Bosna i Hercegovina pred trećim izborima

Sarajevo Oct 3, 2000

Parole za posljednju šansu

Na parolu OSCE-a "Nadglasajte korupciju", SDA odgovara "Nadglasajte nepravdu i laži" - Koji su argumenti da SDA sačuva vlast - Učinak petogodišnjeg vladanja: četiri kilometra nekvalitetnog autoputa - Razlozi za promjene - Kako Bosni vratiti dušu

AIM, SARAJEVO, 03.10.2000 Stanje u Bosni i Hercegovini te njenom okruženju (Hrvatska i Srbija) uoči novembarskih izbora ne ide u prilog vladajućim nacionalnim partijama da sačuvaju vlast. S druge strane, teško opoziciji ako dobije vlast u poharanoj zemlji. Da li će, treći po redu, opšti izbori donijeti prekretnicu? Barry, Petritsch i ostali zapadnjaci pozivaju na promjene. Po njihovoj percepciji ovi su izbori su posljednja šansa za Bosnu i Hercegovinu, a izbor je jasno predstavljen: ili ulazak u evropske intergracije (Vijeće Evrope) i ekonomski oporavak, ili će Zapad dići ruke i zemlja ode u sveopšte siromaštvo.

Simbol neuspjelog vladanja

Izborna kampanja u BiH, zagušena inače previranjima u Srbiji, otpočela je svojevrsnim ratom parola. Sa reklamnih plakata i spotova OSCE poručuje: "Nadglasajta korupciju". Korupcija je postala opšte mjesto svih bosanskohercegovačkih problema, bez izuzetka u oba entiteta. Njeno političko značenje šire je od pojma ostvarivanja privilegija uz pomoć vlasti. Korupcija je postala simbol desetogodišnjeg vladanja nacionalnih stranaka, njihovih prevara, kriminala, mešetarenja u privatizaciji, nesposobnosti da se privreda pokrene s mrtve tačke, prognici vrate kućama i napravi solidna država. U saopštenju od prošle subote, u kojem obrazlože razloge nametanja zakona o jedinstvenom pasošu, i posljedice propuštanja federalne Vlade da dobije 150 miliona dolara pomoći zbog odbijanja da se donese novi zakon o penzionom osiguranju, visoki predstavnik poručuje: "Be-ha političari su neodgovorni, nesposobni i lažovi", uz prijetnju da se "međunarodna zajednica može povući iz BiH".

Izetbegovićeva SDA odgovorila je parolom "Nadglasajte nepravdu i laži" . Predviđanja da će ta parola, pored opozicije biti adresirana i na međunarodnu zajednicu, pokazala su se tačna. Dan nakon OSCEovog, iz vrha SDA odaslano je saopštenje u kojem se međunarodna zajednica optužuje da "vodi pristrasnu izbornu kampanju". Aludira se na slogan OESC-a "Nad-glasajte korupciju" koji u vladajućoj bošnjačkoj stranci doživljavaju kao "kamen u cipeli" te Petričeve izjave o neodgovornosti domaćih političara u kojima on, ali i ostali diplomati visokog ranga, otvoreno pozivaju glasače da glasaju za promjene.

Gdje naći neprijatelja?

U vrhovima SDA osjeća se nervoza i strah od gubitka vlasti. Nekoliko faktora ne ide u prilog nacionalnim strankama, a posebno SDA. To su debakl na lokalnim izborima u aprilu kojom prilikom je bošnjačko biračko tjelo pokazalo da je zrelo za promjene, promjene u okruženju (Hrvatska i Srbija), kompromitacija es-de-a kadrova te nesposobnost da se spriječi ekonomnski kolaps, a najavljeni odlazak Alije Izetbegovića iz državnog Predsjedništva 12 oktobra označava se kao "kraj Izetbegovićeve ere". Pad Tuđmanog režima već je ostavio pozitivne posljedice u BiH koje se ogledaju u normalizaciji međudržavnih odnosa i slabljenju popularnosti HDZ-a. Miloševićev debakl i nespremnost da izvrši mirnu primopredaju vlasti kompromituje njegove saveznike u Republici Srpskoj, radikale i SDS. Slabljenjem hrvatskog i srpskog nacionalizma, SDA gubi glavni argument za homogenizaciju Bošnjaka koji je počivao na strahu od drugih.

Parola "Nadglasajte nepravdu i laž", nije ipak najsretnije izabrana. Ona je supstitucija za izostanak pozitivnog programa vršenja vlasti i ekonomskih reformi. Zbog toga se pažnja odvlači na opšta mjesta. Pojam nepravde pogodan je da se demagoškim govorima podvede pod "narod" ili "Bosnu i Hercegovinu" koja predstavlja neupitnu vrijednost u bošnjačkom biračkom tijelu. Neredovne penzije, socijalna bijeda ili izostanak masovnijeg povratka prognika, predstaviće se kao "nepravda međunarodne zajednice". S druge strane, vlast je mnogo bolja, ali se mora braniti od "laži", recimo Petritscheve ocjene da su "političari nesposobni i neodgovorni lažovi".

Ali, kako će se vlast odbraniti od katastrofalnog učinka desetogodišnje vladavine? Priča o ugroženosti u BiH, opasnosti od istrebljenja Bošnjaka, ili ugroženosti vjere, više ne pije vode. Svi znaju ne samo da je prisustvo međunarodne zajednice garant integriteta BiH, već da bi se bez stranaca BiH davno raspala. Poslije pet godina mira, otpao je i argument rata kao izgovor za socijalnu bijedu. Suština je u nesposobnosti vlasti da ponudi ekonomski i socijalni koncept. Na kojim uspjesima aktulena vlast uopšte može braniti svoj opstanak na vlasti? Jedini konkretan rezultat ovdašnje je četiri kilometra auto-puta na zapadnom izlazu Sarajeva. Jedna zgodna anegdota kaže: u autobusu Grude -Sarajevo, neki stariji Hrvat izinata stavio na rever spomenicu iz onoga rata 42'. Neka žena ga zadirkuje i pita kakva je razlika one i ove vlasti. "E, bivša je vlast za godinu dana sagradila prugu Šamac-Sarajevo, a ova sada za pet godina nije u stanju da pusti vlakove kroz te pruge", glasio je odgovor.

Svijest o budućnosti slaba je strana ovdašnjih političara. Ilustrativnu ocjenu o tome iznio je Mladen Ivanković, nosilac Nezavisne liste "Radom u boljitak": "U Širokom Brijegu poznam ljude iz HDZ-a koji znaju sve - od stoljeća sedmog do danas. I kad mi sve to lijepo ispričaju, kažem im: dobro, a kako ćemo sutra. E, to ne znaju!" Najveći šamar aktulenoj vlasti opalio je u jednom intervju dr Šaćir Filandra, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kojeg je doskora bošnjačka vlast svojatala kao svog čovjeka: "Ne bih preporučio ni jednom Srbinu ili Hrvatu da živi pod ovakvom bošnjačkom vlašću". On je kazao kako nacionalna elita nastoji kroz privatizaciju i restituciju, da deset posto porodica učini gospodarima Bosne, što po njegovoj ocjeni vodi feudalizaciji.

Druga meta, drugo odstojanje

U odvraćanju birača da glasaju za promjene, preostao je jedino argument straha. Alija Izetbegović više je puta ponovio da bi u slučaju pobjede SDP-a došlo samo do polarizacije u bošnjačkom biračkom tijelu, a da se pri tom suštinski ništa ne bi promjenilo jer bi SDP za partnere imao i dalje SDS i HDZ. "Ista meta, isto odstojanje", slikovito se izrazio Izetbegović. Ova teza je višetruko sporna. Čak da se dogodi da SDS preuzme primat u RS, a HDZ zadrži dosadašnji u hrvatskom dijelu Federacije, dogodila bi se velika promjena. Prvo, u novoj konstalaciji odnosa političkih snaga u Federaciji, SDP ne bi koalirao sa HDZ kao što to čini SDA na destrukciji zemlje. Pri tom bi otpao argument HDZ-a da su Hrvati potisnuti, jer će SDP na svojim listama imati dovoljan broj kadrova iz reda hrvatskog naroda, a otvorena je mogućnost partnerstva sa opozicionim hrvatskim blokom. Drugo, čak i ako u BH Parlamentu bude preovladavao SDS i ako SDS dobije neko mjesto u Vijeću ministara ( u šta je teško vjerovati jer OHR može dati mandat pojedinačno najjačoj stranci u zemlji - što je SDP - da sastavlja vladu po svom programu) stvara se bitno nova situacija. Otpašće ili će otupiti kvazi-nacionalni argument koje lideri sve tri nacionalne oligarhije koriste kontra SDP i njenih kadrova, odnosno moraće tražiti racionalnije argumente što to ipak vodi normalnijoj debati.

U pet poslijeratnih godina Bosna i Hercegovina se mijenjala, ali su glavni problemi ostajali jer nacionalni koncept nije omogućavao napredak. Promjena koncepta i multietnička vlast su je jedina šansa za stabilnost BiH i budućnost ove države. Dosadašnjim intervencijama Bildt, Westerndopr i Petritsch su držali BiH na okupu, ali joj nisu mogli vratiti dušu. Politička snaga koja Bosni i Hercegovini vrati dušu može reći da je spasila ovu zemlju.

Emir HABUL (AIM Sarajevo)