Umesto da razbije, sudjenje zgusnjava maglu!

Skopje Oct 25, 2000

Proces okrivljenima za ubistvo troje policajaca pocetkom godine na ulasku u skopsko selo Aracinovo umesto da dogadja rasvetli, proizvodi nove nejasnoce. Stradaju i roditelji zrtava, a zbog maltretiranja zale i se optuzeni.

AIM Skopje, 24.10.2000

Jedno sudjenje, koje je prakticno na sredini, jos sada je toliko konfuzno sto zasigurno nece biti uspesno. Sto god bilo njegovo finale provlacice se kroz sudsku proceduru na raznim nivoima jos dugo vremena. Jer umesto da daje odgovore, postavlja nova pitanja.

Radi se sudjenju petorici okrivljenim za ubistvo troje policajaca na ulasku u selo Aracinovo, nadomak Skoplja u vecernjim satima 11 dana, tada nove, 2000 godine. Policajci su vrsili rutinsku kontrolu u potrazi za ukradenim vozilima. Od onog sto se zbilo te hladne veceri u selo (ukoliko se tako moze nazvati naselje sa preko 10 000 stanovnika) u kojem pretezno zive Albanci, i koje slovi kao centar mnogih nelegalnih radnji (sverc cigareta, trgovija oruzjem drogom, ukradenim automobilima...). jedino je sigurno da je ubijeno troje policajaca koji su vrsili kontrolu vozila. Erol Getak (27), Kiril Penusliski (23) i Aco Andonovski (26) zrtve su pucnjave u kojoj je ispucano120 metaka. Jedini preziveli policajac je isnspektor Goran Novkovski, cije je ponasanje od samog incidenta do sadasnjeg sudjenja enigmaticno.

U danima neposredno nakog prvog brutalnog ubistva policajaca u Makedoniji istrazni organi i policija nisu mogli krenuti sa mrtve tocke u istrazi. U Aračinovu policija nije uspela naci dovoljno dokaza da bi dokazala sto se u stvari zbilo. Selo je danima bilo bukvalno opkoljeno, upotrebljeni su transporteri i specijalci i izvrseni su pretresi mnogih kuća. Cak, malo toga je nađeno (tek malo droge i par, gotovo trfejnih primeraka oruzja) da bi se opravdala tvrdnja da se u to selo mnogo toga nelegalnog događa - sverca cigareta, trgovine drogom, oruzjem i sl. U akcijama je privedeno 110-ak ljudi. Nakon toga je sledilo “disperziranje” akcije MUP-a. U jednoj mavrovskoj vikendici gde su se nasli braca Aseni upali su specijalci. Jedan od njih Sabri pod nerazjasnjenim okolnostima umire. Policiske izvori govore o ovisniku od kokaina koji se predozirao, pa je bio malo vise agresivan, nakon cega su specijalci “upotrebili zahvat” da ga smire. Skopski dnevnik “Makedonija denes” objavio je fotografije pokojnog od kojih se videlo da mu je telo prekriveno modricama, uz komentar da niko ne sme da bude maltretiran ili ne daj boze ubijen. U komentaru je receno i da ce drzava, ukoliko se pokaze da je Asani ubijen od batina, postati legalni ubica. Javnost je bila sokirana fotografijama, a pretstavnici politickih partija Albanaca su zatrazili odgovor kako je umro Asani. Ukucani i dan danas tvrde da su videli i rupu od metka. Izvestaj autopsije se dugo nije objavljivao, tako da i sada nije jasno dali postoji sluzbena verzija uzroka smrti Sabrija. A i ostali iz mavrovske vikendice su se danima oporavljali u skopskoj vojnoj bolnici!

Reagovao je tada i makedonski Helsinski komitet za ljudska prava u izvestaju povodom policiskih akcija u Aracinovu konstatira da je “na vecem broju stanovnika bez potrebe upotrebljena prekomerna fizicka sila, sto se moze okarakterizirati kao nehumano i degradiracko postupanje zbaranjeno domacim i medjunarodnim normama”.

Iako se vec prvih sati nakon ubistva policajaca govorilo da su poznata i otkrivena vozila koja su zaustavili vec poginuli policajci ("Golf", "Opet Kadet" i "Ford Fiesta") ostalo je nejasno dali su pronadjena! Sto se videlo i na sudjenju, no to nije jednina nejasnoca koja se pojavila na sudjenju u skopskom Opstinskom sudu tokom ovog meseca.

U medjuvremenu u medijima i kod gradjana su se razvijale teze o mogucem motivu za trostruko ubojstvo. Spominjani su cisto kriminalni motivi, zatim zelja da se pokaze da policija ne sme da kontrolise ovo selo (sa potporama u tome da u Makedoniji postoje kriminalne enklave gde vlast ne moze da ostvari kontrolu) i da je ubojstvo namesteno od obavestajnih sluzbi sa ciljem da se destabilisu medjunacionalni odnosi izmedju Makedonaca i Albanaca. Lider Demokratske partije Albanca Arben Xhaferi je izneo tezu da relaksirani odnosi smetaju Slobodanu Milosevicu u situaciji kada Crna Gora pretstavlja novo krizno zariste, pa je Makedonija jedina alternativa za prebacivanje krize na jug umesto u Crnu Goru putem rasplamsavanja netolerancije u Makedoniji. Teza da je ubojstvo troje policajaca mozda delo KOS-a (kontraobavestajne sluzbe Jugoslavije) razradjivali su i neki mediji, ali cini se da ova teorija pada u vodu jer je MUP saopstio da je javnom tuziocu predao 11 makedonskih drzavljana albanskog porekla i da su neki njih stanovnici Aracinova, sela gde je ubojstvo pocinjeno.

Od pomenutih 11, pred sud se naslo petoro okrivljenih. Od samog pocetka sudjenja, saslusavanjem optuzenih enigma oko celog slucaja se produbila, Prvooptuzeni Lirim Dinarica, na cijim iskazima u istrazi se temelji optuznica za sve okrivljene, povukao je svoj iskaz jer je priznanje iznudjeno prislom i necidjenim terorom i izvinio se zbog toga drugim optuzenim. Saznalo se i to da je u "ubedjivanju" tokom istrage njemu postavljen sud sa vrelim uljem nad polovim organima. Drugi optuzeni Ramiz Asani tvrdi da ce dokazati da u vreme dogadjaja bio u disku i u restoranu u Skopju. I Bajrami Muca ima svedoke da je bio daleko od Aracinova, u Strugi, Cak 70 svedoka, po navodima odbrane svedocice da okrivljeni nisu bili na mestu zlocina. Branitelji tvrde da i automobili "svedoci" nisu bili u blizini Aracinova te tragicne noci. Odbrana ima dokaze da su okrivljeni maltretirani: jednom je ostecen sluh. Jedan od okruivljenih-maloletnik drzan je u policiskoj stanici 14 dana (zakon dozvoljava samo jedan), iako ne zna makedonski nateran je da potpise iskaz kojim okrivljuje svoju bracu, cak je teran da na pamet uci "svoj" iskaz da bi ga pred sudom ponovio. Advokati okrivljenih su ubedjeni da je optuznica labava. Raniji javni tuzioc Makedonije, sada advokat jednog od okrivljenih. Stevan Pavlevski tvrdi da de fakto optuznica i dokazi ne postoje, da je jedino moguca oslobadjujuca odluka suda, te da je najbolje da tuzioc povuce optuznicu. Socijalni radnik je na sudu potvrdio da je maloletni okrivljeni maltretiran... Nedeljnik "Zum" konstatira da je optuznica sadrzi "veoma tanku optuzbu", da je puna nejasnoca i nelogicnosti. Navodi dva primera. Prvi, da su po optuznici optuzeni prenosili 8 kilograma koaknima od Debra za Aracinovo, da su stali na ulasku u Skopje, kod kompleksa Porat Vlae i da su se dogovarali kako da udju u Aracinovo, cak uz upotrebu orudja jer su znali da je na ulasku u selo postavljena policiska patrola! Drugi, opet po optuznici, da kad je vec u pucnjavu poginulo 3 policajaca, okrivljeni resavaju da postede i puste dvoje svedoka iz automobila koji se nalazio pre njihovog.

Tok sudjenja je cak i roditelje ubijenih policajaca doveo do zakljucka "da sudjenje ne lici na nista i da nesto u sudnici nije cisto". Oni su na kraju prvog dela, nakon saslusavanja optuzenih zatrazili od svih onih koji su im obecavali rasvetljavanje slucaja (drzavni vrh - predsednik Boris Trajkovski, premijer Ljubco Georgievski i ministrica unutrasnjih Dosta Dimovska) da se potrude da obecanje ostvare. U nastavak sudjenja ne polazu neke velike nade, iako se ocekuje i svedocenje jedinog prezivelog policajca Gorana Novkovskog, za kojeg tvrde da mnogo toga o slucaju zna ali ne zeli reci. Iskaz ovog svedoka je mala nada i za okrivljene, njihove najblize i advokate. Svi oni cekaju da pravda izadje na svetlo dana, a ona nikako da stigne.

AIM SKOPJE

ISO RUSI