Makedonska politicka implozija

Skopje Sep 14, 2000

Nezavisno od toga kakav ce biti razvoj dogadjaja u vezi sa lokalnim izborima, ono sto se dogodilo u prvom krugu, vec dovoljno jako je uzdrmalo ovdasnju politicku scenu i u sebi nosi pontencijal daljih i dubljih eksplozivnih potresa. Makedonija se suocava ozbiljnom krizom, po nekima vecom od proslogodisnje u vezi s Kosovom. I

AIM Skopje, 14.09,2000

"Moja ocekivanja su da ce ovo biti nasi najbolje organizirani izbori. Verujem da ce sa demokratskog aspekta biti kristalno cisti, da nece biti nikakvih incidenata i da cemo time potvrditi zrelost demokratije u Makedoniji", izjavio je makedonski premijer Ljubco Georgievski 10 septemvra koji minut nakon sto je glasao u prvom krugu lokalnih izbora. Ovo njegovo zadnje pojavljivanje u javnosti do danasnjeg dana nazalost pokazalo se samo pukom zeljom.

I nakon prvog kruga je jasno da ovi lokalni izbori u Makedoniji, sigurno nece biti zapamceni po izbornim rezultatima. U Makedoniji je "glasanje protiv" postalo izborna praksa kojom se aktuelna vlast kaznjava, a njena opozicija nagradjuje, ali ne zbog toga sto joj se vise veruje ili sto joj je glasacko telo vise naklonjeno, vec naprosto sto glasacko telo kaznjava vlast - kao veliko zlo, a glasove koje nekome mora dati daje u tom momentu manjem zlu - opoziciji.

Ovi lokalni izbori ce sigurno biti zapamceni time sto su incidenti, kojih je bilo i na ranijim izborima, ovog puta stigli dotle sto se na nekim mestima glasalo revolverima.

Kolumnista "Dnevnika" profesor Ljubomir Frckovski je u pravo kad konstatira "koncepciski kampanja je uzurpirala lokalne izbore i celinu lokalne vlasti za nacionalne prevremene izbore, Paradirale su garnioture lica-kandidata za lokalne funkcije - samo kao draperije iza nacionalnog patosa na govorima lidera. Skandal!". Opozicija je uspela izmestiti politicko teziste lokalnih izbora ka referendumu o raspisivanji izvanrednih parlamentarnih izbora na kojima ce kako se izrazio portparol Socijaldemokratskog saveza Vlado Buckovski oponenti biti "rastureni". Pozicija, koja je zelela sebe pretstaviti u "kul" varijanti, preko izjave premijera da ukoliko se dogodi da vladina koalicija dobije 10 otsto manje glasova od udruzene opozicije sam predloziti parlamnetu sazivanje vanrednih parlamentarnih izbora do kraja ove godine. Ono, sto i u takvom opkruzenju jeste pravo iznenadjenje, jeste fakt da je na lokalnim izborima "puklo" tamo gde je najamnje bilo potrebno - u albanskom delu elektorata.

Albanski participient u vladinoj koaliciji, DPA je do samog dana prvog kruga lokalnih izbora vazila kao najstabilnija partija u koaliciji. Samo u njoj nije bilo unutrapartiskih potresa. VMRO-DPMNE se suocavala prebegom svojih 6 parlamentaraca, bojeci se da bi to nakon poraza na lokalnim izborima moglo pretvoriti u stampedo. Demokratska alternativa(DA) je najjasnije od njene pojave pokazala da je partija jednog coveka, da cak ne moze normalno funkcionirati kad je njen lider Vasil Tupurkovski fizicki otsutan iz zemlje (ovog puta zbog operacije srca u SAD). U takvboj situaciji normalnije je bilo da se eventualni incidenti dogode u makedonskom delu politicke scene. Ali, dogodili su se u dosada najzescoj varijantiu u albanskom delu, tamo gde se smatralo da je neprikosnovena DPA i njen lider Arben Xhaferi.

Sada je sasvim jasno, potpuno nepotrebno DPA je stimulirajuci atmosferu svoje nadmoci, sigurna u delotvornost nekoliko puta dokazane "efikasnosti" baratanja albanskim glasovima (vrhunac - proslogodisnji pretsednicki izbori kada su "proizvelli" daleko najveci broj glasova Albanaca za izbor predsednika Borisa Trajkovskog), pottakli "entuzijazam" svojih aktivista cija se bahatost na terenu jednostavno nije mogla kontroilirati. Tako su se Xhaferi, njegova egzekutivna glavna faca Thaci i DPA nasla tamo gde niti jedna partija ne bi pozelela. Sa "nebeskih visna" pala je u blato kriminala. Zaista je tesko reci, kako ce se Xhaferi, kao lider koji je sa svojom partijom bio glavni stub stabilnosti uzdrmane pozicije, kao covek koji je izjavljivao da ce Albanci uvesti Makedoniju u Evropu snaci u novonastaloj siituaciju u odnosu na svoje partnere u vlasti i sto je vaznije u odnosu na zapadnu diplomate. "Njegovi" u koliciji i da zele, nece, zbog zacuvanja i onako niskog demokratskjog rejtinga, ici u odbranu onog sto se ne moze braniti, a nije daleko i pretpostavka, da im sadasnje njihovo stavljanje u drugi plan, iza DPA, na neki nacin pogoduje jer nisu u ulozi glavnog krivca. Sve to ima reperkusije i na planu etnickog rejtinga Albanaca u Makedoniji i na kvalitet medjuetnickih odnosa.

S druge strane, nakon najlosijih ocena toka prvog kruga izbora sa strane brojnih medjunarodnih promatraca, ili ovdasnjih promatraca pod mentorstvom inostranih institucija, Xhaferi i DPA tesko da mogu imati onaj kredibilitet koji su uzivali do 10 septembra.

Svako, po DPA i njeno vodstvo, fleka ce biti najveca u ocima onih za koje su tvrdili da ih jedino oni politicki reprezentiraju - Albanci. Sasim je razumljivo ponasanje oponentske Partije za demokratski prosperitet (PDP) koja se usocava sa oposnoscu potpunog nestanjka sa politicke scene. Njihovo ucesce na lokalnim izborima je trebalo pokazati koliko zaista teze. Prognoze po njih su bile krajnje nepovoljne. Incidenti i povlacenje sa lokalnih izbora povodom toga, odjedanput su postali mogucnost povratka i napredovanja na politickoj sceni. Njihov izborni stab je to zaista dobro iskoristio. Najprije je u generalnom sekretaru Mahiju Nesimiju nadjen dostojan rival atraktivnom prozivodjacu raznih scenarija i efektnih optuzbi iz redova DPA Menduha Thacija. To je bio uvod u dalje suceljavanje, umesto otstupanja, sa DPA, sto je bila karakteristika ranijeg rukovodstva ove partije. Nije bez ucinka i jezgrovita retorika na visokom stupnju tradicionalne albanske etike dotad bledog lidera PDP Imera Imerija, koji je sebe pretstavio u svetlu zrelog politicara koji ume da vuce i velike poteze.

Tako Xhaferi se nasao u defanzivnoj poziciji, politickom nokdaunu, kojeg sada zeli spasiti brojnim intervjuima-objasnjenjima, kojima de fakto cementira svoju nezavidnu poziciju - jer zeli objasniti nesto sto se naprosto ne moze objasniti logicno i u svoju korist. On i njegova partija naseli su i jednom dobrom potezu spomenutog Mahi Nesimija, koji je u vidu bacene kosti provokacije izjavio da je Xhaferi pre povratka u Makedoniju sa Kosova 1993 godine instruiran od strane srpskih tajnih sluzbi I jednino sto je efikasno uradio bilo razjedinjavanje Albanaca, usput pomenuvsi da on i Buba Morina (supruga preminulog kosovskog politicara iz osamdesetih Rahmana, s kojim je navodno Xhaferi bio blizak) nisu pozeljni u Makedoniji. Ulsedila je rafalna reakcija. Najprije je Menduh Thaci, potpredsednik DPA, dao intervju albanskom programu Radio Skopja, a dugackim pisnijem javio se i centralni izborni stab DPA. U oba slucaja upotrebljen je recnik u kome su dominirali izrazi poput - spijuni, kriminalci, narkomani, bande, predavnici, kolaboracionalisti prosrpske SDSM i sl, Ponovo je DPA uradila mnogo u korist svoje stete sluzeci se "enverhodjinskim" metodima razracunavanja sa svojim protivnicima. Ili, drugacije receno, rat sa izbirackih mesta se nastavlja na verbalnom planu. Sto je svakako bolje po drustvo, ali i dalje je nepovoljno po DPA, kao promotora takvog nivoa politicke komunikacije.

Ali, ono sto se dogodilo DPA nije i nece ostati samo na terenu Albanaca. Incidenti i sve ono sto sledilo nakon toga je samododatni kamen oko vrata vladajucoj koalicije, koja je cini se kompletno dezorijentirana. Vlada i premijer glume obavljanje svojih redovnih duznosti kao da se nista nije dogovdilo na prvom krugu lokalnih izbora, cak kao da se oni upopste i ne odrzavaju.

Predsednik Trajkovski je forme radi uradio par poteza da bi seo u avion i odleteo na otvaranje olipmsiskih igara u Australiji. Dolazak Tupurkovskog iz SAD se ocekuje, kao dolazak pozicionog Mesije, koji ce iz rukava naci spas - resenje kako se izvuci iz presije o vanrednim parlemantarnim izborima. Drzavna izborna komisija je u totalnom haosu broji li broji glasove i probijajuci sve zakonske rokove ne uspeva da sopsti tocne brojke - ko je sta dobio, ko je sta izgubio, cak ni to gde ce se glasati 24 septembra na drugom krugu. Opozicija triumfalno drzi konferencije za stampu nudi svoje brojke, koje su dijametralno suprotne brojkama koje nudi pozicioni izborni stab, Tako se recimo danas na naslovnoj strani vladine "Nove Makedonije" vidi naslov "Vlast ima vecu poddrsku od udruzene opozicije", dok nedeljnik "Danes" svoju naslovnu stranicu posvecuje "Debaklu vlasti". A, radi se naravno o istim izborima, i o rezultatima na njima.

AIM Skopje

ISO RUSI