Komad s pucnjavom sa obe strane!

Skopje Jun 16, 2000

Makedonski drzavni vrh je najprije i sam podigao tenzije zbog ucestalih incidenata na granici sa Kosovom, U drzavi samo sto nije pocelo da kljuca na sve strane. Nakon zadnjih incidenata tokom proslog vikenda vrh je "podigao rucnu" i krenuo u smirivanje stanja. Sto je naravno dobro, ali kratko traje, ukoliko se problemi ne razrese na pravi nacin.

AIM Skopje, 15.o6.2000

Kada je proslog utorka u blizini granicnog prelaza Blace, kod karaule Armije Republike Makedonije (ARM) ranjeno dvoje vojnika prilikom postavljanje zasede radi sprecavanja ilegalnih ulaska sa Kosova, u drzavi se digla prava uzbuna. Javnost je negodovala, opozicija i njoj bliski mediji osuli su se na vlast koja nije sposobna vladati. Predsednik republike Boris Trajkovski u svojstvu vrhovnog komandanta ARM najavio je povisenu borbenu gotovost, patroliranje dvojno vise vojnika na granici, po prvi put upotrebu oklopnih transportera, naredjeno je pucanje bez upozorenja na svakog ko pokusa ilegalni prelazak makeodnsko-kosovske granice. Na diplomatskom planu pozvao ambasadore zemalja clanica NATO-a, poslao pismo Djozefu Ricardsonu, generalnom sekretaru NATO-a, edmemoar generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu u kojem je spomenut i zahtev za eventualno sazivanje Saveta bezbednosti, makedonski ministar odbrane u susretu sa NATO vrhom u Briselu izjavio "mi necemo da zatvaramo granicu, ali necemo ni dozvoliti da se puca na nase granicare", nagovestene su i druge "ozbiljnije jednostrane mere" ukoliko KFOR ne "pokrije" kosovsku stranu granice...

Malo ke je verovao da ce nepunih sest dana iza toga u samo dvanaesetak sati doci i do novih incidenata na granici sa Kosovom. Na istoj karauli Gornje Blace 9 juna popodne pucalo se iz automatskog oruzja sa kosovske strane granice, na sto su makedonski granicari otvorili vatru. Rano ujutru 10 juna, na drugom kraju granice, u blizini kumanovskog sela Lojane, koristeci maglu i nevreme, iz dva automobila ispaljeno je vise od stotinjak metaka u pravcu granicarskog punkta. Dok su se makedonski vojnici snasli automobili su nestali.

U pozadini granicnih incidenata i nasiroko komentarisane posete premijera Ljubco Georgievskog Pristini i njegova najava otvaranja makedonske kancalarije u Pristini, "buktala" je afera "AKSH" o navodnoj novoj albanskoj paravojski u Makedoniji koja bi "oslobadjala albanske teritorije pod slovenskom dominacijom". Sporilo se oko toga postoji li tajni izvestaj armiskih bezbednjaka dostavljen premijeru, da bi se na kraju u nekim medijima objavio faksimil dokumenta za kojeg su oficijalna lica iz vlasti tvrdili da ne postoji. U medjuvrem,enu makedonski akademici ustali su protiv radnog papira zakona o obrazovanju i predloga Van der Stula, visokog komesara OBSE za manjine, kojim se nudi resenje desetgodisnjeg problema visokog obrazovanja na albanskom, tvrdeci da se time rusi makedonska drzava. U isto vreme pojavio se i drugi faksimil, ovog puta pisma skopskog javnog tuzioca istraznom sudcu u kome se trazi oslobadjanje Xhavita Hasanija iz pritora, jer u suprotnom bice dovedena u pitanju zivoti cetvoro mladih lica. To je za medije koji su svo vreme drzali tenziju tezom da je Hasani, kojeg je KFOR deportirao iz Kosova i koji je bio navodno heroj OVK, a ranije gonjen zbog pucnjave tokom rusenja njegove bespravno gradjene kuce, zapravo trampan za cetvoro otetih makeodnskih vojnika koji su vise od 24 sata bili drzani na Kosovu.

Umesto vrhunca tenzija nastalih svim ovim dogadjajima, za srecu, doslo je do brzog "spustanja lopte". I predsednik drzave i ministar odbrane relativizirali su svoje ranije izjave, u parlaamentu se nesto promuljalo o tendenciji pogorsanja bezbedonosnog stanja u zemlji, na kraju je vlada je konstatirala da je situacija stabilna i da paravojne strukrure ne postoje.

Dali je time vlada pokazala da je poslusala Ljubomira Frckovskog, koji je u svojoj kolumni "Granice" u "Dnevniku" napisao i ovo: "Drzava u ovakvim situacijama ne sme imati strategiju "tape koja pliva", jer to otvara kolektivni strah nacije "od ugrozaja" (nezavisno dali je realan ili imaginaran, jer kakav god bio - postaje politicki pogodan za manipulacije). To ce prvo "smrskati Vladu" (sto i nije posebno vazno za ovu pricu) i promenice za duze politicku klimu medjuetnickih odnosa na negativni plan. Svakako, nista nece biti od "relaksacije", vec ce se razviti tektonska mobilizacija "protiv" drugih koji se imaginarno osecaju kao ugrozeni, potencirace patologiju "granice" koja politicki stvara podele na istorodne i inorodne".

Granicni incidenti na severnoj i zapadnoj granici Makedonije u zadnjih par godina i nisu neka retkost, bilo ih je i sa jugoslovenskom vojskom, u vreme kada sa albanske strane granica uopste nije bila cuvana, slicno je i sada i sa KFOR-om sa kosovske strane granice. Po Ministarstvu odbrane u prvih sest meseci ove godine registrirano je 662 ilegalnih prelaska. Ranijih godina bilo je u proseku do 170 incidenata. Za nesto vise od godinu dana na makedonsko-kosovskoj granici ubijen je vojnik Blagojce Krstanovski (9 april '99), povredjeno je troje granicara (23 april '99), kindapirano su cetvoro vojnika ARM (2 april 2000), povredjeno je dvoje granicara (6 juna), doslo je do pucnjave sa kosvske teritorije na karaulu Gornje Blace i na granicni punkt blizu kumanovskog sela Lojane (9 i10 juni 2000). Dovoljno za naslovnu stranu "Makedonije denes": "Bezbednost tanka - republika na nisanu: Agresija na Makedoniju". Ali i za poziv glavnog urednika "Dnevnika" "da se zatvore svi granicni prelazi ka Kosovu i da se ne otvore se dok natovci se ne nacrtaju na granicnoj liniji i ne daju garancije da se sa druge strane nece pucati ka Makedoniji".

U trci za umirivanje makedonskog dela javnosti ukljucili su se i ceoni ljudi koalicione Demokratske partije Albanaca, potpretsednik koji je dao intervju opoziciji bliskom "Utrinskom vesniku", a lider Arben Xhaferi pojavio se u TV-intervjuu MTV u kome je objasnjavao da se zapravo u drzavi i oko nje nista neobicno ne dogadja. U jednom odgovoru Taci kaze: "Recicu da Makedonija nikad nije bila bezbednija. To treba potkrepiti argumentima. Spolja: medjunarodna zajednica, KFOR, NATO, UNMIK, nece dozvoliti da Makedonija dodje u opasnosti od spoljnjeg faktora... Iznutra, politicki, situacija je veoma stabilna. Svi i opozicija i pozicija ulaze u mirne politicke vode. Iako je bilo prepucavanja, mitinga, mozda i nekih losih poteza vlade, ipak smo na dobrom putu da budemo prava pravna drzava".

U Ohridu, u petak popodne lider ujedinjene opozicije Branko Crvenkovski izrecice i ove reci: "Medlin Olbrajt cestitala je Georgievskom na poseti Pristini. Vasington i Brisel cestitali su mu na 360 000 izbeglica sa Kosova. Cestitali su mu i na nacin na koji je resio jezicni spor sa Bugarskom i budite ubedjeni da ce cestitati i ako se otkaze imena i resi spor sa Grckom i ako promeni Ustav i zadovolji potrebe koalicionog partnera. Ali, sta cemo na kraju raditi sa toliko cestitki, ali bez drzave?" U popularnoj emisiji "K-15" jedan od likova, Toso "Malerot" u policiskoj uniformi cita grafit "Losa vest: Drzava ce biti podeljena". Razmislja sto da cini i na kraju dopisuje; "Dobra vest: Nas deo bice veci"!

U medjuvremenu predsednik Trajkovski poveo je novinare u poset karaule Gornje Blace gde je najavio vece aktivnosti KFOR-a. Dok je on sa pridruzbom bio tamu granicu su nadletali helikopteri KFOR-a. Vec sutradan nije ih bilo, a portparol KFOR-a iz Pristine izjavio je da ce helikopteri leteti po potrebi. Ni iz Brisla ne stizu utesne reakcije i pored pojacanog pritiska na NATO. Na makedonsko-kosovskoj "granici je cela armija" , "artilerija i "vuci" (specijalna jedinica ARM) pomazu granicarima" pise skopski "Dnevnik".

AIM Skopje

ISO RUSI