Mostar pod prijetnjama desničara

Sarajevo Sep 12, 2000

AIM, MOSTAR, 12. 08.200 "Jučerašnja akcija Fedralnog MUP-a označila je početak kraja Federacije i Mostara kao normalnog grada" zaprijetili su danas čelnici mostarske podružnice Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA). Naime, Specijalne jedinice Federalnog MUP-a jučer su na mostarskoj tržnici, uz primjenu sile, uhapsile "jednu osobu" kako se zvanično govorilo. Nakon utvrđivanja identiteta uhapšenog Gorana Vlajnića, kako su priopćili iz Kantonalnog MUP u Mostaru, "lice je pušteno na slobodu nakon što se pokazalo da se radi o osobi koja nije tražena". Medjutim, iziritirani hapšenjem u Mostaru pripadnici HVIDRE blokirali su gotovo 24 sata promet mostarskim Carinskim mostom, a u svom priopćenju Udruga je blokadu nazvala "upozorenjem pred totalnu blokadu grada Mostara".

Naime, pripadnici HVIDRE istovremeno su zaprijetili da će 1. listopada blokirat sve prilaze Mostaru, odnosno čitav grad, ako se ne udovolji njihovim danas obznanjenim zahtjevima. A u njima se, izmedju ostalog, traži "očitovanje tko je izveo jučerašnju akciju na tržnici u zapadnom Mostar i uz čije odobrenje, te, ako se pokaže da su to učinile jednonacionalne postrojbe Federalnog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), ostavku federalnog ministra policije Mehmeda Žilića, zatim pravičnu naknadu ozlijeđenima u tom slučaju, prestanak rada hrvatskih dužnosnika u svim tijelima vlasti dok se ne donose ili pokrene izrada zakona o aboliciji mladih ljudi navodno optuženih za ratne zločine".

Kako AIM otkriva iz dobro obaviještenih izvora, akcija Federalnog MUP-a provedena je s ciljem privođenja osoba umiješanih u slučaj ubojstva bivšeg zamjenika federalnog ministra policije Joze Leutara, a koje se desilo prije nešto bviše od godinu dana u Sarajevu. U istovremenoj akciji u Posušju uhapšen je i Dragan Bašić, dok Federalni MUP, sudeći po piuštanju Vlajnića, nije uspio uhapsiti traženu osobu u Mostaru.

Interesantno je da su uporedo s posljednjom akcijom Federalnog MUPa u Mostaru, diljem Hercegovine, a najviše u zapadnom Mostaru i Livnu, osvanuli plakati i letci sa, na crnoj podlozi crvenim slovima ispisanim riječima "Referendum" i "Mobilizacija"! Navodno, iza ovih političkih poziva na oružanu pripravnost i eventualno otcjepljenje od BiH, stoji ultradesničarska stranka Hrvatskih demokršćana, čijem je predsjedniku Petru Miliću OSCE zabranio rad upravo zbog njegovih ideja o rušenju Federacije BiH i odredbi Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

Priopćenjem za javnost odmah se oglasila u ovom dijelu BiH još uvijek vladajuća Hrvatska demokratska zajednica, a koje se odnosi, očekivano, isključivo na akciju MUPa, a ne i na osvanule separatističke plakate u Hercegovini: "Predsjedništvo HDZBiH smatra da ove protuustavne i protuzakonite akcije imaju za cilj zastrašivanje i drsku provokaciju hrvatskog naroda u BiH, te da ovakve akciju mogu imati dalekosežne posljedice po ukupnu stabilizaciju mira na ovom prostoru. Ove i sve buduće slične aktivnosti bošnjačkog dijela Federalnog MUP-a koje su izravno u suprotnosti s načelima ustavnosti i zakonitosti, Predsjedništvo HDZBiH smatrat će nelegalnim i s tim u svezi neće moći preuzeti moguće političke i druge posljedice", tvrdi se u saopćenju HDZ.

Zaoštravanje situacije u Mostaru započelo je, kako je i AIM pisao, rušenjem rektora Sveučilišta u Mostaru Maraka Tadića, koji je "platio ceh" svojw europske politike koju ekstremni krugovi mostarskog HDZ-a nisu mogli svariti. Uporedo s rušenjem Tadića ekstremisti su poslali i jasnu poruku Jadranku Prliću, koji je stao iza mostarskog rektora, što je ministar vanjskih poslova (dr. Prlić je obnašao i funkciju predsjednika Upravnog vijeća Sveučilišta Mostar) dobro shvatio te samo dan nakon rektorove smjene istupio iz HDZ-a.

Prema dobro obaviještenim izvorima, gospodar igre u čitavom slučaju i neokrunjeni vođa tvrdolinijaša u HDZ-u je dr. Dragan Čović, dopredsjednik HDZ-a i zamjenik premijera Federacije BiH. Čović je i glavni konstruktor nelegalnog paralelnog sustava financiranja institucija bivše paradržave Herceg-Bosne i osoba koja dio tog financijskog kolača uz institucije usmjerava i u svoje preduboke džepove. Čović će, otkriva jedan AIM-ov izvor, u lokalnom, mostarskom HDZ-u sljedećih dana pokrenutu i kampanju protiv mostarskog dogradonačelnika Nevena Tomića, inače bliskog Prlićevog prijatelja, odnosno krenuti u opstrukciju Tomićevog projekta stvaranja normalnog i jedinstvenog grada Mostara, te ga prisiliti na istupanje iz stranke. U nedavnom intervjuu jednom sarajevskom dnevnom listu, Tomić je kazao kako u svom mostarskom radu nema podršku svih članova predsjedništva HDZ BiH, a nedugo zatim izjavio je da bi se uskoro s Prlićem mogao "naći na istom brodu".

Nedavno hapšenje Dominika Ilijaševića, optuženog za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom u mjestu Stupni Do u središnjoj Bosni, ekstremni HDZ-ovi krugovi iskoristili su za svoje povlačanje iz Federlanog MUP-a, poput zamjenika ministra policije Ivana Bačaka koji je podnio i ostavku. Pitanje na koje danas pokušavaju pronaći odgovor mnogi ovdašnji analitičari je da li je razlog za povlačenje HDZovaca iz vlasti uistinu protest zbog Ilijaševićevog hapšenja ili je to pak činjenica da je Federalni MUP zajedno s međunarodnom policijom došao do saznanja o mnogim terorističkim akcijama u koje su umiješani i HDZ-ovi dužnosnici!?

Posljednje poteze HDZ-a, mnogi ocijenjuju kao dirigiranu predizbornu kampanju koja treba vratiti poljuljani ugled ove stranke u hrvatskom narodu u BiH te osigurati njegovim dužnosnicima uz još četiri godine privatnog vrtoglavog bogaćenja, opstrukciju svega pozitivnog u državi kao i uključivanje BiH u evropske integracije. Također, pojedini analitičari skloni su uvjerenjima da ekstremni krugovi HDZ-a pomoć u tim svojim nakanama imaju i u pojedinim strukturama Stranke demokratske akcije (SDA). Jer, bivši su, sadašnji ali i budući ako zatreba, koalicijski partneri iz obostranog interesa ponovno pronašli zajedničkog neprijatelja u međunarodnoj zajednici i Socijaldemokratskoj partiji, koja je na lokalnim izborima do nogu porazila SDA, a sada se sprema to učini i s HDZ-om, u suradnji s još nekim alternativnim političkim snagama iz Hercegovine.

Vratimo li se posljednjem mostarskom slučaju i barikadama na Carinskom mostu, ne možemo a da se ne sjetimo početka rata, koji je i krenuo barikadama usijanih glava, a završio masovnim grobnicama, Srebrenicom, Dreteljom, Ahmićima, Stupnim Dolom, Uzdolom, Grabovicom, Križančevim selom. Spremaju li iste vođe svom narodu istu sudbinu? No, sadašnja odlučnost međunarodne zajednice i nova vlast u Hrvatskoj, uklanjaju posljednje ostatke nacionalističkog režima, ostavljajući malo prostora domaćim ekstremistima.

No, HDZu bliska udruga HVIDRA, ipak ponovno prijeti. Kaže da su policajci, koji su proveli hapšenje na tržnici imali crne kapuljače, te prijeti "da se slične kapuljače mogu pojaviti i sa druge strane" te upućuju pitanje međunarodnoj zajednici "zar vas nisu osvijestili događaji na Filipinima, Irskoj i Baskiji i Somaliji".

Hoće li postojeća situacija završiti samo čarkama u cilju predizborne promidžbe ili će eskalirati i uzmaknuti kontroli, ostaje da se vidi sljedećih sedmica, pogotovu najavljenog 1. listoparda. No, jedno je sigurno - postojeće vladajuće strukture u BiH nisu u stanju voditi ovu zemlju, nisu u stanju zaštiti građane od terorizma, a paralelno s tim provode i svoj, tzv . dražavni terorizam. Nisu u stanju osigurati ni gospodarski prosperitet, a ni ugled BiH. Naprotiv, sramote svojim mizernim i mediokritetskim stavovima sva tri naša naroda, tako da nas većina zapadnog svijeta upoređuje sa zaostalim afričkim ili bliskoistočnim zemljama. Jesu li bosanskohercegovački narodi spremni ići u Evropu, ili namjeravaju još ostati vezani uz svoje nacionalne vođe koje mu nude ideologiju krvi tla i plemenske vračeve koji ih šalju u vjerske ratove, pokazat će konačno dolazeći izbori.

Zoran TIHIĆ (AIM, Mostar)