Ministar uhvacen u laz - pa sto!?

Skopje Oct 27, 2000

Makedonski ministar pravde Xhevdet Nasufi u vladu je usao nakon zadnje, temeljne rekonstrukcije vlade Ljubco Georgievskog. Razresnica "afera Veliu", koja se plete oko povlacenja dokumentacije za ekstradiciju osumljicenog za ucesce u seriji bombaskih napada, moze dovesti do njegovog smenjivanja. Naravno, ako njegova partija to dozvoli!

AIM Skopje, 26.10.2000

Afera zapravo ima "uvozno" poreklo. Skopska TV A-1 je, na osnovu knjige koju pise jedan francuski publicist o Kosovu, plasirala je informaciju da je Makedonija formalno zbog sporosti u slanju dokumentacije, de fakto zbog snaznog politickog pritiska, omogucila coveku koji je osumljicen kao idejni vodja serije bombaskim napada u Skopju, Kumanovu, Tetovu i Gostivaru tokom jeseni 1998 godine da nakon 45 dana provedenih u ekstradicionom pritvoru u Nemackoj, umesto da bude izrucen Makedoniji, koja je raspisala medjunarodnu poternicu za njim, jednostavno nestane u nepoznatom pravcu. Inace, kicevski sud je sudio i osudio 9 lica optuzene za postavljanje bombi, a na osnovu indicija iz istrage zatrazio slanje medjunarodne poternice za Veliua i odredio 30 denevni pritvor za njega jos u februaru 1999 godine. Nemacka je policija na osnovu izdate poternice preko Interpola uhvatila Veliua na granici sa Svajcarskom godinu dana kasnije.

Fazli Veliu (55) inace rodjen u selu Kolari, nadomak Kiceva, vec duze vremena ne boravi u Makedoniji. Ovdasnji mediji pisali su da je 1968 godine ucestvovao na demonstracijama u Tetovu (demonstrirali su Albanci, ali i Turci, tadasnja vlast je ocenila da se radi o neprijateljskim nacionalistickim demonstracijama), da bi nakon njih otisao na Kosovo, a tokom osamdesetih se preselio u Svajcarsku. Pripisuje mu se da je clan Narodnog pokreta Kosova i fonda "Otadjbina zove" koji je navodno finansirao OVK.

Ministarstvo pravde nije dematiralo informaciju, t.e. da je od nemackih vlasti bila obavestena da se u zatvoru u Karlsrue nalazi Veliu, kome je odredjen pritvor od 45 dana, rok u kome makedonske vlasti moraju dostaviti dokumentaciju o njegovom izrucenju, te da je od nemacke policije 15 dana pre isteka tog roka stiglo novo upozorenje da ce nakon isteka roka Veliu biti oslobodjen, Ministarstvo je kao povod kasnjenja dokumentacije posocila sporost diplomatske poste koja je kasno dokumentaciju odstavilo Nemcima, koji su Veliua oslobodili nakon 45 dana pritvora, 28 marta 2000.

Ministarstvo spoljnih poslova da bi skinulo odgovornost sa sebe, objavilo je saopstenje u kome je objasnilo da sporost diplomatske poste nije uzrok neisrucenja Veliua, vec da je dokumentacija o njemu povucena od strane Ministarstva pravde samo nekoliko dana otkako je dostavljena. U vreme kada je to objavljeno ministar pravde Xhevdet Nasufi je bio u Tajvanu, na proslavu dana njihove nezavisnosti, nakon povratka nekolko dana nije bio dostupan novinarima koji su trazili objasnjenje. Uporni novinari sacekali su ga na stepenicama Doma Armije u Skopju gde je otvarao medjunarodni seminar o migracionom menadjmentu. I tu je ministar Nasufi izasao sa novim objasnjenjem oko dokumentacije za izrucenje veliua - da je navodno dokumentacija povucena po nalogu kicevskog suda,jer nije bilo valjanih dokaza protiv Veliua za bilo kakvo ucesce u bombaskim napadima. Izjava ministra Nasufija nije "drzala vodu" cak ni jedan dan, jer posredstvom TV kamera predsednik Opstinskog suda u Kicevu je izjavio da je njegov sud, kao jedini nadlezni, pismeno izvestio ministarstvo pravde da ne odustaje od zahteva za izrucenje Veliua, i pored toga sto je istrazni sudac u predmetu podmetnutih bombi imao suprotno mislenje. Tako se ministar Nasufi, po drugi put nasao u poziciju da objasnjava zasto nije govorio istinu.

Da stvar bude jos gora po njemu, TV A-1 na kraju objavila faksimil pisma iz kojeg se vidi da je bas on 15 marta 2000 godine (13 dana pre no sto je Veliu napustio nemacki zatvor) zatrazio nemacko savezno ministarstvo pravde da Makedonija povlaci zahtev za ekstradiciju Fazlija Veliua, osumljicenog za udruzivanje radi neprijateljske delatnostiu i terorizma, I bukvalno, Nasufiu se po treci put nasao u lazi!

U medjuvremenu odrzavanje afere nateralo je premijera da od ministra zatrazi informaciju o slucaju, a to isto je zahtevao i parlament. Vlada informaciju nije razgledala na redovnoj ovonedeljnoj sednici, zbog toga sto je ona skracena zbog odrzavanja samita balkanskih lidera u Skopju, Ali, u informaciji koju sada potpisuje i MUP, po onome sto ovdasnji mediji prenose, nalazi se "tanko" objasnjenje: navodi se da je ministarstvo pravde povuklo trazeno izrucenje Veliua "imajuci u predvid dva obavestenja istraznog sudije i njegovo resenje kojim se istraga protiv Veliua prekida". Javnost to objasnjenje nece da prihvati, zbog prostog fakta da je jedino sud i njegov predsednik mogu odluciti o povlacenju zahteva za izrucenje. Kako to nisu uradili, cak su pismeno izvestili ministra da i dalje stoje da je izrucenje Veliua i njegov pritvor na snazi, ministar, cak i kad bi bio pravni laik ne bi mogao da se pravda time da je iskoristio diskreciono pravo, koje po zakonu nema, i da je umesto misljenja suda i njegovog predsednika prihvatio misljenje istraznog sudije. Taka se ministar Nasufi nasao u situaciji u kojoj je lako moguce da napusti ministarsku poziciju, ali i da kao obican gradjanin bude sudski krivicno gonjen.

U medjuvremenu TV A-1 je pronasao Favzija Veliua negde u Svajcarskjoj i s njim emitovala telefornski intervju. "Nisam optuzen i to je pokazala redovna procedura na sudu, koji nije nasao nikakve navode protiv mene i pustio me na slobodu", "Mislim da se sve ovo radi protiv mene i tamosnjih ljudi koji zele nesto doprineti za svoj narod inarode koji tamo zive", "Za eksplozije sam cuo, ali za njih nije dokazano koih je prouzrokovao". "Ja sam clan Narodnog pokreta, ja sam u inozemstvu, jaa sa blizak sa sa svim ljudima koji su na putu borbe za svoja prava", "Ja se mogu posvud kretati. Imam dokumenat mojeg branioca da nisam optuzen. Od organa progona Makedonije cekam da to isto urade, jer sam ja covek odatle i tamo se zelim vratiti. JA sam poznat po Evropi kao covek koji se bori za prava svojeg naroda i naroda koji zive u Makedoniji", "Ja sam humanist, a optuzuju me za terorizam, sto ne dolikuje mom karakteru i zato cu traziti da se stvar rascisti do kraja" - samo su deo izjava koje je u TV intervjuu dao Veliu, koji za sebe kaze da u Svajcarskoj radi fizicke poslove, jer ne moze dobiti posao kojeg je imao u Kicevu (pedagog).

Makedonski premier je ovih dana izjavio: "Nemam nameru da potrazim ostavku od ministra pravde Xhevdeta Nasufija, Jos uvek nisam video informaciju Ministarstva pravde o slucaju Veliu". Mediji pak s druge strane insistiraju na tome da je ministar Nasufi vise puta uhvacen kako ne govori istinu o "aferi Veliu". Skopki "Vecer" smatra da i rasprava o informaciji i u vladi i u parlamentu ne moze dovestoi do niceg drugog sem do smene ministra, pa se bavi time sto se moze dogooditi nakon njegovog smenjivanja. Uostalom u seriji napada opozicije i njima njoj naklonjenim medijima Nasufi je najslabija karika - tesko se moze odbraniti, sacuvati svoju poziciju, a pruitom da ne poveca i onako veliku ogorcenosty javnosti u odnosu na vladinu koaliciju, Cak i pojedini delovi koalicije pokazuju znake da nece tako lako uci u odbranu neceg sto se braniti ne moze. Eksperti koje je :Vecer" konsultovao govore o tome da nakon razresenja ministru Nasufiju preti dali postupak pred sudom, jer u onome sto je uradio ima dovoljno elemenata za pokretanje krivicnog postupka.

No, no i ovde postoji ono fanmozno "ali". Naime u "konsensualnom koalicionom vladanju" aktuelne vlasti vazi kljucno pravilo da se nosioc bilo koje javne funkcije moze promeniti samo ako to njegova partija, citaj uze rukovodstvo, da pristanak za to. I u slucaju (ne)opstanka ministra pravde Nasufija zadnju rec nece imati niti premijer, niti vlada, niti parlament, vec predsednik njegove partije (Demokratska partija Albanaca) Arben Xhaferi i jos vise partiski kadrovik i potpredesdnik DPA Menduh Taci, za koga kazu da je Nasufija i doveo na tu poziciju u vladi, navodno otkako je ovaj uplatio odredjeni (desetycima hiljadama maraka) merljivi iznos. Tim vise sto je na samom pocetku svog mandata ministra za pravdu Nasufi bio umesan u jos jednu aferu - oslobadjanje iz pritvora Xhavida Asanija (pobegao iz Makedonije zbog pucnjave na radnike koji su ruisili njegovu bespravno sagradjenu kucu, nakon toga na Kosovu bio u redovima OVK kao oficir) navodno u zamenu za oslobadjanje otetih makedonskih granicara. Tada je u javnosti iznesana tvrdnja da je Nasufi pre oslobadjanja posetio Asanija u istraznom zatvoru, a kolaju i price da proces koji se protiv njega vodi je "namesten" bas pod pritiskom ministarstva pravde. I tada Nasufiju, valjda zbog toga sto je celav, nije pala dlaka s glave.

AIM Skopje

ISO RUSI