Edukacija stanovnistva i trening izbornih tijela

Skopje Aug 24, 2000

Intervju s Danielom Blesingtonom, direktorom medjunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES)

AIM-junior, Skopje, 24. avgusta 2000.

-Nedavno su Drzavna izborna komisija (DIK) i Medjunarodna fondacija za izborne sisteme (IFES) potpisali memorandum o saradnji. Sta sadrzi ovaj dokument?

BLESINGTON: Memorandumom su utvrdjene oblasti u kojim ce IFES pomoci Drzavnoj izbornoj komisiji. Glavna dva aspekta su usmjerena na educiranje stanovnistva i trening izbornih komisija i odbora. nadamo se da cemo u ovom kratkom vremenskom roku uspjeti razviti i implementirati kampanju za educiranje i informisanje javnosti koja je odobrena od strane Drzavne izborne komisije.

  • Koje aktivnosti predvidja IFES na organizaciji i realizaciji predstojecih lokalnih izbora?

BLESINGTON:Trening-programom koji ce trajati do kraja avgusta bice obuhvaceno dvadesetak takozvanih 'glavnih trenera' koji ce zatim obucavati druge - clanove izbornih komisija i odbora. Oni bi koristili nas prirucnik koji su clanovi DIK vec usvojili. imamo problema s nedostatkom vremena, idealno bi bilo kad bismo mi obucavali sve clanove komisije u manjim grupama iz nekoliko opstina. ipak, u tome ce nam pomoci prirucnik za koji je DIK preuzela odgovornost da ce ga distribuirati svim opstinskim komisijama.pokusacemo razjasniti i neke dijelove Zakona o lokalnim izborima koji ne razumijemo u potpunosti. Ima nekih pitanja koja nisu obuhvacena Zakonom ali nalaze se u Zakonu o izboru poslanika i Zakonu o izboru predsjednika. Kampanja za informisanje javnosti ce se sastojati u pripremi i emitovanju radio- i TV-spotova kao i izradi plakata i postera za sta nam je, svakako, potrebno odobrenje DIK. Teme spotova se odnose na datum i vrijeme glasanja, informacije o glasackim legitimacijama, znacenje tajnog i licnog glasanja, pravilno zaokruzivanje rednih brojeva kandidata na glasackom listicu. Plakati ce sadrzati instrukcije u vezi sa samim cinom glasanja, bice javno istaknuti na glasackim mjestima.

  • Kako je sacinjena finansijska konstrukcija za realizaciju projekta?

BLESINGTON: Izradu postera, plakata i spotova finansira nasa fondacija. Za njihovo emitovanje koristicemo besplatne radio- i TV-termine. No, IFES placa iz fondova americke Agencije za medjunarodni razvoj.

  • Gdje ste do sada realizovali ovakve projekte i kakva su iskustva?

BLESINGTON: Slicni projekti su provodjeni po citavom svijetu s obzirom na to da nasa fondacija ima kancelarije u vise od 100 zemalja. Dvadeset kancelarija je otvoreno u srednjoj i istocnoj Evropi. Duze vrijeme IFES je prisutan i na Balkanu. Tim konsultanata koji radi ovdje pretezno ima iskustva iz balkanskih zemalja: hrvatske, Bosne i hercegovine, Crne Gore, Albanije, Srbije, Kosova. Tesko je davati komparativne ocjene, posto jos uvijek nismo prosli kroz izborni proces osim s Drzavnom izbornom komisijom.

  • Saradjujete li s politickim subjektima i drugim nevladinim institucijama?

BLESINGTON: Naravno. Neke aktivnosti smo koordinirali s Nacionalnim demokratskim institutom (NDI) a saradjujemo i s Institutom za trajne zajednice. Koji finansira Americka agencija za medjunarodni razvoj. S njima tijesno saradjujemo jer su i sami ukljuceni u aktivnosti slicne nasim. Nacionalni demokratski institut nastoji sprovesti obuku za politicke partije, nadamo se da cemo djelovati koordinirano s njima. Takodje, jedan od nasih konsultanata vrsi analizu pitanja birackog spiska. ostvarili smo kontakte s ministarstvom pravde i Zavodom za statistiku.

  • Ima li IFES mogucnost da intervenise pri uocavanju eventualnih nepravilnosti tokom izbornog procesa?

BLESINGTON: U Makedoniji smo prisutni samo da bismo pomogli Drzavnoj izbornoj komisiji. Posmatranje prepustamo monitoring-misiji Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju. jedan od kljucnih aspekata memoranduma o saradnji jeste podrska pravnim mogucnostima DIK a, istovremeno, IFES ce posluziti kao izvor informacija u oblasti komparativnog prava i izbora pravne administracije.

  • Ocekujete li da ce izbori proteci u fer i demokratskoj atmosferi i sta

mislite, je li Makedonija polozila ispit iz demokratije?

BLESINGTON: Ne vjerujem da postoji zemlja koja je polozila ovaj ispit, iako se mora konstatovati da Makedonija odrzavanjem svakih narednih izbora unapredjuje izborni proces ka poboljsanju demokratije. Nadam se da ce lokalni izbori biti fer i demokratski. Svjesni smo najava opozicionih partija oeventualnom izbornom falsifikatu. No, moje iskustvo govori da uvijek ima optuzbi tokom izborne kampanje te da svuda ima malih nepravilnosti. Ono sto cinimo samo je mali doprinos fer i demokratskim izborima. Trebamo se suociti s cinjenicom da se za samo nekoliko nedjelja, preko radija, TV-spotovima, plakatima i posterima, ne mogu postici veca poboljsanja. Imamo dobru saradnju s DIK. U Makedoniji cemo biti prisutni sve dok ne zavrse izborne aktivnosti.

AIM Junior Skopje

ALEKSANDRA GRCEVA