Zene ce na jesen jurisati na gradonacalnicka fotelje

Skopje Jul 4, 2000

Politicki aktivne zene u Makedoniji ozbiljno se pripremaju za juris na gradonacelnicka mjesta na jesenjim lokalnim izborima. Agresivno ce lobirati za svoje masovno ukljucivanje u javni zivot, u sferu odlucivanja i moci. Svoje politicko jacanje realizuju u okviru makedonskog zenskog lobija u Paktu stabilnosti a to ce doprinijeti povecanju stepena demokratizacije i ravnopravnosti medju polovima.

AIM JUNIOR Skopje, 04.07.2000

Ako se uzmu u obzir brojke, moze se lako uociti da je makedonska politika "muska", to ce reci da su najmarginalnija grupa u Makedoniji upravo pripadnice njeznijeg pola. Od 123 opstine u Makedoniji ni jedna zena nije gradonacelnik, od 1.720 opstinskih vijecnika u lokalnoj samoupravi samo 105 su zene a njihovo ucesce u centralnim rukovodstvima politickih partija u zemlji se krece od 16% do 20% u odnosu na zenske clanove u vldajucim partijama. U Sobranju, od 120 poslanika devet je zena a samo dvije zauzimaju ministarski polozaj u 27-clanoj vladi. Koliko god ove brojke izgledale obeshrabrujuce, mora se priznati da je postignut korak naprijed u zenskom participiranju u organima vlasti. Naime, u proslom sazivu parlamenta sjedile su samo cetiri narodne izabranice a u prethodne dvije vlade samo su dvije zene bile ministarke od 20 clanova kabineta.

Analiticari ocjenjuju da je povecanje broja zena u politici, u svakom slucaju, rezultat promjenjenog izbornog modela. Na posljednjim izborima vlast je primjenila mjesoviti model - 85% poslanika birano je po vecinskom a 35 poslanika je mandate dobilo po proporcionalnom izbornom sistemu. Partije su predlozile 614 kandidata od kojih su 35 bile zene prema vecinskom principu i 595 kandidata od cega 99 (prema proporcionalnom). Medjutim, samo u okvirima Socijalisticke partije i Pokreta za kulturnu i gradjansku toleranciju nosioci liste su bile zene. Koalicija za promjene na drugom mjestu je imala zenu a kod drugih partija kandidature zena su se nalazile od treceg do 35-og na izbornim listama.

Zene ce bitku morati izvojevati unutar partija. Lokalna samouprava je skola demokratije i, ako tamo zena nema, nece ih biti ni u parlamentu ili vladi. "Ukoliko se na predstojecim izborima primjeni proporcionalni izborni sistem, zene ce imati velike mogucnosti da se ukljuce u politiku no samo ako se nalaze na celnim pozicijama na izbornim listama odbornika, ako ne budu dekor vec istinski nosioci listi" kaze prof. Gordana Siljanovska s pravnog fakulteta u Skoplju. "Zene najprije moraju identifikovati vlastiti politicki interes, da li istinski zele da se bave politickom moci, da donose odluke za mnostvo strateskih pitanja i da budu dio politicke igre" dodaje. "Samo tako ce moci biti postati pravi politicki akteri krceci put ka jedinom cilju – da od politicke manjine postanu politicka vecina"

Pripadnice njeznijeg pola tvrde da, iako je politicko angazovanje na neki nacin vezano za tradicionalni istorijski i kulturoloski milje, njihov nacin misljenja se osjeca u svim porama Zene ce najavljenu bitku za gradonaceljnicka i odbornicka mjesta otvoriti na sirem frontu. Aktuelne parlamentarke razmisljaju da osnuju neformalni zenski poslanicki forum koji moze uspjesno promovisati ulogu zene u politici. osim zahtjeva za jacanje odjeljenja za unapredjenje ravnopravnosti medju polovima koje djeluje pri ministarstvu za rad i socijalnu politiku, izmjenama zakona o drzavnoj upravi ce se traziti poseban organ koji bi radio pod ingerencijom predsjednika Republike ili predsjednika vlade.

“Najavljujemo kampanju za ukljucivanje vise zena na izborne liste za lokalne izbore i ukupne politicke prilike u zemlji ce postici jedan drukciji nivo komunikacije ucescem znatnog broja zena-politicarki - naglasava Liljana Popovska, koordinagor Zenskog lobija u Makedoniji. “Za zene koje su odlucile da participiraju na lokalnim izborima slijedi edukacija u nekoliko faza; od partijskih rukovodstava ce se traziti da uvedu kvote za ucesce zena kao i prosirivanje izbornih lista pripadnicama njeznijeg pola - istice Savka Todorovska,predsjednica Saveza organizacija zena Makedonije.

AIM JUNIOR SKOPJE

ALEKSANDRA GRCEVA