Kako izgledaju predizborne kampanje

Sarajevo Nov 8, 2000

Krivi volovi i rat plakatima

AIM, SARAJEVO, 07.11.2000 Kada su 1990. godine u BiH pobijedile nacionalne stranke jedan je Sarajlija to prokomentarisao riječima: "Za sve je kriv vo!" Svoju tezu pojasnio je riječima: "Ove nenacionalne stranke dolazile su i pričale realno, onako kako jeste i kako bi moglo biti, a nacionalne stranke lijepo okrenu ražanj i eto svenarodnog veselja. Uz to koje lijepo obećanje i... Čega bi se čovjek prije mogao sjetiti pred glasačkom kutijom? Naravno veselja. Dakle - ko je kriv? Vo koji je okrenut na ražnju!"

Deset godina kasnije, pred izbore 11. novembra 2000., opet se okreću ražnjevi, ali sada manje javno. Više po mesdžidima (improvizovanim prostorijama za obavljenje vjerskih obreda onih koji prakticiraju islam - džamije bez munare), crkvenim dvorištima, mjesnim zajednicama ili pak komšijsko-partijskim sijelima. I ove godine pljušte obećanja, kao i prije deset godina, a gotovo svi se slažu u jednom - "može i biće bolje!". Tako sa predizbornih propagandnih panoa najčešće dolazr poruke "BiH može bolje!" ili "Ti zaslužuješ bolje!" ili čak "Ja to mogu!". To što ispod poruke jedne stranke viri preljepljen kandidat druge ili što je sama slika stranačkog čelnika viso ispod oglasa na kome piše "Jagnjetina sa ražnja -15 km" - stranke kao da ne brine. Bitno je isvjesiti plakat! Ima i onih koji poručuju da je vrijeme za "BiH bez entiteta" a sa kojih se smješkaju upravo potpisnici Daytonskog sporazuma, (Haris Silajdžić) ali to je već stvar "čistog obraza" ili pak "prljave politike". Neke političke stranke, naprimjer Hrvatska seljačka stranka, upozoravaju gradjane da "Kako biraš tako živis" ili "Prvo život, a onda suživot".

Hrvatski demokršćani na svojim plakatima podsjećaju da "Kocka još nije bačena", a ovogodišnja izborna novotarija iz Hercegovine tzv. Lijanović nezavisna lista koristi poruke poput "Radom za boljitak", "Tko ne Grablja, Život mu je Suredica" (!?), "Vlast trebate da vam služi", "Nezaposlenima posao, a zaposlenima veće place" ili pak "Samo je život na crno manje crn od same smrti". Ima tu i poruka koje su gotovo lične ili pak neke vrste narodnih doskočica: "Školstvu i zdravstvu više novca i eto znanja i zdravlja", "Koje bijele pare za crne dane?", "Zivimo dobro; u odnosu na koga?", "Hercegovac uspijeva posvuda osim u Hercegovini".

Ipak, za ove poruke se može reči da su vedrija strana izborne kampanje. Ove godine pljušte i zastrašivanja, mnogo jača nego 1990. Ili ovih godina izmedju.

"Neke stranke pred ove izbore plaše svoje birače", izjavio je nedavno u Sarajevu prvi čovjek Misije OSCE u BiH Robert Barry najavljujući mogućnost strogih sankcija. Ova ocjena odnosila se prije svega na dvije najjače političke stranke u FBiH - HDZ i SDA. Zašto? Ponajprije zbog otvorenih poruka straha koje su uperene prema biračima sa reklamnih predizbornih panoa. SDA ispisuje ispod slike novorodjenčeta "Svi su svoje odabrali, a Vi?" Istovremeno HDZ "odgovara" plakatom " Opredjeljenje ili istrebljenje" i to tako da je riječ "istrebljenje" ispisana na crnoj podlozi. U detaljnijim, verbalnim, istupima obje stranke su mnogo konkretnije - SDA za najljućeg neprijatelja naroda, Bosne, budućnosti i svega mogućeg vidi - SDP i medjunarodnu zajednicu, a HDZ uz SDP takodjer, u neprijatelja promovira Bošnjake i takodje medjunarodnu zajednicu.

HDZ najavljuje i raspisivanje refernduma (ne zna se tačno za šta, ali se pretpostavlja za treći entitet) za sam dan održavanja izbora. Kao osnov za raspisivanje referenduma HDZ iznosi "nastojanje bošnjačkog naroda da dominira u FbiH nad malobrojnijim hrvatskim narodom" i potrebu da se Hrvati u BiH izjasne da žele, izmedju ostalog, ravnopravnu zastupljenost u vlasti i vlastite obrazovne i kulturne i ine druge institucije. U ovom trenutku prvaci HDZ-a ne objašnjavaju ko je kriv za to što Hrvati nemaju te institucije, ukoliko ih zaista nemaju, a jedini koji bi mogli dati taj odgovor jesu upravo oni - predstavnici najjace političke stranke sa hrvatskim predznakom, stranke koja deset godina vlada u BiH i bez čijih predstavnika niti jedan dokument u ovoj zemlji nije potpisan i niti jedna odluka donijeta. Pozicija HDZ-a BiH otežana je činjenicom da je ova stranka, političkim padom HDZ-a u susjednoj Hrvatskoj izgubila sve pouzdane rezervne položaje, ali i financijsku i svaku drugu pomoć, kao i procjenom da je hrvatski dio biračkog tijela u BiH najskloniji izbornoj apstinenciji!

Šta je sa SDA? Nakon predizborne poruke SDA Sarajlijama, koji su im otkazali "povjerenje" na aprilskim lokalnim izborima, a koja je uz osmjehe tri lijepe dijevojske glasila "Za Sarajevo lijepo kao Sarajke" (poslije se otkrilo da niti jedna od modela na tom plakatu nije Sarajka!), u gradu se pojavio letak neznanog autora sa slikom jednog od SDA lidera Edhema Bičakćića (čovjek, pristojno rečeno, vrlo neuglednog lika) i porukom "Za Sarajevo lijepo kao Bičakćić". Taj letak se doima ujedino i kao prvi i jedini odgovor na agresivnu SDA propagandu usmjerenu protiv SDPa, pa mnogi vjeruju da ga je napravio upravo neki simpatizer socijaldemokrata . Naime, sav svoj izborni nastup SDA je, umjesto pojašnjavanja za šta se zalažu i šta obećavaju u slučaju ponovnog osvajanja vlasti, svela na pokušaj dezavuiranja SDPa i plašenja Bošnjaka povratkom "mračnog ateizma". Tako su se, naprimjer u Sarajevu, prvo stidljivo, a onda sve agresivnije počeli pojavljivati SDA kontra-plakati gotovo identični SDP-ovoj pano poruci "BiH sa nama može bolje - SDP". Naime, na SDA plakatima čirilicom je napisano "Sa njima . nazad" , te u potpisu - "Centralni komitet Saveza komunista BiH". U Zenici i Travnuku, pak, SDA je dala pare za izradu plakata s likom Zlatka Lagumdžije (predsjednik SDP) ispod Titove slike u maršalskoj uniformi uz poruku "S nama u mrak prošlosti" . Medjutim, mnogi tvrde da je ovakva anti SDP kampanja kontraproduktivna, te da se može kao bumerang vratiti SDA-u: "Mi smo u toj tzv. tami i teroru imali državu cijenjenu u svijetu i život dostojan čovjeka! Neka neka od stranaka pruži mojoj djeci ono što sam ja imao u Titovo vrijeme, nosaću ih na leđima do narednih izbora", rekacija je na SDA plakate jednog od broijnih nezaposlenih zeničkih radnika, Zlatka Mačkića.

Pojedini sarajevski mediji su već objavili i analizirali interni pisani materijal SDA koji je sačinio sam predsjednik stranke Alija Izetbegović i par njegovih najbližih saradnika, a u kome se jasno daju napomene svim SDA kandidatima da uvijek treba koristiti mogućnost da se SDP predstavni kao najveći neprijatelj bošnjačkog naroda, odnosno "oni koji jedu krmetinu", kako u materijalu piše! SDP-u Izetbegovićeva stranka najviše zamjera predizborno obećanje da će na dijelu teritorije na kome SDP osvoji vlast vladati zajedno i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. "Dakle sad i trećinu dijelimo na troje", uzvikuju SDA-ovci! Istovremeno gradjani BiH sa bošnjačkim imenima na svojim poštanskim sandučičhima dobijaju i razne propagandne letke - "Kako je ovo komunistički!" komentarisao je prije nekoliko dana jedan Amerikanac nastanjen u BiH (ali s vratima na kojem piše ime domaćeg stanodavca) letak SDA u kome se niti jednom jedinom riječju ne pominje da birači treba da glasaju za SDA, nego isključivo da ne smiju glasati za SDP! U tom letku izmedju ostalog piše da su SDP-ovci "neokomunisti", a na kraju se pojašnjava da "BiH sa SDP-om može bolje, ali samo bolje zaboraviti pa da se i našoj djeci ponovi ono što se i nama desilo".

S druge strane vodi se i "suptilniji" dio (anti)kampanje: nelegalna bošnjačka tajna policijska služba Agencija za istraživanje i dokumentaciju (AIM), kao pravni nasljednik UDBA-e i KOS-a, bez dogovora i sa jednim zakonodavnim tijelom u BiH, otvorila je dio "svojih" tajnih arhiva i to najprije onaj koji se odnosi na raščišćavanje komunističke vlasti u BiH sa nacionalističkim snagama u zemlji neposredno po završetku rata 1945., potom predsjdnik državne komisije za traženje nestalih i SDA-ov nosilac liste za državni parlament Amor Mašović na manje od deset dana pred izbore u jednom intervjuu govori kako mu je neka porodica iz srednje Bosne poslala pismo u kome ga moli da nadje tijela njenih članova ubijenih izmedju

  1. i 1950., pripadnika pokreta Mladi Muslimani kojima je navodno sudjeno, presudjeno i izvršena kazna nad njima, pojašnjavajući uz ovu priču kako za vladavine komunista nije bilo dozvoljeno da se zna mjesto ukopavanja na taj način ubijenih pojedinaca!

S druge strane, pak, SDP vodi prilično mirnu kampanju - tako barem izgleda na prvi pogled. Ne iznose tudji "prljav veš" bez argumenata, ali u direktnim kontaktima sa protukandidatima imaju ubojita pitanja. (Ostaće upamćena tv-debata u kojoj kandidat SDP-a Sejfudin Tokić argumentima "izludjuje" kandidata SDA do te mjere da ovaj, zamoljen da navede protuargumente za tvrdnju da se SDA nema ničim pozitivnim pohvaliti u 10 godina vladavine, odgovara povišenim tonom "E, baš, neću!") Najjača se kampanja SDP-a vodi na tribinama i skupovima gdje kandidati imaju direktan kontakt sa biračima, odgovaraju na pitanja, iznose svoja vidjenja mogućih pozitivnih riješenja i loših riješenja koja su donošena u proteklom vremenu. Nesumnjivo - opozicija ima mnogo argumenata jer prevareni gradjani kada ne nadju raumjevanje i rješenje u resornim strukturama vlasti odlaze opoziciji nadajući se kakvoj-takvoj pomoći. Osnovni argument SDPa u predizbornoj kampanji je neophodnost promjene koncepta vlasti koji počiva na koaliciji tri vladajuće nacionalne stranke - SDA, HDZ i SDS i stalno prisutnim raznim vidovima podjela, nepotizma i korumpiranosti. SDP-ovci govore o rasprostranjenosti korupcije, kriminala, nepotizma, povezanosti aktuelne vlasti sa mafijom, obećavaju vladavinu socijaldemokratije poput zemalja Evropske unije, najavljuju pomoć od prijatelja iz socijalističke internacionale ukoliko pobjede, obećavaju brže uključenje u svjetske i evropske integracije. Jedna se već desila - bh. Alijansa za sigurnost, nevladina organizacija za uspostavu saradnje sa NATO paktom, kojoj je na čelu jedan od prvih ljudi SDP-a BiH (S.Tokić), upravo je primljena u pridruženo članstvo NATO pakta, što to je prvi presedan ove vrste - da jedna nevladina organizacija za saradnju bude primljena prije njene matične zemlje!. SDP-ovci nastoje govoriti ono što izgleda kao istina koliko god ona bila bolna iako, istini za volju, ne govore baš previše o tome da li su oni sami uradili dovoljno i da li su mogli više.

Istovremeno sa strankama, posebno su glasni analitičari. Jedni tvrde da je opozicija mogla mnogo više da uradi i dok je participirala u vlasti poroteklih godina (misli se na dio Lagumdžijinog SDP-a koji je do sa Bešlagićevim UBSD u jednu socijaldemokratsku stranku participirao u vlasti). Drugi pak tvrde da opozicija, prvenstveno SDP BiH, baš i ne vodi kampanju nego da to za njih radi medjunarodna zajednica započinjući kampanje poput one "Nadglasajte korupciju!" ili izborne pjesme sa stihom "Zašto uvijek istu pjesmu sviraš kad možeš da biraš!". Čuju se i oni koji tvrde da stvarnu i agresivnu kampanju vode isključivo SDA i HDZ, ali da je to izraz posljednjih snaga i straha da se ne izgubi pozicija koja je proteklih godina pružala sigurnost na razne načine. Pogotovu od mogućnosti zakonskog odgovaranja na ono što su u proteklih deset godina radili.

Prema analizama američkog Nacionalnog demokratskog insituta. koji u periodu od četrdeset dana pred izbore provede tri ili četiri kruga istraživanja javnog mijenja u cijeloj BiH, u osam kantona u F BiH ubjedljivo vodi SDP kao i u F BiH u cjelini (više od 30 posto), na ukupnom prostoru BiH takodjer vodi kao pojedinačno najjača stranka, ali nešto manje ubjedljivo. Nakon publikovanja rezultata posljednjeg kruga NDI-jevih istraživanja mogu se čuti ocjene da, ukoliko ovi rezultati budu blizu stvarnim izbornim rezultatima, (a u aprilu ove godine, pred opštinske izbore, gotovo da su se poklopili) niti jedna stranka u BiH neće samostalno moći formirati vladu i stoga će pravilo o formiranju vlade (tvrdi se da će ga proglasiti Visoki predstavnik W. Petrič) biti izuzetno značajno za postizborne dane.

Rubina ČENGIĆ (AIM, Sarajevo)