Medijska slika Makedonije

Skopje Nov 5, 2000

AIM Skopje, 04.11.2000

Gradjani Makedonije najvise vjeruju i najcesce se informisu putem privatne televizije "A-1" koja emituje program na nacionalnom nivou i najtiraznijeg privatnog lista "Dnevnik". Ovo pokazuju ankete i istrazivanja javnosti sto ih je sprovelo nekoliko agencija za istrazivanje medju kojima i renomirana "Brima Galup" i Institut za demokratiju, solidarnost i civilno drustvo (IDSCO). Najzanimljivije je to sto, prema istrazivanju IDSCO-a, "Dnevnik" cita i velik dio albanske populacije u Makedoniji odnosno 10% anketiranih koji su se izjasnili kao Albanci su odgovorili da se o politickim zbivanjima informisu iz "Dnevnika". Prema istazivanju, ovaj list podjednako citaju pristalice najvecih politickih partija u Makedoniji - VMRO-DPMNE-a i Socijaldemokratskog saveza.

Od osamostaljenja do danas u Makedoniji je otvoreno mnogo privatnih TV- i radio-stanica, dnevnih listova i nedjeljnika koji obradjuju razlicite teme iz zivota. U Makedoniji trenutno izlazi 10 dnevnih listova od cega su njih osam dnevno-politicki: "Dnevnik", "Vecer", "Makedonija denes", "Utrinski vesnik", "Nova Makedonija", "Vest" (na makedonskom), dva su na albanskom jeziku - "Fakti" i "Flaka"; dva su sportska lista - "Skok" i "Makedonski sport". Izlazi i 10 nedjeljnika "Zum", "Kapital", "Puls", "Denes", "Delo", "Start", "Glas", "Dnevnik 7", "Fokus" i "Arena". Osim toga, izlazi i dvonedjeljnik "Forum" i jos nekoliko periodicnih casopisa i magazina a najavljeno je da ce uskoro izaci i nedjeljnik na albanskom jeziku, prvi ovog tipa u Makedoniji. Poredjenja radi, u Makedoniji su 1997. izlazila tri drzavna dnevnika i dva nedjeljnika od kojih je jedan bio privatni, "Fokus", drugi "Puls" u vlasnistvu drzave.

Prema misljenju teoreticara koji izucavaju povezanost medija, javnosti i demokratije, vrlo je bitno i pozitivno za razvoj pluralizma sto je cak 90% medija u privatnom vlasnistvu sto znaci da njihova uredjivacka politika direktno ne zavisi o aktuelnoj vlasti. Stampani mediji, bar najveci dio pomenutih, izdrzava se prodajom tiraza i reklamama mada su neki od njih izlazenje poceli donacijama sponzora i firmi bliskih pojedinim pozicionim ili opozicionim opcijama. Strucnjaci smatraju da se, globalno, novi mediji (misli se na privatne a tu spadaju i stampani i elektronski) izdrzavaju od prodaje i reklame i, mnogo manje nego ranije, od donacija politickih partija i sponzorstava. Ovo potvrdjuje i izjava jednog od direktora Tutunske banke koja spada medju tri najvece i najace domace banke Ljupca Raevskog koji kaze: "Prema profitabilnim kreditima koje odobravamo, izdavacka djelatnost postaje vrlo profitabilan biznis u Makedoniji. Trenutno, prema nasim procjenama, nalazi se na trecem mjestu odmah iza tekstilne i prehrambene industrije." U prilog ovome govori i podatak da se jedino drzavni stampani mediji, "Nova Makedonija", "Vecer" i "Flaka" zajedno s nedjeljnikom "Puls" izdrzavaju iz drzavne kase. Nedjeljnik "Glas" se finansira iz izvora najace, vladajuce partije VMRO-DPMNE; ostali pisani mediji su dio trzisne konkurencije ili novinskog trzista.

Evo sta kaze jedan od profesora na skopskom Fakultetu za novinarstvo: "Medijska konkurencija, gledano s aspekta trzisne konkurencije, je zaista na zavidnom nivou u poredjenju s drugim republikama bivse Jugoslavije gdje smo odmah iza Slovenije i Hrvatske. Najbitnije je to da vrlo mali procenat medija predstavlja partijski aparat, bez obzira pozicioni ili opozicioni, iako su nezaobilazni uticaj i donacije odredjenih politickih grupacija u dijelu tih medija koji se etiketiraju kao nezavisni. No, taj trend je u padu i raduje saznanje da sve vise medija svoje mjesto pod suncem traze na trzistu informacija. Mnogo gore stojimo s aspekta profesionalnosti novinara i njihove etike te na polju zakonske regulative i zastite novinara gdje se stvari jos trebaju uredjivati. Nesumnjivo, to potvrdjuju i ankete nezavisnih istrazivaca: najprofesionalnije rade televizija "A-1" i dnevni list "Dnevnik".

Prema zvanicnim podacima, "Dnevnik" je najtirazniji s prosjecnim tirazom oko 60.000 primjeraka dnevno a iza njega su "Vecer" s nesto vise od 20.000 i opozicioni "Utrinski vesnik" s oko 18.000 primjeraka. Od albanskih listova, privatni "Fakti", prema najnovijim procjenama prodaje u nekoliko hiljada primeraka s tendencijom opadanja otkako je uredjivacka politika pod snaznim uticajem Menduha Thacija, potpredsjednika vladajuce Demokratske partije Albanaca (DPA) jer list plasira sve vise komentara a sve manje informacija. Drzavna "Flaka" se prodaje u oko 1000 primjeraka dnevno. Od elektronskih medija najuticajniji su privatne TV-stanice s aspekta informativno-politickih prilika i kreiranja javnog misljenja "A-1" i "Sitel" koji emituju signal na teritoriji citave Makedonije. Zanimljivo je to da vijesti televizije "A-1" gleda i velik dio albanske populacije u zemlji. Prema ocjenama veceg broja poznavalaca prilika, informativna redakcija "A-1" je najbolja, najobjektivnija i najprofesionalnija u odnosu na konkurente. Televizija je vlasnistvo skopskog biznismena Velije Ramkovskog i radi vise od osam godina. "Sitel" je privatna TV-stanica koja postoji vise od sest godina. Vlasnik je Ljubisav Ivanov-Zingo, direktor makedonskog giganta "Sileks" a ujedno i predsjednik opozicione Socijalisticke partije Makedonije. Karakteristicno je da program "Sitela" ima uticaja na sredovjecne gledaoce socijalisticko-komunisticke proveniencije, simpatizere i clanove opozicionog bloka. U vijestima dominiraju komentari a ne informacije na sta strucna makedonska javnost ima najvise primjedaba a dio zaposlenog novinarskog kadra nema odgovarajuce obrazovanje za razliku od A-1. Uredjivacka politika "Sitela" slovi za prosrpsku jer je otvoreno podrzavala Milosevicev rezim. Albanska populacija u Makedoniji takoreci uopste ne gleda program "Sitela".

Najveca TV-kuca je nacionalna televizija MTV. Ona ima najvise beneficija od vlasti. Nalazi se pod kapom drzave i ima vrlo kvalitetnu opremu. Ipak, prema gledanosti informativno-politickih programa, stoji najlosije medju TV-stanicama koje emituju na teritoriji cijele zemlje. Najveci dio profesionalnog kadra je transferirao u privatne TV-kuce. Makedonska televizija emituje svakodnevno nekoliko sati programa na albanskom jeziku na svom drugom kanalu te vijesti i zabavne emisije na turskom jeziku svakodnevno. Osim toga, emituje informativne emisije na vlaskom, romskom i srpskom jeziku nekoliko puta nedjeljno.

U zemlji ima oko 80 privatnih lokalnih TV-stanica ali slabog kvaliteta programa i nekvalifikovanim kadrom. U Skoplju, glavnom gradu, ima oko 10 privatnih TV-stanica od kojih su najkvalitetnije "Kanal 5" i "Telma". "Kanal5" je vlasnistvo porodice nekadasnjeg ministra finansija u vladi VMRO-DPMNE i sadasnjeg predsjednika novoformirane partije VMRO-VMRO Borisa Stojmenova. "Telma" je TV-stanica koja postoji skoro pet godina i kojoj je "za dlaku" izmakla nacionalna koncesija. Ima kvalitetan novinarski kadar a u vlasnistvu je kompanije za trgovinu i distribuciju naftnim derivatima "Makpetrol" bliske opozicionim partijama.

Medju radio-stanicama nacionalnu koncesiju imaju nacionalni Makedonski radio i privatna radio-mreza "Kanal 77" ciji je vlasnik Stipljanin Zoran Gavrilov. "Kanal 77" postoji pet godina i ima solidan uticaj prema slusanosti svojih emisija. Ima redakcije u svim vecim gradovima u zemlji. Makedonski radio je najjaci i najuticajniji medij u makedonskom radio-prostranstvu.

AIM Skopje

z.

NIKOLA STOJANOV