonu Sarajevo, da u Kantonu Tuzla imaju isti broj glasova kao SDA i Stranka za BiH zajedno, slično kao u Unsko-sanskom kantonu, a u Goraždanskom i Zeničko-dobojskom kantonu su po broju osvojenih glasova drugi, odmah nakon Stranke za BiH.

U svakom slučaju,SDS,SDA i HDZ više neće imati većinu u vlasti, tvrdi predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija. Oko 70 posto birača iz reda hrvatskog naroda izašlo je na izbore. "HDZ je pobijedo u hrvatskom biračkom tijelu u BiH i odnijeli su pobjedu u pet kantona", rekao je portparol ove stranke Zoran Tomić. Njihova ocjena je da je HDZ BiH jača nego prije dvije godine. No, ovu stranku najvjerovatnije očekuju ozbiljne sankcije - oni su i pored opomena iz struktura međunarodne zajednice na dan izbora proveli najavljeni Referendum hrvatskoga naroda u BiH. Predsjednik ove stranke i aktuelni član bh. Predsjedništva Ante Jelavić izjavio je da su pobjedom njegove stranke Robert Barry, Jasques Paul Kline i Wolfgang Petrisch zavrçili svoje mandate u BiH. Ova je izjava konsternirala je mnoge predstavnike međunarodne zajednice i Jelaviću vjerovatno tek predstoji da ih "čuje". Naime, zvanično su ga već markirali kao "jedinog političara u regionu koji se suprotstavlja Dejtonskom mirovnom sporazumu"

U Novoj hrvatskoj inicijativi bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Krešimira Zubaka su također zadovoljni - bilježe bolje rezultate nego u aprilu ove godine, tvrdeći da će im, ukoliko "i ovaj put pobijedi HDZ BiH biti žao naroda". U Stranci za BiH procjenjuju da su pobijedili u Kantonu Sarajevo i Bosanskopodrinjskom kantonu, gdje su, prema vlastitim podacima na osnovu do nedjelje ujutro prebrojanih glasova, osvojili više od jedne trećine. Bilježe dobar rezultat i u Srednjebosanskom, Zeničkodobojskom i u Kantonu Tuzla.

Takozvanih malih stranaka gotovo da više ni nema, pri prebrojavanju se pojavljuju "u tragovima", kao i nakon aprilskih izbora. Na prvi pogled, kao da su samo potvrđeni rezultati aprilskih izbora. Jedina promjena je bolji rezultat Stranke za BiH za koju su ,očito, glasali oni koji nisu željeli glasati za SDA, ali su jakom antikampanjom, koju je SDA vodila protiv SDP BiH, bili uplašeni glasati za SDP.

Na kraju - svi su zadovoljni, i SDA i HDZ i SDS, ali i SDP BiH i NHI i SNSD. Zadovoljni su i prvi ljudi međunarodne zajednice, ambasadori Robert Barry, prvi čovjek Misije OSCE-a u BiH i Visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petrisch. "BiH je spremna da sama organizuje izborni proces", ocjenjuje ambasador Barry, požurujući političke partije da se što prije formiraju tijela na svim nivoima: "Kašnjenje ne možemo priuštiti", kazao je Berry. Petrisch je podsjetio da "BiH ne bi smjela dopustiti da ima "kućepaziteljsku vladu", koja troši vrijeme i novac dok vozovi za Evropu ide dalje u zemljama oko nas!"

U danima prije izbora govorilo se o mogućnosti da Visoki predstavnik proglasi i zakon o formiranju vlada u BiH, no kako su izbori prošli, manje se govori o takvoj mogućnosti jer se očekuju prilično "šareni" rezultati. Tako će formiranje vlada, ipak,pasti na "pleća" ovdašnjih političkih partija i zasnivati se na njihovoj sposobnosti da se dogovore ili pregrupišu. Za sada je jasno da je neizvjesnost velika i biće sve dok se ne bude znao raspored i posljednjeg kompenzacijskog mandata, što će reći, da stranke koje ne osvoje "puno" poslaničko mjesto u zasebnim izbornim jedinicama, mogu nakon prebrojavanja glasova u zbiru osvojiti broj potreban za jedno poslaničko mjesto (u jedinici u kojoj su imali najveći broj glasova). No, do tada će na sceni biti postizborni stranački dogovori.

Kako AIM nezvanično saznaje, SDA je Stranci za BiH već uputila ponudu za koaliciju. Istovremeno, Stranka za BiH je najavila da neće ulaziti u koalicije, ali je AIM, istina opet nezvanično, saznao da je ova stranka SDA-u ipak uputila svoje uslove - ravnopravna podjela mjesta u izvršnoj vlasti i eliminacija aktuelnog federalnog premijera Edhema Bičakčića iz javnog političkog života. Ali,znajući da je SDA već deset godina u koalicija sa SDS-om i HDZ-om, teško je povjerovati da bi Stranka za BiH pristala na takvu koaliciju. Uostalom, kako bi to objasnila svojim glasačima jer novi izbori su već za dvije godine? S druge strane, postoji i mogućnost koaliranja SDP BiH sa Strankom za BiH u nekim kantonima. Na državnom i na entitetskim nivoima mogle bi se očekivati neke međuentitetske koalicije ukoliko bi to značilo natpolovičnu većinu - na primjer između SDP BiH i Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika i Partije demokratskog progresa Mladena Ivanića. Naime, ovo bi bio jedini način da se pri formiranju izvršne vlasti nadjača trojna nacionalistička koalicija.

Dok se prebrojavaju glasački listići i dok se stranke dogovoaraju ili prave plan dogovora, veliki će posao oko podnijetih pritužbi - na stranke i na medije - imati Privremena izborna komisija, Apelaciona izborna potkomisija i Nezavisna komisija za medije. Govori se o oko čak 150 žalbi raznih "težina" koje su stigle samo u OSCE-ov PIK i APK, a IMC tek sređuje podatke i najavljuje kompletan izvještaj.

Nekako u sjeni postizbornih dešavanja prošao je paket zakona koje je netom nakon izbora proglasio Visoki predstavnik - Zakon o državnom sudu, o penzijskom i invalidskom osiguranju (po kome su najmanje penzije u F BiH 117 KM, a u RS 80), federalni zakon o spajanju penzionih fondova iz Mostara i Sarajeva, šest zakona na državnom nivou kojim se usklađuju sistemi za standardizaciju, metrologiju, mjerne jedinice i akreditiranje u BiH i Zakon o radu za RS. Ovaj potez Visokog predstavnika za neke analitičare nema nikakve veze sa izbornim rezultatima, (zakoni jednostavno bili pripremljeni i postizborni "mir" je bio povoljan za njihovo proglašenje) dok za druge i te kako ima. Iza BiH su još jedni izbori! Svi slave! Tu je i obećanje je da će 17. novembra biti poznati konačni izborni rezultati - koliko kojih u kom zakonodavnom tijelu, čija vlada na kom nivou i slično: "Građani ove zemlje šalju signal da je ovo demokratija koja sazrijeva i koja ih zanima... svako ko bude izabran suočit će se sa teškom borbom - povratak izbjeglica, teška ekonomska situacija, jačanje državnih institucija", rekao je Petrisch neposredno nakon izbora. Za neke to neće biti strašno, jer uostalom - novi izbori su ponovo za dvije godine!

Hana BAJRAKTAREVIĆ(AIM Sarajevo)